Stimuleert het COVID-19 virus de groei van coworking of gaat het de groei juist tegen?

Stimuleert het COVID-19 virus de groei van coworking of gaat het de groei juist tegen?

Wat is de impact van COVID-19 op de groei van coworking-ruimtes? Smart WorkPlace expert Jeannine van der Linden van dekamer.eu en Thomas Celen van zapfloor delen hun mening hierover.

De coworking-markt heeft de afgelopen jaren een dramatische groei doorgemaakt.  De COVID-19-pandemie brengt vragen mee: hoe zal deze de coworking-markt beïnvloeden? En: hoe heeft de pandemie de coworking-markt al beïnvloedt? Er zijn twee stromingen over hoe het zou kunnen verlopen. Aan de ene kant: social distancing en de tendens van onafhankelijke werknemers en startups om van thuis uit te werken, maakt het voor coworking ruimtes niet makkelijk. Aan de andere kant zijn bedrijven op zoek naar veel meer flexibiliteit in het post-COVID-tijdperk, dus er is een kans voor cowork-ruimtes om zeer op maat gemaakte, ‘on-demand’ oplossingen aan te bieden die de hoogste veiligheids- en hygiënenormen bieden, samen met overtuigend flexibele voorwaarden.

zapfloor

Volgens Celen viel het binnen zapfloor vooral op dat COVID-19 een grote impact heeft gehad op coworking en gedeelde werkplekken in Nederland. Een constatering die zeker niet mag worden genegeerd. Cowork-ruimtes hebben op korte termijn veel annuleringen gezien en lidmaatschappen zijn geannuleerd omdat steeds meer mensen vanuit huis werken. De bezettingsgraad van cowork-ruimtes is aanzienlijk gedaald. Thomas gelooft echter dat COVID-19 op lange termijn een zeer positieve impact zal hebben omdat bedrijven – van de kleinere entiteiten tot aan enterprise toe – beseffen dat mensen niet meer elke dag op kantoor willen gaan werken. “Kantoor werken zoals we het in 2019 kenden, zal in de toekomst dus ook gewoon niet meer voorkomen. Waardoor er een grote verschuiving zal plaatsvinden op de werkvloer,” aldus Thomas.

Het is Celen ook duidelijk dat bepaalde mensen vanuit huis zullen willen blijven werken; die trend is blijvend. Sommigen zullen ervoor kiezen om te werken vanuit het hoofdkantoor van het bedrijf, althans een deel van de tijd en anderen vanuit satellietkantoren, ook weer parttime. Zowel het hoofdkantoor als de satellietkantoren zullen in feite cowork-ruimtes worden. Bovendien is thuiswerken voor veel mensen om de een of andere reden gewoon niet productief waardoor ze in toenemende mate op zoek gaan naar een lokale coworking-ruimte die dichtbij en voor hen geschikt is.

Een andere factor die belangrijk is om te overwegen, is dat het in de huidige markt nog steeds draait om overleven tussen de lockdowns door en dat de impact verschilt van land tot land. België houdt op dit moment bijvoorbeeld het hoofd nog boven water, terwijl Nederland momenteel weer bergafwaarts glijdt. Ook het VK maakt momenteel een groot drama door. Op dit moment heet het spel ‘overleven’.

Cowork-ruimtes kijken naar de lange termijn en Celen merkt een aanzienlijke groei in de vraag naar flexibele werkplekken. zapfloor ziet ook dat grote ruimtes hun uitbreiding naar nieuwe locaties versnellen omdat ze de eerste willen zijn die deze markten bereiken of de grootste ruimtes binnen deze markten willen zijn wanneer de overlevingsfase voorbij is.

Daarnaast haalt Celen nog een opmerkelijke trend aan: 2021 lijkt een jaar te worden waarin mensen samenkomen en er voor elkaar zijn. Van der Linden is het daarmee eens: “Tijdens deze crisis heb ik collega’s actief contact met mij laten opnemen en hen gevraagd of ze hulp nodig hadden, wat echt spreekt tot het gemeenschapsgevoel; we moeten voor elkaar zorgen. Met name binnen de coworking-ruimte kwamen mensen samen en gingen samenwerken. Het was erg inspirerend om dit te zien gebeuren. Ik geloof dat dit ons in de moeilijke tijden bij elkaar zal houden en ons ook samen sterker zal maken.”

dekamer.eu

dekamer.eu heeft slechts een klein effect op de omzet gevoeld en heeft geen noemenswaardig effect gevoeld op lidmaatschappen, behalve met betrekking tot de bedrijven die ten onder zijn gegaan door het bestaan van COVID-19. Met uitzondering van hun ruimtes in Amsterdam, bevindt dekamer.eu zich voornamelijk in kleinere steden en dorpen die buiten de grotere steden liggen, wat het netwerk een enorm voordeel heeft gegeven, omdat mensen liever dichter bij huis werken. Bovendien is het model van dit netwerk een gezamenlijke onderneming of een beheercontract voor bestaande ruimte, waarvan Van der Linden denkt dat dit de manier van samenwerken in de toekomst zal zijn. “Er is een heel voor de hand liggend logisch verband tussen hoe we werken in coworking en hoe grote en middelgrote bedrijven moeten opereren, wat versneld is door COVID-19. Onze plekken bestaan uit docenten, therapeuten, zakenmensen, die allemaal moesten werken tijdens de lockdown en verder iedereen die om de een of andere reden niet vanuit huis kon werken.” Van der Linden vervolgt: “We hebben een COVID-19-beleid op het gebied van schoonmaakprocedures, ventilatie en verkeer, dat met alle collega’s is besproken, om ervoor te zorgen dat ze zich er allemaal comfortabel bij voelen. Wat we wel en niet doen, om ervoor te zorgen dat iedereen de regels begrijpt. Omdat we een deelmodel hebben, waarbij de collega’s de hele ruimte huren op basis van het delen en ons toestemming geven om deze te beheren, konden we bepalen hoeveel mensen op een bepaald moment in die specifieke ruimte konden werken. dekamer.eu gaat over het hebben van een plek voor je bedrijf en de absolute focus is om van de Kamer-ruimtes zowel fysiek als psychologisch een veilige plek te maken voor mensen om te komen en te werken.”

High touch en high tech

Celen en Van der Linden zijn het erover eens dat dit een combinatie van automatisering en menselijk contact vereist, en dat geen van beiden het probleem kan oplossen zonder de ander. ‘High-touch’, ‘high-tech’, zorgvuldig en met zorg geïmplementeerd, kan de gevolgen van zelfs de huidige pandemie verzachten. “We moeten er samen doorheen komen”, zegt Van der Linden, “want we zitten er samen al in. Maar het is belangrijk om te beseffen dat hoewel we allemaal in dezelfde storm zitten, we ons in heel verschillende boten bevinden. Dus met een gestandaardiseerde automatiseringsoplossing en standaard schoonmaakprocedures en dergelijke, zullen we er niet komen. Het is allemaal op maat gemaakt en persoonlijk voor elke ruimte, elke gemeenschap en soms elke collega. De technologie moet flexibel zijn en de persoonlijke benadering moet consistent zijn.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven