Van Coworking Ruimtes tot Slimme Gebouwen

Van Coworking Ruimtes tot Slimme Gebouwen

Om een slim gebouw te hebben hoef je alleen maar een manier te vinden om het met mensgerichte technologie te runnen. Dat stelt Smart WorkPlace expert Jeannine van der Linden.

Om een slim gebouw te runnen betekent niet dat je de nieuwste gadgets met alles erop en eraan moet hebben, je hebt zelfs niet eens een gloednieuw gebouw nodig om van slimme technologie gebruik te kunnen maken. Een van de handigste plaatsen om slimme technologie te implementeren is in de infrastructuur van je bestaande gebouw. In plaats van informatie uitzoeken over de invloed van mensen op een gebouw, kunnen technologische hulpmiddelen gebruikt worden om de infrastructuur zodanig in te richten dat het het welzijn van de mensen op reële en concrete manieren ondersteund en verbeterd.

Oprichter en architect bij BLANKSPACES Coworking, Jerome Chang, vindt dat “mensen graag van ‘glanzende’ technologische hulpmiddelen gebruik maken om problemen op te lossen, maar dan vaak de onderliggende oorzaak van het probleem over het hoofd zien of negeren. Een ‘glanzend’ hulpmiddel kan mensen een goed gevoel geven omdat ze ermee omgaan, maar vaak liggen er problemen met de infrastructuur of andere oorzaken achter de schermen en zijn ze onzichtbaar.”

Coworking ruimtes en slimme gebouwen

Smart technologie kan ingezet worden om gebruik zowel als de gezondheid van het milieu te bewaken. Dit laatste omvat luchtkwaliteit en daglicht – twee belangrijke onderdelen die bijdragen tot verbeterde menselijke gezondheid.

Onafhankelijke coworking ruimtes zijn vaak in kleinere en oudere gebouwen gelegen – in Nederland staan gebouwen die eeuwen geleden gebouwd zijn voor een heel ander doel. Oudere gebouwen hebben ook vaak strengere ontwerpbeoordeling vereisten, wat de implementatie van sommige slimme bouwtechnologieën bemoeilijkt.

Er bestaan echter eenvoudigere strategieën om de gezondheid van het milieu te verbeteren. Een voorbeeld voor een betere luchtkwaliteit, zegt Jerome, is om “gewoon de deuren en ramen te openen.” Dit bespaart je geld op AC-kosten en het laat frisse lucht binnen.

Jeannine van der Linden, oprichter van De Kamer, is het met Jerome eens, maar wijst erop dat sinds de tijd van COVID-19, velen zich bewust willen zijn van de luchtkwaliteit en daarom is het soms niet voldoende om alleen de deuren te openen. “Wij gebruiken zelfstandige HEPA-filters in een aantal van onze ruimtes. Ze zijn gekoppeld aan een app die de luchtkwaliteit en CO2-gehalte laat zien. Dit helpt de gebruikers van onze ruimtes om zich op hun gemak te voelen om terug te keren, omdat zij de luchtkwaliteit actief kunnen volgen. Ze kunnen ook zien wanneer zij de luchtkwaliteit doen veranderen en kunnen hun gedrag dan dienovereenkomstig aanpassen. Wij hoeven onze coworkers dus niet te vertellen dat het gezond is om de vergaderruimte een uurtje tussen reserveringen te luchten, ze kunnen het namelijk zelf zien en begrijpen ook waarom."

Tips om je ruimte op slimme wijze te beheren

Binnen een coworking ruimte zijn er bepaalde gebieden die per definitie veel aandacht vergen. Denk aan de badkamer en lift bijvoorbeeld. Dit betekent dat het vooral belangrijk is om je mondkapje in dit soort ruimtes te dragen. En toch zijn dit juist de plekken waar mensen geneigd zijn om zich te ontspannen en zich minder zorgen te maken over de luchtkwaliteit omdat ze dan meestal alleen zijn.

Een handige tip om de luchtkwaliteit in de badkamer te verbeteren is om de deur open te laten wanneer je weggaat. Natuurlijke ventilatie is de beste manier om ongewenste ziektekiemen in de lucht te verwijderen. “Laat de deur openstaan als je klaar bent om plaats te maken voor de volgende persoon. Wat natuurlijk ook betekent dat als je in de badkamer komt en de deuren dicht zijn, je er rekening mee moet houden dat de lucht van je voorganger er nog steeds zweeft.”

Een andere manier om onzekerheid over de luchtkwaliteit tegen te werken, is het gebruik van CO2-monitoren in elke kamer. Volgens Jerome zou het ideaal zijn om een gecentraliseerde hub te hebben, maar vaak hebben coworking ruimtes dit soort budget niet. Om geld te besparen kunnen “een of twee gekocht worden om de lucht periodiek te meten, om te controleren of de kwaliteit in orde is. Het meten van CO2 is geen maat voor luchtdeeltjes of de potentiële virale lading in de lucht, maar eerder een marker, want als er een goede luchtuitwisseling is, zal het CO2-niveau laag zijn.”

Verder heeft Jerome het over het implementeren van UV-C-systemen in een coworking ruimte. Een populair UV-C-systeem dat de meeste mensen kennen, is het systeem dat in airconditioningsystemen te vinden is. Dit systeem werkt door de geïnfecteerde lucht naar binnen te trekken en met ultraviolet licht te zappen om ziektekiemen uit de lucht te verwijderen.

Hij wijst erop dat het UV-C-systeem in een airconditioningsysteem niet sterk genoeg is om de lucht volledig te zuiveren. Het proces duurt te lang en tegen de tijd dat de schone lucht vrijkomt, is er nieuwe besmette lucht vrijgekomen. “Er bestaat wel een alternatief, namelijk een grote ventilator in het bovenste deel van de kamer die de lucht opzuicht en zuivert met UV-C. Dit proces is efficiënter omdat het langzamer is en de lucht gemakkelijk kan zuiveren.” Één zo’n merk is Big Ass Fans. Het enig probleem is dat deze ventilators vrij duur zijn. Maar als je de noodzaak ervan kunt rechtvaardigen, zoals in een evenementenruimte, kan het wonderen betekenen voor je luchtkwaliteit. Er zijn ook goedkope alternatieven, zoals deze box fan luchtfilter die voor minder dan 50 Euro gemaakt kan worden en de lucht in de kamer kan verbeteren.

Ten slotte weet Jeannine nog een interessant punt toe te voegen tot het runnen van een slimme coworking ruimte. “Wellness is al sinds vóór COVID-19 een thema in coworking en de discussie draait vaak om oefening, yoga en gezonde voeding, maar wellness in een coworking ruimte begint met daglicht en zonlicht, vers fruit in de manden en planten in de ruimte. Deze zijn niet, zoals Jerome zegt ‘glanzend’, maar hebben uiteindelijk een grotere uitwerking, vind ik. We vergeten vaak hoe goed daglicht en zonlicht voor ons kunnen zijn.” Volgens haar kan deze holistische benadering ook de kwaliteit van het werk en het mentale welzijn van de gebruikers van coworking ruimtes verbeteren.

Om een slim gebouw te hebben betekent dus niet dat je veel geld moet uitgeven of meteen nieuwe beeldschermen moet gaan kopen. Je hoeft alleen maar een manier te vinden om het met mensgerichte technologie te runnen – op die manier zullen mensen zich op hun gemak voelen en blijft hun mentale en fysieke gezondheid de hoogste prioriteit.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven