Streekziekenhuis Koningin Beatrix tekent de Green Deal 3.0

Streekziekenhuis Koningin Beatrix tekent de Green Deal 3.0

Inge de Wit, bestuurder van Streekziekenhuis Koningin Beatrix, heeft de Green Deal 3.0 ondertekend. Hiermee geeft het ziekenhuis aan dat ze zich inzet voor een duurzame toekomst.

Het SKB behaalde in het najaar van 2022 al de milieuthermometer zilver, maar zetten nu nog een extra stap. Het ziekenhuis richt zich op vijf onderdelen om de duurzaamheid in de organisatie te borgen en haar impact op het milieu verkleinen.

Gezondheidsbevordering

Het SKB start een vitaliteitsprogramma op om de gezondheid van haar medewerkers te bevorderen. In dit programma is onder andere aandacht voor plantaardige voeding, bewegen, slaap en mentale gezondheid. Daarnaast wordt er een mobiliteitsplan in werking gesteld om de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer van en naar het ziekenhuis te verminderen. Binnen de zorgsector zorgt mobiliteit namelijk voor 22 procent van de totale CO2-uitstoot.

Bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en binnen de huidige opleidingen in de zorgsector is veel aandacht voor de impact van de zorg op het klimaat en andersom. Aankomende zorgprofessionals beschikken daarmee over een sterker omgevingsbewustzijn. Het SKB verwacht hier veel profijt van te hebben in de toekomst, omdat het nu vooral leunt op een groep sterk intrinsiek gemotiveerde medewerkers.

Circulaire zorg

Het SKB heeft zich als doel gesteld om in 2050 maximaal circulaire zorg te bieden. Een tussendoel is een afname van 50% grondstofverbruik in 2030. Ze heeft hiervoor een grondstoffenanalyse laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat een groot deel van het afval binnen het ziekenhuis restafval is. Dit kan nog beter gescheiden worden. Ook heeft het ziekenhuis een plan opgesteld waarmee ze haar swill afval met 80 procent reduceert ten opzichte van 2021. Swill afval is voedsel dat is ingekocht, maar niet geconsumeerd.

Benieuwd naar alle plannen van het SKB? Lees hier verder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven