Hybride werken bij de overheid

Hybride werken bij de overheid

Stond de overheid nog wel eens te boek als suffe werkgever, afgelopen jaren heeft het Rijk het ‘been flink bijgetrokken’, zegt programmamanager hybride werken bij de overheid Marien den Boer.

Dit artikel is volledig te lezen in het nieuwe Smart WorkPlace E-zine: Hybride Werken.

Onze Rijkshubs zijn hip en modern met mos aan de muur. Qua inrichting niet te onderscheiden van Rabobank of Microsoft.’ Het Rijk heeft als doel gesteld dat in 2027 het vanzelfsprekend is dat rijksambtenaren zo mogelijk hybride werken. Om aantrekkelijk werkgever te zijn én om te werken aan de maatschappelijke opgaven.

Teamgevoel behouden

Als we Marien den Boer bellen, is natuurlijk de eerste vraag: zit hij op kantoor of niet? Een lach: ‘Ik zit nu heerlijk thuis.’ Net als overheidsmedewerkers kan hij zo, tussen het werken door, bij wijze van spreken de was of boodschappen doen. Den Boer moedigt collega-rijksambtenaren vooral aan dit ‘hybride’ voorbeeld te volgen. ‘Voor mij is geen week hetzelfde. Soms een dag in Den Haag en twee dagen thuis en de rest onderweg.’ Wat ze bij het Rijk belangrijk vinden, is dat er binnen de overheid wordt gedacht vanuit een teamgevoel. Den Boer: ‘Natuurlijk heb je persoonlijke voorkeuren, maar de basis is, dat je met teamleden samen overlegt wat wenselijk is. Wie werkt wanneer en waar? Als team heb je een taak te vervullen, voer daar gesprekken over.’ Hybride werken is daarbij wel een middel, zegt Den Boer. ‘Zowel voor het werkgeverschap als de maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan.’

Ambitieus

Wie de overheidswebsite over hybride werken leest, krijgt acuut zin om bij de overheid te gaan werken. We lezen: Om overal en altijd te kunnen werken, zijn in 2027 de digitale en fysieke voorzieningen sterk verbeterd. Medewerkers beschikken over een basisset van apparaten en apps waarmee zij informatie veilig kunnen gebruiken en delen. Ben je op kantoor, dan heb je daar de mogelijkheden om hybride te kunnen vergaderen, er zijn concentratiewerkplekken en je op de Rijksontmoetingspleinen is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Voor alle faciliteiten geldt dat hulp en ondersteuning eenvoudig beschikbaar is. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om (digitale) vaardigheden te ontwikkelen. Werk je thuis, dan is je thuiswerkplek gezond en veilig. Ook daarin word je ondersteund.

Leest als een droom. Wie wil dat niet? Den Boer: ‘We hebben als Rijk het been qua werkomgeving en hybride mogelijkheden flink bijgetrokken de laatste jaren. We moeten ook wel, willen we binnen de schaarste op de arbeidsmarkt een aantrekkelijk werkgever zijn.’ Dus is er in de CAO’s afgesproken dat er geld is voor kantoorinrichting thuis. Alleen de bureaustoel is verplichte winkelnering, voor de rest is er een budget van 1500 euro per vijf jaar om je eigen huis als werkplek in te richten. Maar er zijn inmiddels ook zeven, en dat worden er uiteindelijk vijftien, zogenaamde Rijkshubs. Dat zijn ruimtes die van geen ‘departement’ zijn en waar iedereen met een rijkspas vrij heen kan gaan om te werken. Woon je in Den Haag maar moet je voor pakweg een overleg naar het Noorden, kun je afspreken in Assen. Leiden, Middelburg, Den Bosch… er komen in heel Nederland Rijkshubs.

Beeld: RVB/Marianne Schijf

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven