'Pesten' blijft een probleem op kantoor

'Pesten' blijft een probleem op kantoor

De 'Week tegen Pesten' is van start. In deze week is het belangrijk om stil te staan bij de impact van pesten op de mentale gezondheid van werknemers.

Pesten beperkt zich niet tot jongeren, juist voor volwassenen blijkt het een groot taboe om toe te geven gepest te worden. Tijdens de 'Week tegen Pesten' is er dan ook extra aandacht voor dit onderwerp.

Kwart werkenden

Een kwart van alle werkenden (26%) heeft wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Bijna 1 op de 5 stelt dat de sfeer op het werk slechter is door de crisis. Dit blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2.500 werkenden. ‘Schokkende cijfers. Een respons van 26% betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken heeft met pestgedrag. Een zeer onwenselijke situatie,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Ook thuis

Pesten kan ook op de ‘digitale werkvloer’. „Genegeerd worden in Teams voelt precies hetzelfde als in een fysieke vergaderruimte.” Zegt Thomas de Man op NRC.nl. Naar schatting worden tachtigduizend mensen geregeld gepest op de werkvloer. Thuiswerken heeft dat niet minder gemaakt: het probleem is ook aanwezig op de digitale werkvloer. Vakbond CNV deed afgelopen jaar onderzoek naar pesten onder een groep van 2.500 werkenden. Naar voren kwam dat 26 procent van de ondervraagden wel eens last heeft van pestgedrag op de werkvloer, op landelijke schaal zou dat om zo’n 2,3 miljoen werkenden gaan. Daarnaast gaf een op de vijf ondervraagden aan dat de sfeer op de werkvloer slechter is geworden sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven