Goede kennis van IT niet meer weg te denken bij workplace management

<span>Goede kennis van IT niet meer weg te denken </span><span>bij workplace management</span>

Welke ICT-trends zijn relevant en wat is de toegevoegde waarde van smart buildings? Over onder meer deze onderwerpen doceert Edwin Koose tijdens de Basisopleiding workplace management.

Koose is algemeen directeur van Ventus IT Professionals BV, een detacheringsbureau voor IT-professionals. Hij verzorgt tijdens de Basisopleiding workplace management van de Workplace Academy de vijfde van de zes modules, over ICT en smart buildings. Hij vertelt wat deelnemers kunnen verwachten: “Allereerst neem ik ze mee in de ICT-trends en ook de maatschappelijke trends en impact die je momenteel ziet gebeuren. Bij ICT heb je het dan bijvoorbeeld over de opkomst van platformtechnologie zoals bij Airbnb en Netflix, terwijl je bij maatschappelijke trends onder andere kunt denken aan de verschuiving van bezit naar gebruik.”

Een ander onderwerp dat Koose tijdens zijn module behandelt is dat het werk van een workplace manager steeds meer datagedreven en datagestuurd is. Data die oner andere worden ‘opgehaald’ uit smart buildings. Koose: “Als je daarnaast ook nog eens kijkt naar ontwikkelingen als big data en Internet of Things is het duidelijk dat een workplace manager ook kennis moet hebben van ICT om zijn functie goed te kunnen uitoefenen.” Het past daarmee precies in een van de belangrijkste uitgangspunten van de Workplace Academy: vakgebieden als human resource management, ICT, vastgoed, facility management en mobiliteit zijn in de context van de werkomgeving nadrukkelijk met elkaar verbonden en vereisen daarom van de workplace manager een integrale benadering. De workplace manager is in de visie van de Workplace Academy een T-shaped workplace professional, die specialistische vakkennis combineert met brede basiskennis van alle betrokken disciplines.

Koose geeft de deelnemers ook mee dat ze er altijd op beducht moeten zijn dat concurrentie soms uit onverwachte hoek kan komen: “Een mooi voorbeeld vind ik altijd Kodak, een bedrijf dat fotorolletjes ontwikkelde. Zij keken alleen naar concurrent Fuji en zagen daardoor de opkomst van digitale fotografie niet opkomen.”

Ook benadrukt Koose dat mede door de coronapandemie het nog belangrijker is geworden voor de workplace manager om aandacht te besteden aan hoe medewerkers en bezoekers een kantoor beleven. “Dat betekent dat zaken als hostmanship en een positieve beleving meer aandacht krijgen. ICT en smart buildings kunnen daar een cruciale rol in spelen. Bijvoorbeeld bij crowdmanagement en veiligheid.”

De tweede editie van de Basisopleiding workplace management start op 3 juni. De Basisopleiding bestaat uit zes modules. Deze modules worden vanwege corona online gegeven op de volgende data: 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli. Hoofddocent van de opleiding is Jan Gerard Hoendervanger. Opgeven voor de Basisopleiding workplace management kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven