Het ene kantoor is het andere niet

Het ene kantoor is het andere niet

Op 24 februari werd in De Monitor de kantoortuin aangewezen als een grote boosdoener bij ziekteverzuim. Experts van Smart WorkPlace geven hierop een reactie. In de derde aflevering Iris de Been van Twynstra Gudde.

“Het blijkt al lange tijd uit wetenschappelijk onderzoek dat kantoortuinen niet bevorderlijk zijn voor de concentratie en het gevoel van privacy. Het verbaast me daarom zeker niet dat mensen in een kantoortuin hierover klagen. Er zijn echter wel weinig onderzoeken waaruit we harde conclusies kunnen trekken over een directe relatie tussen het kantoor en de gezondheid. De artsen in de Monitor geven met hun reactie wel een duidelijk signaal af. Mogelijk kan de kantoortuin aan ziekteverzuim bijdragen, afgaand op de reactie van deze artsen, maar ik kan me voorstellen dat er ook een hoop andere (belangrijkere) factoren meespelen in ziekteverzuim. Goed onderzoek is nodig om hier echt wat over te kunnen zeggen.

Wat me opvalt is dat er meestal geen definitie wordt gegeven van ‘kantoortuin’. Je merkt in de wandelgangen, maar ook in nieuwsberichten, dat de kantoortuin vaak als synoniem wordt gebruikt voor flexibel werken. In een dergelijk concept is er soms wel sprake van kantoortuinen, ofwel grotere open werkruimten, maar niet altijd. Vaak zijn hier juist verschillende typen plekken aanwezig met onder andere concentratieplekken. Een nuancering is wel op zijn plaats. Want het ene kantoor is het andere niet, en dit geldt ook voor de organisaties, de werkprocessen en persoonlijkheden van medewerkers. Er zijn grote verschillen in het succes van kantoorconcepten. Bij flexibele kantoorconcepten speelt bijvoorbeeld ook de bezettingsgraad een grote rol in de beleving: of je wel of geen prettig plekje kunt vinden op drukke momenten. 

Ik zou het opnemen van een norm van concentratieplekken niet aanraden, hoewel ik snap waar het idee vandaan komt. Want met zo’n norm zou je toewerken naar een ‘one size fits all’ principe, terwijl ik er juist voor zou willen pleiten altijd goed onderzoek te doen naar de behoeften van eígen medewerkers. Zodat de werkomgeving goed past bij de eigen, unieke organisatie en de mensen die zich hierin bewegen. Neem hier wel zoveel mogelijk de beschikbare kennis in mee, waaronder de kennis over concentratie, afleiding en privacy. Maar bijvoorbeeld ook over het belang van groen, het gevoel van controle en het binnenmilieu.” 

In 2019 schreef Iris de Been ook een blog naar aanleiding van een artikel in de Harvard Business review: https://www.twynstragudde.nl/inzichten/kantoortuin-goed-of-slecht-de-context-bepaalt

Lees ook: 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven