Kantoorhuur in Europa stijgt in 2019 met gemiddeld 3,4%

Kantoorhuur in Europa stijgt in 2019 met gemiddeld 3,4%

De stijging komt volgens het internationale vastgoedadviesbureau Savills vooral vanwege twee factoren, de lage werkeloosheid en het gebrek aan topkantoorlocaties.

Jeremy Bates, EMEA Head of Occupational Markets bij Savills, ziet daarnaast nog een derde factor, het toenemend belang van de werkomgeving: “De werkomgeving is voor de meeste bedrijven essentieel voor het aantrekken en behouden van talent. De competitie voor de beste gebouwen zal daarom ook in 2019 steeds heftiger worden.” Bates verwacht dat de huurders daarbij een steeds groter belang gaan hechten aan service en flexibiliteit. “Voor de verhuurder van gebouwen betekent dat dat hij met nieuwe voorwaarden moet komen om de concurrentie aan te kunnen met aanbieders van flexibele kantooromgevingen.”

Mike Barnes, Associate European Research bij Savills, vult aan: “Volgens Oxford Economics komen er de komende 5 jaar in de 28 EU-landen 2,8 miljoen kantoorbanen bij, een toename van 4,4%. Uitschieters zijn Zweden (8,5%) en Denemarken (8,2%).” De grootste groei wordt het komend jaar verwacht in de sector Science en Tech, waar voor 2019 een groei van het aantal banen wordt voorspeld van 1,8% oftewel 280.000 banen.

De steden waar de kantoorhuur volgens Savills het meeste zal stijgen in 2019 zijn Milaan (9,1%), Frankfurt (6,6%), Barcelona (6,4%) en Dublin (6,3%).

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven