Hybride werken verbeteren met goede data

Hybride werken verbeteren met goede data

Iedere organisatie is uniek en zal hybride werken op een eigen manier aan moeten vliegen. Jan Roggeveen, Country lead collaboration bij Cisco, deelde zijn inzicht tijdens de Round Table: Hybride Werken.

Het gebruik en de functie van het kantoor zijn na de coronapandemie veranderd. Bij het eerste onderwerp van de Round Table gaan de deelnemers in op de vraag van moderator Wim Kooyman welke ontwikkelingen in functionaliteit – het gebruik van de kantooromgeving door de medewerkers – sinds het opheffen van de beperkingen medio februari 2022 waarneembaar zijn. Jan Roggeveen trapt af. “Daar waar tijdens corona iedereen thuis in zijn eigen werkplek zat en we vanuit een crisissituatie ontdekten dat thuis werken kon, zit je nu weer met elkaar in een ruimte. Ik zie dat veel organisaties daarbij in een groot experiment worstelen met de vraag hoe ze hun kantooromgeving structureel moeten inrichten.”

Informatie verzamelen

Cisco ontwikkelt mogelijkheden voor ondernemingen om data te verwerken en beheren. Roggeveen onderstreept het belang van correcte data: “Ik denk dat er allerlei soorten ruimten in een gebouw beschikbaar moeten zijn. Om vervolgens te managen of je genoeg werkplekken hebt, is informatie over gebruik en bezettingsgraad heel belangrijk. Daarmee kun je sturen, maar ook plannen of je meer of minder van een bepaalde soort werkplek nodig hebt. In die zin is het een journey met allerlei scenario’s, waarbij je ook moet kunnen switchen." Het belang van data is daarbij belangrijker dan ooit. “Ik zie alle verzamelde data uiteindelijk als een holistisch platform dat je kunt gebruiken voor het sturen van het gebruik van gebouwen. ”Daar waar Cisco te maken heeft maken heeft met duizenden medewerkers, gaat het bij Openr om acht medewerkers."

Minder ruimte nodig

Roggeveen vertelt dat Cisco al voor corona bezig was met het afstoten van gebouwen, onder meer omdat het kansen biedt meters te maken in duurzaamheid. Daarnaast is Cisco na corona bezig om de ruimtes anders in te richten. “Daarbij gaat het erom dat in elke ruimte ook iemand van buiten binnen kan komen. Dat kan iemand van de eigen organisatie zijn, maar ook iemand van een externe partij. Ons uitgangspunt daarbij is: iedereen – of hij nu thuis zit of fysiek op kantoor – is een equal participant at the table.”

Roggeveen: “Ons beleid is dat je als leidinggevende verbonden moet blijven met je team. Hoe je dat doet maakt minder uit. Daarbij gaat het niet om het managen, maar om het samen naar iets toe werken. Als leidinggevende moet je faciliterend bezig zijn voor je team in plaats van steeds zeggen wat iemand moet doen. Dat laatste slaat namelijk de creativiteit van je team dood.”

Doelstellingen

Roggeveen: “Er is weinig verschil voor en na corona. Deze manier van werken, waarbij technologie een belangrijke rol speelt, was al ingebed in onze internationale organisatie.Wat voor ons werkt is dat je allereerst duidelijke doelstellingen hebt die je als team moet behalen. Vervolgens kies ik vanwege het risico op files de bijeenkomsten uit – workshops met klanten of teambijeenkomsten – waarbij ik mensen wil zien en waarvoor ik fysiek op kantoor moet zijn. Dat zorgt voor energie en afwisseling en maakt het mogelijk dat je de volgende meetings weer kunt doen waar je maar wilt.”

De conclusie van Roggeveen is dat er bij hybride werken geen manier is die altijd goed is. “De medewerker die het werk moet doen, die moet centraal staan. Die medewerker moet op elke manier gefaciliteerd worden zodat hij prettig kan werken. Daarbij speelt technologie een belangrijke rol, maar draait het uiteindelijk toch om de persoon.”

Het hele verslag van de Round Table is hier te lezen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven