Van bouw informatie model naar bouw integratie model

Van bouw informatie model naar bouw integratie model

Met alle stakeholders in een gelijkwaardige rol virtueel bouwen in BIM. En daarna assembleren. Dat is de BIM-ambitie van Leo Labega, opleidingsmanager en HIT-W bij BIM Engineer Avans+.

Labega zegt dat in een interview in de eerste editie van Smart WorkPlace Magazine. Hij ziet in BIM alleen maar voordelen: de opdrachtgever en gebruiker weten wat ze krijgen, het wordt gemakkelijker om de energiedoelstellingen te halen, data en informatie kan eenvoudiger worden hergebruikt en risicomanament wordt beter beheersbaar.

Bouwput als arena

De traditionele manier van bouwen is volgens hem een verzuilde wereld. “Een opdrachtgever wil iets en vraagt de architect een plan daarvoor te maken. De architect schakelt vervolgens adviseurs in en bedenkt met hen samen een plan. Uiteindelijk wordt zo’n plan in bestekken en modellen gegoten, die worden aanbesteed aan de ‘makers’. Omdat in de praktijk zo’n plan vaak niet tot in detailniveau is uitgewerkt, moeten de ‘makers’ dit gaan doen. Met vaak als resultaat dat de bouwput een arena wordt, waar nog (te) veel moet worden uitgezocht.”

Risico's

En dat vindt Labega frustrerend: “Het gevolg van deze ‘oude’ manier van werken is namelijk dat je bij het begin nog niet weet wat je gaat bouwen.” Met alle risico’s vandien. “Want na de oplevering rent vaak iedereen van de bouw weg en is het aan de gebruiker om het gebouw te gaan gebruiken. En die ontdekt tijdens het gebruik vervolgens van alles.”

Creatieve en innovatieve oplossingen

Een juist gebruik van BIM kan dit ondervangen, aldus Labega. “Als je alle stakeholders aan tafel hebt, kunnen ‘makers’ namelijk meteen aangeven of dat wat opdrachtgever, gebruikers en ‘bedenkers’ willen, maakbaar en haalbaar is. Of dat er misschien een slimmere manier is om hetzelfde resultaat te bereiken. Dat leidt tot creatieve en innovatieve oplossingen. Dat leidt uiteindelijk tot conceptuele keuzes, waarbij zowel wordt gekeken naar LCC (LifeCycleCosts) en technische overwegingen als ook naar de impact op duurzaamheid, circulariteit en beleving.”

Circulaire economie

Over Building Information Modelling bestaan nog veel misverstanden, vindt Leo Labega. “Het grootste misverstand is dat je in je bedrijf al BIMt, als je een 3D-model maakt. Maar dat raakt voor mij niet de essentie van BIM: dat je met alle betrokkenen bij een project – bouw, infra of gecombineerd – eerst gezamenlijk virtueel gaat ontwerpen/engineeren en bouwen. En dat doe je niet alleen met het oog op de bouw, maar ook – en vooral – met het oog op de gebruiksfase en op de hergebruik- c.q. sloopfase. Dat laatste is met name belangrijk vanwege de circulaire economie. Het gaat erom om meer vanuit de Lifecycle gedachte te werken. Want materialen zijn eindig. Dat wordt de komende jaren namelijk een groter thema dan energieverbruik. Alternatieve energie is voldoende voorhanden.”

Lees het hele artikel in de eerste editie van Smart WorkPlace Magazine, die deze week verschijnt.

Bron: Smart WorkPlace Magazine

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven