Goed ontwerp begint bij werknemers bevragen over werk

Goed ontwerp begint bij werknemers bevragen over werk

Niet de plek maar juist het werk van de werknemer is de basis voor het vinden van de juiste werkomgeving. Althans, dat stelt WPA die de tool Workplace Anlytics heeft ontwikkeld.

Om goed te kunnen ontwerpen, moet je niet weten wat de gebruiker van zijn werkomgeving vindt, maar hoe hij zijn werk doet. Daarachter komen is tijdrovend en kostbaar, dus normaal neem je genoegen met een klankbordgroep. Smart WorkPlace Founding Partner WPA heeft daarvoor een tool gemaakt.

Werk

Hoe het werkt? Je stelt niet de vraag waaraan iemands werkomgeving moet voldoen. Dan krijg je wat je al had, want de bestaande werkplek is het referentiekader voor de medewerker. “De kenniswerker wordt niet enthousiast over zijn werkomgeving, maar over het werk wat hij doet”, stelt directeur-aandeelhouder van Innvire, Ilya Devers. “Vraag dus niet naar de plek, maar naar het werk zelf. Wij praten zo over wat medewerkers echt doen en moeten doen om succesvol te zijn in hun werk. De slimmigheid zit hem erin dat WPA met deze antwoorden statistieken kan genereren waarin je activiteiten per functietype ziet en zaken als managementstijl en onderlinge samenwerkingsverbanden binnen de organisatie. Met die gegevens kun je analyseren hoe de plek eruit moet zien om het werk te faciliteren. En dat is het startpunt van het ontwerp”, aldus Devers.

Ontwerpproces

Dat vindt architectenbureau Broekbakema ook. Ze zijn een partnerschap met WPA aangegaan als eerste in de architectuurwereld. “De vraag die de tool beantwoordt, zit net voor het ontwerpproces, in het stadium van het opstellen van een programma van eisen”, weet Erik van Eck, architect-directeur bij Broekbakema. “Normaal gesproken wordt de architect daar niet bij betrokken, maar dat is zonde. Een advies kunnen geven voor wij gaan schetsen, levert in mijn ogen een beter ontwerp op; een ontwerp dat echt goed aansluit op de manier waarop je organisatie functioneert. Een ontwerp bovendien dat een zekere mate van tijdloosheid heeft, omdat zij niet is gebaseerd op de mening van enkelen in je bedrijf, maar op het volledige personeelsbestand.”

Océ Venlo

En het blijkt te werken in de praktijk. Broekbakema heeft WPA gebruikt bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor voor Océ in Venlo. Van Eck: “Daar hebben we eerst de Raad van Bestuur laten zien welke resultaten we met WPA hebben behaald. Zij werden enthousiast en wilden het instrument wel toepassen bij de vraag waaraan de nieuwbouw moest voldoen. We hebben de medewerkers via de scan bevraagd en konden het gebouw echt ontwerpen rond de manier waarop de mensen op de verschillende afdelingen bij Océ werken. Er kwamen verrassende samenwerkingsverbanden uit, die leidden tot het groeperen van afdelingen die nooit bij elkaar gezeten hadden.”

Ook bij DSM heeft Broekbakema WPA ingezet: “De medewerkers waren blij verrast. Ze konden zien dat flexibel werken niet gelijk hoeft te staan aan een immense kantoortuin zonder privacy, dat je werkplekken nog steeds kunt personaliseren en dat de verschillende ruimtes voorzien in de verschillende behoeftes die zij hebben tijdens een werkdag.”

Bron: Broekbakema Lab/WPA

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven