De wereld van werk verandert: wachten of actie ondernemen?
Gaat het kantoor verdwijnen in de vorm zoals we die nu kennen? Dat was een van de vragen die aan de orde kwam tijdens de Round Table ‘De wereld van werk verandert: wachten of actie ondernemen?’.
De deelnemers spraken zich ook uit over de keuze bij het organiseren van de werkomgeving. Bart van Roekel van YNNO had daarbij voor de deelnemers twee adviezen: maak de keuze op strategisch niveau en kijk niet alleen naar de middel- en de lange termijn, maar ga waar mogelijk meteen aan de slag.
Verdwijnt het kantoor?
Gaat het kantoor verdwijnen in de vorm zoals we die nu kennen, namelijk een vertrekpunt om werk en mensen te organiseren? Dat is de eerste prikkelende stelling die moderator Wim Kooyman op tafel gooit bij de Round Table ‘De wereld van werk verandert: wachten of actie ondernemen?’, die gehouden wordt bij YNNO in Creative Valley in Utrecht. Ernst-Willem van Drumpt brengt meteen een nuance aan: “Mijn aanname is dat het kantoor nooit het vertrekpunt is geweest, maar eerder een middel dat je als organisatie nodig hebt. Voor mij is de stelling daarom te kort door de bocht, want ik denk dat we altijd plekken nodig zullen hebben om fysiek en online te werken. Ik verwacht daarom dat het kantoor als plek voor collega’s en medewerkers wel overeind blijft.” Edwin Berg onderschrijft de woorden van Van Drumpt: “Als organisatie wil je een plek in de maatschappij hebben waar je zichtbaar en herkenbaar bent. Over de grootte en de vorm kun je het wel hebben.”
Eric Hooghuis beaamt dat kantoren zullen blijven, maar brengt wel een nieuw element in: “Ik denk je meer toegaat naar algemene kantoorlocaties, die je exploiteert samen met het bedrijfsleven. Daarnaast denk ik – en ik zie ook voorbeelden daarvan – dat gebouwen steeds meer opgaan in hun omgeving. Daarbij zit een deel in het centrum van de stad en een deel in een inspirerende omgeving in het buitengebied.” Marco Meetz, die net als Van Drumpt en Berg het kantoor als middel ziet, ziet nog een verschuiving: “Vroeger speelde het pand een prominentere rol. Een bedrijf had huisvesting – een kantoor – en daar werden mensen te werk gesteld. Nu werken mensen en moeten ze ook huisvesting hebben. Dat hoeft echter niet per se het kantoor te zijn.”
Deelnemers
- Paul van Rijn, huisvestingsadviseur bij de RVO.
- Eric Hooghuis, productmanager hybride werkomgeving bij de belastingdienst/Douane/Toeslagen.
- Edwin Berg, productowner workspace concepts bij de Rabobank.
- Ernst-Willem van Drumpt, manager facilities bij Alliander.
- Marco Meetz, hoofd facility & support bij a.s.r.
- Bart van Roekel, adviseur nieuwe manieren van werken bij YNNO.
Lees het volledige verslag hier. Dit verslag is onderdeel van het SWP Magazine #12, lees het magazine hier.
Meer artikelen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Waarom kiezen Nederlandse medewerkers voor thuiswerk?
maandag 25 september
Wat bepaalt de verschillen tussen de locatiekeuzeclusters van Nederlandse hybride werknemers? Dat is de vraag die Center ...
Hoe Biophilic Design bijdraagt aan hybride werk
zondag 24 september
Laura Vaessen, Biophilic design adviseur bij HEYDAY Facility Management, vertelde tijdens de Round Table 'Hybride Werk' ...