In 2025 minimaal 33% gerechten volledig plantaardig 

2 min

 

In 2025 minimaal 33% gerechten volledig plantaardig 

In 2025 is minimaal 33% van de gerechten in Sodexo bedrijfsrestaurants volledig plantaardig. Dat is een van de kortetermijndoelen van deze organisatie om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.

Sodexo heeft zich als eerste food en facility service bedrijf ter wereld gecommitteerd aan een NetZero doelstelling in 2040.

Klimaatneutraal worden, vraagt om grote inspanningen op allerlei gebieden van het food en facility service bedrijf en dan vooral op de klantlocaties waar ze actief zijn. Want 98% van de CO2-uitstoot van Sodexo (totaal 51,1k ton CO2e) in Nederland is gekoppeld aan de activiteiten die daar plaatsvinden. De inkoop van voedingsmiddelen (23,2kt) en het energieverbruik van de Sodexo dienstverlening op de klantlocaties (19,0kt) hebben de hoogste CO2-uitstoot.

Energiearm bereiden en slimme weegschalen

Aanzienlijke slagen zijn te maken met energiearme bereidingswijzen, het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en elektrische apparaten te vervangen om energieverbruik in keukens te verminderen.  En dankzij het WasteWatch programma is met behulp van slimme weegschalen de voedselverspilling al met ruim 30% teruggedrongen. In 2025 wil Sodexo Nederland 50% minder voedselverspilling realiseren.

Cunera Vlaar, CEO Sodexo Nederland: “We waren de route naar NetZero al ingeslagen, waardoor we in 2025 onze uitstoot al met 34% gereduceerd zullen hebben. Maar we gaan versnellen. We doen dit door te kiezen voor producten die van grond tot mond een lage uitstoot hebben, nieuwe plantaardige gerechten op de menukaart te zetten die passen bij de eiwittransmissie, het tegengaan van voedselverspilling en klanten begeleiden in het energiezuiniger maken én efficiënter gebruiken van hun kantoren. We werken intensief samen met onze klanten en andere stakeholders, want alleen samen gaan we deze doelstelling halen. Een goed voorbeeld is de campagne ‘Aardig Eten’ van WNF-NL die momenteel loopt in ruim 100 bedrijfsrestaurants bij onze klanten. Met deze samenwerking bereiden en serveren we lekkere én verantwoorde gerechten, die minder impact hebben op natuur en klimaatverandering.”

Teriyaki Burger topfavoriet CO2-neutraal gerecht

Het aandeel plantaardige gerechten op het menu in de bedrijfsrestaurants van Sodexo in Nederland wordt de laatste jaren al steeds groter. In 2025 zal dat aandeel dus 33% zijn. Dé topfavoriet is momenteel de Teriyaki Burger. Het is een van de CO2-neutrale recepten die Sodexo samen met Quorn ontwikkelde met een focus op seizoensgebondenheid en lokaliteit.

Better Tomorrow Update

Vandaag publiceert Sodexo de Better Tommorow Update 2024 die, naast de duurzame ambities van Sodexo in Nederland én wereldwijd, boordevol staat met duurzame en sociale initiatieven om dat waar te maken.

In Nederland verzorgt Sodexo met circa 2.200 medewerkers het volledige scala aan food & facility managementdiensten voor het bedrijfsleven, industrie, overheidsdiensten, ziekenhuizen en offshore-installaties. Van catering, receptie, onderhoud en schoonmaak tot aan integraal facility management.

Delen:

Meer nieuws

SWP Stand-up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

SWP Stand-up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

woensdag 10 december

Donderdag 5 februari 2026 vindt de SWP Stand-up 2026 plaats op de locatie HNK/NSI Sloterdijk. De stand-up begint om 14:00 ...

Lees meer

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

dinsdag 9 december

Key Quality en The Food Office sloegen de handen ineen en introduceren het Facilitair Samenwerkingskompas: een onafhankelijk ...

Lees meer

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame werkomgeving

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame ...

dinsdag 9 december

Vebego Facility Solutions en Smart WorkPlace introduceren een gloednieuwe award die innovatie in de schijnwerpers zet: de ...

Lees meer

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

Terug naar boven