Arbo in Bedrijf Special: Thuiswerken

Arbo in Bedrijf Special: Thuiswerken

De Nederlandse arbeidsinspectie deed onderzoek naar de risico's van thuiswerken en de effectiviteit van maatregelen. De meerderheid van de onderzochte werkgevers wil blijvend structureel thuiswerk behouden.

Werkgevers en werknemers ervaren veel voordelen van thuiswerken. Werknemers waarderen vooral de flexibiliteit, de focus, minder afleiding en het hebben van minder reistijd.

Werkdruk, isolatie en gezondheid

De meeste thuiswerkers die deelnamen aan dit onderzoek ervaren veel voordelen van thuiswerken. Ze ervaren over het algemeen weinig fysieke en mentale gezondheidsklachten die te maken hebben met het thuiswerken. De thuiswerkers rapporteren bijvoorbeeld niet meer klachten aan arm, nek of schouders dan de gemiddelde Nederlandse werknemer. De uitputting die thuiswerkers ervaren is gemiddeld in vergelijking tot landelijke normen. Ook andere aspecten van werkdruk (e.g., ervaren druk van collega’s) scoren niet hoog. Bovendien geven thuiswerkers niet aan meer werkdruk te ervaren bij thuiswerken dan wanneer zij op kantoor werken. Ze maken niet meer overuren dan gemiddeld. Leidinggevenden die het moeilijk vinden om leiding te geven op afstand lopen wel een verhoogd risico op het ervaren van werkdruk.

In eerdere rapporten was er veel aandacht voor eenzaamheid onder thuiswerkers, met name gebaseerd op data die tijdens de Covid-19 crisis zijn verzameld. Thuiswerkers in dit onderzoek rapporteren niet of nauwelijks gevoelens van isolatie. Dit onderzoek werd uitgevoerd na de lockdowns. Er is ook geen duidelijk verband tussen de mate waarin men thuiswerkt en de mate van isolatie die men ervaart. Ook is er geen verband tussen alleen of met anderen samenwonen en de mate van isolatie die je ervaart.

Informatie vaak passief

Veel van de bezochte werkgevers komen pas in actie als werknemers zelf aangeven dat ze problemen ervaren bij het thuiswerken. Werkgevers gaan ervan uit dat thuiswerkers actief op zoek gaan naar informatie over veilig en gezond thuiswerken en bieden zelf vaak alleen informatie aan op intranet of via de mail. Toezicht door de werkgever op gezond en veilig thuiswerken is er nauwelijks. Met andere woorden, de thuiswerker moet zelf informatie vinden, doornemen en toepassen en wordt verwacht het zelf aan te geven als ze tegen dingen aanlopen. Voorlichting en instructies worden dus passief en reactief ingevuld. In dit onderzoek is geen duidelijke relatie gevonden tussen genomen maatregelen door de werkgever en de gezondheid van werknemers. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat werkgevers pas maatregelen nemen als er klachten zijn. Daarnaast kan het ook zo zijn dat werknemers niet weten wat de geboden maatregelen zijn, geen gebruik maken van de geboden maatregelen of de hulpmiddelen (e.g., ergonomisch meubilair) niet op een goede manier gebruiken.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees het onderzoek hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven