Van rennen naar plannen

Van rennen naar plannen

Het beheren van terreinen, infra en gebouwen zijn lang verschillende werelden geweest. Toch was er een gemeenschappelijk element, assetmanagement.

Wat ontbrak was een praktische methodiek om assets in de gebouwde omgeving in stand te houden. De introductie van NEN 8026 moet dit gebrek wegnemen. Vervolgens moet er echter nog een belangrijke stap genomen worden: kennisdeling over de nieuwe methodiek. Het is de reden waarom Perry Nourzad, senior assetmanager bij de Schiphol Group, Paulette Dicker, auteur van ‘Het Nieuwe Assetmanagement’ en consultant  assetmanagement infrastructuur, en Kees Rezelman, partner bij ptg advies, de handen ineen hebben geslagen.

Historisch perspectief

Dicker begint met een duidelijke waarschuwing: “Benader assetmanagement niet eenzijdig vanuit de techniek, want dan gaat het niet goed. Voor mij heeft  assetmanagement drie poten die met elkaar in balans moeten zijn: een technischinhoudelijke poot, een proces matige en een menspoot. Bij de nieuwe methodiek is dat gelukkig het geval.” Rezelman voegt daar nog een belangrijk voordeel aan toe: “Dankzij de NEN 8026 is er nu één methodiek met één taal die door diverse partijen en ook door grote partijen in Nederland, zoals het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat, is omarmd. Daardoor kun je veel beter met elkaar communiceren.”

Groene versie

Momenteel heeft de NEN 8026 de status van conceptnorm, de zogenaamde 'Groene versie'. De groene versie staat tot 1 maart 2023 open voor commentaar. Naar aanleiding daarvan wordt de conceptnorm waar nodig aangepast en wordt de norm definitief gemaakt.

Dit interview is onderdeel van het SWP Magazine 2023, lees het volledige interview hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven