Upcycle Journey jaagt verduurzaming aan

2 min

 

Upcycle Journey jaagt verduurzaming aan

Vier hospitality consultancybedrijven Conceptional, CONTRAST, Hospitality Group en Vijverborgh inspireren de foodservicebranche voor duurzame oplossingen met stichting Upcycle Journey. Het eerste initiatief is Upcycle Kitchen. 

Op de foto, van links naar rechts: Henk Schouten, Reoewein Niesten, Anna Casemier (CONTRAST), Tom Rietveld en Roy van der Vleuten.

Het convenant tussen de vier organisaties voor Upcycle Journey kwam tot stand tijdens Horecava 2024. Kennis, ervaring en netwerk zijn belangrijke pijlers om de verduurzaming te realiseren. Binnen dat kader is Upcycle Kitchen, een online platform voor het hergebruik van gecertificeerde re-use keukenapparatuur, het eerste wapenfeit van de stichting. Het gaat om apparatuur jonger dan vijf jaar, zodat gegarandeerd is dat de apparatuur zuinig in gebruik én duurzaam is.

Collectieve aanpak

Het platform is onderdeel van Upcycle Journey, een stichting waarbinnen de vier consultancybedrijven hun ambities realiseren. Zonder winstoogmerk: de inkomsten worden gebruikt voor de ontwikkeling van initiatieven zoals Upcycle Kitchen. Dit is een collectieve aanpak om hergebruik van keukenapparatuur in concepten én uitvragen naar leveranciers tot een vanzelfsprekend alternatief te maken. Upcycle Journey ging hiervoor een samenwerking aan met Facet, expert in specifieke wet- en regelgeving en circulariteit.

Totaaloverzicht

Over het ontstaan van Upcycle Journey vertelt Roy van der Vleuten van Vijverborgh: “We wilden samen met de markt een online platform ontwikkelen, om kennis en ervaring rondom duurzame keukenoplossingen te delen.” Een totaaloverzicht van re-use apparatuur in Nederland komt hiermee binnen handbereik. Dit ontbreekt op dit moment in de markt: “Het doel van het overzicht is om keukenapparatuur jonger dan vijf jaar zoveel mogelijk te hergebruiken. Daarmee leveren we een bijdrage aan een lagere uitstoot van schadelijke broeikasgassen.”

Upcycle Kitchen is volgens de vier consultancybedrijven ook essentieel omdat er op dit moment geen criteria zijn om betrouwbaarheid te beoordelen. Reoewein Niesten van Conceptional vertelt hierover: “Ook is het overdragen van garanties nog vaak lastig. We willen bedrijven en organisaties uitdagen om een minimale eis aan re-use apparatuur op te nemen in hun uitvraag. Ook willen we aanbod activeren, keukenleveranciers uitdagen om via het platform de beschikbaarheid van apparatuur zichtbaar te maken.”

Openstaan voor verandering

Over het opnemen van re-use apparatuur in uitvragen illustreert Henk Schouten van Hospitality Group: “Het streven is om minimaal 5% re-use keukenapparatuur in de bestekken op te nemen. Wij hebben daarin een aanjagersrol, de opdrachtgever moet er zelf voor openstaan om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Wij faciliteren de opdrachtgever door schaalgrootte in aanbod te realiseren via leveranciers en effectieve criteria aan te reiken voor de beoordeling van de apparatuur.”  

Samen impact maken

De initiatiefnemers van Upcycle Kitchen zoeken partners om bij te dragen aan het platform. Tom Rietveld van CONTRAST zegt hierover: “De afgelopen maanden spraken we diverse belanghebbenden in de foodservicebranche over dit initiatief. De reacties zijn zeer positief en toonaangevende keukenleveranciers en producenten Nordcap Nederland, Metos, Levens Middleby, Bouter, Van Gestel en Schoondergang van Zwanenburg gaven al commitment. We benaderen de komende periode de markt, want alleen samen kunnen we impact maken.”

Delen:

Meer nieuws

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende crisis

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende ...

donderdag 18 september

Nederlandse organisaties lopen onnodige risico’s doordat ze onvoldoende voorbereid zijn op de ingrijpende veranderingen ...

Lees meer

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael ...

donderdag 18 september

PHI Factory kondigt met trots de benoeming aan van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling. Met deze stap wordt ...

Lees meer

Terug naar boven