Op zoek naar leiderschap in duurzaamheid

Op zoek naar leiderschap in duurzaamheid

"Leiding geven is niets anders dan gedrag beïnvloeden van anderen" zegt oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm tijdens het eerste Executive Breakfast. Maar hoe doe je dat bij het thema Duurzaamheid?

Tijdens de Round Table was Peter van Uhm, oud-commandant der Strijdkrachten aanwezig als speciale gast.

Leiderschap

Peter van Uhm trapt de Round Table over Leiderschap in Duurzaamheid af en vertelt hoe hij tijdens zijn 40-jarige loopbaan (1972-2012) bij Defensie in 2008 opklom tot de hoogste functie, oud-commandant der Strijdkrachten. In die functie was hij ook de hoogste militaire adviseur van de minister van Defensie en soms van de hele regering.

“Bij Defensie is leidinggeven corebusiness. Zelf kom ik uit de tijd van de dienstplichtigen, waar de grootste uitdaging was de dienstplichtigen te motiveren. Want uiteindelijk is leiding geven niets anders dan gedrag beïnvloeden van anderen in de richting waarin jij het wil hebben.” Van Uhm leerde in die periode dat maar één ding belangrijk is bij leiding geven: “Vertrouwen. Mensen testen dat vertrouwen onmiddellijk op je morele kompas. Daarbij hebben ze een sensor waarmee ze aanvoelen of dat kompas goed of niet goed zit. Vervolgens is het aan jou als leidinggevende om te laten zien dat je daar goed mee om gaat en dat je een goede verbinding met je mensen hebt.” Volgens Van Uhm wordt in Nederland te lichtzinnig gekeken naar de verbinding die nodig is om een goed leider te zijn. “Bij de juiste verbinding moet je namelijk bereid zijn om je nek uit te steken voor je mensen en voor je mensen te zorgen.

DEELNEMERS
• Peter van Uhm, oud-commandant der Strijdkrachten.
•Jack Stuifbergen, directeur Breedweer.
•Remmelt van der Woude, CEO CTOUCH.
• Ellis ten Dam, commercieel directeur gebouwen Royal HaskoningDHV.
• Maurice Loosschilder, hoofd duurzaamheid wereldwijd Signify.
•Diane van Dijk, commercieel directeur CSU.
• Alexander Klaver, directeur service operations Sodexo.
• Walter Okhuijsen, manager transitie en innovatie SPIE Nederland.

Bekijk het volledige verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven