22 april 2021: Sessie over Home Dynamics

22 april 2021: Sessie over Home Dynamics

Hoe ziet post-corona de dynamische woning van morgen eruit? Dat komt aan de orde tijdens de tweede Vitra Sessie van Smart WorkPlace partner Vitra op 22 april.

Nog nooit zijn onze huizen zo ingrijpend veranderd als in het afgelopen jaar. Toen we in lockdown moesten, werden ze onze veilige toevluchtsoorden en moesten ze fungeren als kantoor en school, speeltuin en sportschool, restaurant en bioscoop. Nu steeds meer bedrijven kiezen voor een gedistribueerd bedrijfsmodel, kunnen we verwachten dat het aantal mensen dat thuis werkt in de volgende maanden drastisch zal toenemen. Als ontwerpers, architecten en fabrikanten is het onze uitdaging om de beperkte ruimte maximaal te benutten en tegelijkertijd een gevoel van veiligheid en welzijn te creëren. Er moet ruimte komen voor meer individuele keuzes bij het ontwerpen, vormen en bouwen van de dynamische woning van morgen. 

Dit onderwerp staat centraal tijdens de tweede Vitra Sessie met als titel ‘Home Dynamics’. De Vitra Sessie, die 90 minuten duurt, vindt plaats op donderdag 22 april om 10.00 uur. De toegang tot het streamingevent is gratis.  

Programma

New dynamics in the home – Deelnemer: Nora Fehlbaum

Onze huizen zijn de afgelopen 15 maanden het epicentrum geweest van ons leven. Verschillende generaties werken en leren er onder hetzelfde dak. Als we kijken naar de stijging in de aanschaf van fitnessapparatuur voor thuis, kookgerei en bakspullen, dan moeten nieuwe rituelen een plaats krijgen en zullen onze huizen daaraan moeten worden aangepast.

What kinds of environments will we live and work in now? Insights from the past and ramifications for the home of tomorrow – Deelnemers: Mateo Kries, Oona Horx-Strathern

We hebben de afgelopen maanden veel van onze huizen gevraagd. Onze woonruimtes kregen in de loop van een dag meerdere functies: van leslokaal aan de keukentafel en thuiskantoren tot plekken waar je kunt terugtrekken en eetgelegenheden. De geschiedenis laat zien dat crisissen vaak het begin zijn van een nieuw designtijdperk. Veel van de modernistische architectuur is een antwoord op de angst voor de tuberculose-epidemie in de vorige eeuw.

Colours, materials and products for the home of tomorrow – Deelnemer: Christian Grosen Rasmussen

De inrichting van een woning weerspiegelt de geschiedenis en de persoonlijkheid van zijn bewoners. Bij Vitra denken wij dat omgevingen worden gevormd aan de hand van het principe van een collage: de ambiance van een levendige leefruimte krijgt karakter door een mix van oud en nieuw, hoog en laag, klassiek en eigentijds. Vitra’s Chief Design Officer, Christian Grosen geeft ons een kijkje in enkele bestaande huizen waarin de Vitra-collage tot leven komt.

A day working from home – Deelnemer: Till Weber

Een goed thuiskantoor biedt ons de fysieke en mentale ruimte voor een productieve werkdag en zorgt ervoor dat wij net zo gemakkelijk het werk los kunnen laten. Till Weber, Vitra’s Creative Director Scenography, presenteert ruimtelijke oplossingen voor thuiskantoren die hierin voorzien.

Mind unplugged – the psychological impact of digital connectivity while working from home – Deelnemer: Esther Perel

Op wat voor een manier is onze ervaring met de thuisomgeving in een jaar van herhaaldelijke lockdowns veranderd? Waar halen we nieuwe energie en inspiratie vandaan om langdurige vermoeidheid en ontmoediging tegen te gaan? Op wat voor een manier zijn onze relaties met onze familie, vrienden en collega's veranderd? De internationaal bekende psychotherapeute Esther Perel geeft een analyse van ons gedrag met daarnaast inspirerende tips and tricks over hoe we psychisch gezond blijven en ons huis een veilige thuishaven blijft.

Er is geen betere plek dan thuis – Deelnemer: Samantha Clarke

Rituelen met betrekking tot ons welzijn vormen een belangrijk onderdeel van elke werkdag. Wij hebben allemaal pauzes nodig om onze mentale en fysieke gezondheid te voeden. In dit korte intermezzo laat happiness therapist Samantha Clarke zien wat er nodig is om een gezond evenwicht bewaren tussen leven en werken.

Design implications for residential architecture and interior design – Deelnemer: Monica Khemsurov

De afgelopen maanden is gebleken dat woningen met een flexibel ontwerp een duidelijk voordeel hebben: ze kunnen gemakkelijk worden aangepast aan veranderende overwegingen met betrekking tot de gezondheid en arbeidspatronen. Tegelijkertijd zijn er nieuwe functies toegevoegd aan onze huiselijke omgeving. Hoe wordt dit vertaald in de architectuur en het interieurontwerp van onze woonruimtes?

Vervolg op Vitra Summit

Met de Vitra Sessies bouwt Vitra voort op de Vitra Summit van oktober 2020. Met het nieuwe format – korte digitale sessies van 90 minuten – beantwoordt Vitra het hele jaar door de vele prangende vragen die zijn ontstaan sinds de pandemie vorig jaar de wereld trof. De sessies zijn een combinatie van ontwerpverhalen en presentaties van experts, gesprekken, productnieuws en praktische tips voor individuen en bedrijven. De eerste sessie vond plaats op 11 maart en ging over gedistribueerd werken.

De derde Vitra Sessie vindt plaats op 10 juni en heeft als onderwerp ‘Club Office’. Inschrijven voor de tweede en derde sessie kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

donderdag 22 april 2021permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven