We moeten meer 'circulair slopen'

We moeten meer 'circulair slopen'

"Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor duurzaam slopen", volgens William Verploegen van HEVO. Circulair slopen is dan ook een essentiële schakel in een circulaire werkomgeving.

Circulair Slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de grondstoffen die vrijkomen, in andere projecten weer hoogwaardig worden toegepast.

Specialistische kennis

HEVO heeft zich toegelegd op professionalisering van het circulair en duurzaam slopen van gebouwen. Door waar mogelijk materialen en bouwstoffen te ontmantelen en deze zo hoogwaardig mogelijk circulair her te gebruiken kan duurzamer worden gesloopt. Drie jaar geleden vroeg bijna geen enkele opdrachtgever hierom, nu vormt het circa veertig procent van de aangenomen opdrachten om een duurzaam gebouwde werkomgeving te realiseren.

De landelijke organisatie Veras, de branchevereniging voor Sloopbedrijven in Nederland, bevestigt de trend. Het is de eerste keer dat de toenemende populariteit van het fenomeen circulair slopen cijfermatig wordt onderbouwd. “Op dit moment wordt in onze branche de slag gemaakt van woorden naar daden”, aldus woordvoerder Arjan Hol van Veras.

Vijftien stromen

Er komen maximaal vijftien herbruikbare stromen materialen uit een pand dat op een dergelijke manier wordt ontmanteld. Belangrijke aparte herbruikbare materialen zijn glas, kunststof en kalkzandsteen. Het meest gewild is hardhout, dat los wordt verkocht, en schoon betonpuin dat gebruikt wordt in de wegenbouw.
 
Het sloopbedrijf is blij met de ontwikkeling, hoewel de nieuwe manier van slopen op dit moment nog nauwelijks financieel iets oplevert. Want het voorzichtig demonteren, het vervoer ervan naar aparte loodsen en de opslag kost tijd en geld. “Het kan een verdienmodel worden, maar voorlopig zijn we daar nog niet. Er wordt op dit moment volop geëxperimenteerd met efficiëntere ontmantelingstechnieken, maar die moeten zich de komende jaren ontwikkelen."

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven