Maatschappelijke verantwoordelijkheid als coworkruimte: wat betekent het eigenlijk?

5 min

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid als coworkruimte: wat betekent het eigenlijk?

Maatschappelijke verantwoordelijkheid maakt deel uit van een coworkruimte. Daarom roept expert Jeannine van der Linden coworkruimtes op ermee aan de slag te gaan en iets te vinden wat hun hart sneller doet kloppen. 

Voor coworkruimtes zijn maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid geen nieuwe ideeën. Veel coworkruimtes zijn gericht op bepaalde aspecten van sociaal welzijn of individuele ontwikkeling. Dit soort benaderingen kunnen uiteenlopen van het tegengaan van eenzaamheid onder coworkers en het ondersteunen van plaatselijke armoede-initiatieven tot het uitvoeren van plannen om verandering aan te brengen in de manier van zaken doen. 

Structurele aanpak

De meeste ruimtes gaan echter nooit echt zitten om structureel een aanpak of structuur te formaliseren. Om zich publiekelijk in te zetten als bijdragende kracht voor maatschappelijk welzijn heeft zijn eigen waarde en kan op vele manieren benaderd worden. Coworkruimtes die binnen onze eigen gemeenschappen als een team werken, kunnen onze kansen vergroten om onze maatschappelijk verantwoorde doelen te bereiken.

De waarheid is dat maatschappelijke verantwoordelijkheid een brede en complexe kwestie is en daarom is het de moeite waard om alle aspecten op een alomvattende manier te onderzoeken en je bedrijf dan te meten aan een reeks normen. Het is ook handig om een publieke toezegging voor maatschappelijke verantwoordelijkheid te doen om ervoor te zorgen dat het deel uitmaakt van de kern van je bedrijf.

B Corporation

Een veelgebruikte aanpak hiervoor is om je bedrijf te laten certificeren als een zogenaamde B Corporation. Vanuit het perspectief van een B Corporation is het belangrijk om voor al je belanghebbenden de toezeggingen van een B Corporation te integreren in de documenten die je bedrijf besturen. Deze toezeggingen omvatten indicatoren van sociale en milieuprestaties. Om een B Corporation te worden behelst vijf kernelementen: bestuur, werknemers, gemeenschap, milieu en klanten.

Nederland werkt ook aan het ontwikkelen van een maatschappelijk organisatie, de BVm (Maatschappelijke BV).  De ingangsdatum is nog niet bekend, daarom houden we het voor dit artikel en voor de discussie bij de B Corporation.

Je vraagt je misschien af waarom een B Corporation certificering zo belangrijk is? Wanneer een bedrijf als een B Corporation is gecertificeerd, toont het aan dat het bedrijf toegewijd is aan een specifieke reeks best practices voor bedrijven die positieve ecologische en maatschappelijke verandering bevorderen.

Om een B Corporation te worden moet een bedrijf zich bewust worden van het volledige beeld van zijn sociale impact, evenals de maatschappelijke verantwoordelijkheden die het moet nemen en behouden.

Coworkruimtes en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid

Volgens Gareth I. Jones, oprichter van TownSq, bestaan coworkruimtes voornamelijk om mensen samen te brengen. Dit creëert nieuwe gemeenschappen en omgevingen waar gelijkgestemde mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Volgens Gareth dragen coworkruimtes ook hun steentje bij door ondernemerschap verder te ondersteunen en te bevorderen, start-ups te ontwikkelen, evenals werkgelegenheden en economische voordelen te creëren die voortvloeien uit het hebben van groeiende bedrijven in een gebied.

Hoe maatschappelijk verantwoord om te gaan

Om maatschappelijk verantwoord te worden is een grote en ingewikkelde taak. Het gaat erom te weten waar het einddoel ligt.

Gareth trekt een parallel met de campagne over het gebruik van plastic rietjes. Het idee is duidelijk: Plastic rietjes zijn voor eenmalig gebruik, ze worden weggegooid, vervuilen het milieu en onze oceanen en kunnen mogelijk een zeeschildpad doden. Dit is een duidelijke boodschap met één as, die daardoor aanslaat en zich snel verspreidt. Dit soort eenvoudige ideeën kunnen kracht hebben maar raken zelden de kern van een netelig probleem.

Met een duidelijke, hapklare campagne is het einddoel duidelijk te zien: stop met het gebruik van plastic rietjes. Andere taken zijn meer ingewikkeld, zoals het creëren van een inclusieve gemeenschap en ruimte, of ervoor zorgen dat je klanten en werknemers tevreden zijn.

Maar zodra een doel is uiteengezet, is opgedeeld in kleinere uitvoerbare doelen, en er een duidelijke lijn naar het einde is getrokken, wordt het makkelijker om de taak aan te pakken en uiteindelijk met succes te voltooien.

Het is ook belangrijk te noemen, zegt Gareth, dat samenwerken als een team veel waardevoller is dan te proberen een taak op eigen houtje aan te pakken. Taken kunnen in kleinere taken opgesplitst worden die door teamleden voltooid kunnen worden. Dit verlicht de last en draagt bij tot het bereiken van het einddoel.

Waar te beginnen

Als coworkruimte kan het in het begin wat overweldigend zijn om meteen alle maatschappelijk verantwoorde doelen te bereiken. Soms is het beter om klein te beginnen en je geleidelijk omhoog te werken.

Gareth stelt als een begin voor om een uitdaging aan te gaan waar je ervaring mee hebt, of een ervaring waarin je een persoonlijk belang hebt. Gareth zegt ook dat je misschien meerdere keren teruggeslagen kunt worden, maar het blijft je plicht om weer op te staan en te blijven proberen totdat je je doel hebt bereikt.

Volgens Gareth leer je dan ook een belangrijke les: je kunt nooit een crisis echt oplossen of het probleem oplossen maar je kunt het veranderen of je kunt het beïnvloeden of je kunt de richting ervan veranderen.

Gareth geeft een belangrijk advies: “Probeer afstand te doen van een voltooiing mentaliteit.” Het is beter om alle elementen te overwegen en je te realiseren dat er vele belanghebbenden betrokken zijn wiens zorgen moeten worden aangepakt en die ook een bijdrage kunnen leveren aan meer oplossingen. Het is ook belangrijk je te realiseren dat je deel uitmaakt van een team en door samen te werken bereik je dan het einddoel.

“Het bredere denken over systeemverandering is eigenlijk best interessant. Als je iets vindt waar je hart sneller van gaat kloppen, iets wat je hartslag sneller doet kloppen, iets waar je genoeg om geeft om er doorlopend meer over te leren en waar je aan toegewijd bent, dan neemt het een deel van de druk van je schouders af,” zegt Gareth.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid maakt dus deel uit van een coworkruimte, of je nu werkt om een B Corporation te worden of niet. Als coworkruimte staat gemeenschap voorop en valt het onder de doelen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus, vind iets dat je hartslag versnelt en kijk waar het je naartoe leidt.

Delen:

Meer nieuws

Webinar: Circulaire oplossingen binnen de kantooromgeving

Webinar: Circulaire oplossingen binnen de kantooromgeving

donderdag 10 juli

Op woensdag 17 september organiseren we een inspirerend webinar over circulariteit in de gebouwde omgeving.

Lees meer

De ´vraag naar aanwezigheid´ 

De ´vraag naar aanwezigheid´ 

donderdag 10 juli

In deze blog van Gerda Stelpstra, Head of strategy Consulting bij Envalue, kijken we dieper naar de 'vraag om aanwezigheid'. ...

Lees meer

SWP Talks #67: Hospitality

SWP Talks #67: Hospitality

woensdag 9 juli

Anna Casemier zit als host met Lisette van der Valk, Projectmanager Huisvesting van Young Facility, en Hotelier Willem Reimers, ...

Lees meer

WorkPlace Inside: Stephan Simons

WorkPlace Inside: Stephan Simons

woensdag 9 juli

"Ontspanning, inspiratie en grip houden, ook buiten het ondernemen." Daarmee beschrijft Stephan Simons zijn mentaliteit ...

Lees meer

De kracht van een goed werkplekconcept

De kracht van een goed werkplekconcept

dinsdag 8 juli

Solved moest tijdelijk met het hele kantoor verhuizen, een nieuwe plek geeft ook ruimte voor nieuwe inzichten. Silvia de ...

Lees meer

Niet blindstaren op energie

Niet blindstaren op energie

vrijdag 4 juli

Deelnemers aan het rondetafelgesprek 'de kracht van een integrale aanpak' willen zich niet blindstaren op alleen het onderwerp ...

Lees meer

Haskoning opent nieuw duurzaam kantoor

Haskoning opent nieuw duurzaam kantoor

donderdag 3 juli

Op de TU Delft Campus transformeerde Haskoning de monumentale Mijnbouwfaculteit naar een modern Paris Proof kantoor. Voor ...

Lees meer

Gaat AI ons redden?

Gaat AI ons redden?

donderdag 3 juli

In de BNW Index 2024 werd geconstateerd dat ontwikkelingen rondom de werkomgeving elkaar zó snel opvolgen, dat we ...

Lees meer

Van complexe huisvestingsopgave naar multifunctioneel stadion

Van complexe huisvestingsopgave naar multifunctioneel stadion

woensdag 2 juli

Op 5 juli 2025 opent SC Cambuur officieel de deuren van haar nieuwe thuisbasis: het Kooi Stadion. Deze datum staat bij veel ...

Lees meer

WorkPlace Inside: Esther Roelofs

WorkPlace Inside: Esther Roelofs

woensdag 2 juli

Wat kan de Himalaya ons leren over een goede werkomgeving? Esther Roelofs vertelt over haar connectie met hiken en de werkplek ...

Lees meer

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

dinsdag 1 juli

Per 1 juli is Natalie Hofman aangesteld als de nieuwe business unit directeur bij HEYDAY Interim, een zelfstandige business ...

Lees meer

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

dinsdag 1 juli

Op een zonovergoten ochtend in mei vindt de Compliance Round Table plaats in een heel bijzondere locatie: ‘De Kapel’ ...

Lees meer

Vero: nieuwe gratis AI-agent

Vero: nieuwe gratis AI-agent

maandag 30 juni

Alvero ondersteunt workplace professionals met Agentic AI Introductie Vero: een gratis AI-agent die helpt met vragen, ideeën ...

Lees meer

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

maandag 30 juni

“De nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog”, valt te lezen in een opiniestuk van Jan Joost Flim, ...

Lees meer

E-zine 'Smart Buildings'

E-zine 'Smart Buildings'

donderdag 26 juni

De adoptie, transformatie en mogelijkheden van technologie op de werkplek zijn ongekend en ontwikkelen harder dan ooit. ...

Lees meer

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

donderdag 26 juni

Op woensdag 2 juli 2025 vertelt Amabel Chiarito over het innovatieve werkplekconcept van Haskoning in het nieuwe, duurzame ...

Lees meer

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

donderdag 26 juni

SmartLabs en International Workplace Group gaan een wereldwijde samenwerking aan van tien jaar. Daarmee spelen ze in op ...

Lees meer

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

woensdag 25 juni

Hollandse Nieuwe creëerde voor MVRDV in Tripolis Park een werkomgeving waar betekenisvolle connecties en spontane ontmoetingen ...

Lees meer

De kracht van een integrale aanpak

De kracht van een integrale aanpak

dinsdag 24 juni

De droom van iedere gebouweigenaar: een toekomstbestendige vastgoedportefeuille waarmee je energie bespaart, een gezonde ...

Lees meer

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de NAVO-top

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de ...

dinsdag 24 juni

Terwijl Den Haag zich voorbereidt op zware verkeershinder tijdens de NAVO-top, houdt IWG professionals productief met gratis ...

Lees meer

Terug naar boven