Hybride werken en het gevaar van ‘het’

Hybride werken en het gevaar van ‘het’

Op 6 december spreekt Smart WorkPlace expert Jan Gerard Hoendervanger tijdens het webinar ‘Is de hybride medewerker klaar voor de toekomst?’ Onderstaand alvast een voorproefje.

Altijd weer wonderlijk hoe dat gaat: We stuiten op iets nieuws, er ontstaat een levendig debat en na een tijdje heeft het nieuwe fenomeen ineens een naam die iedereen gebruikt en dus vast staat. Er was geen democratisch proces, anders had ik beslist niet voor ‘hybride werken’ gestemd. Ik vind het een ongelukkige term omdat het de blik op de toekomst van werk vernauwt tot X % thuiswerken en 100-X % op kantoor. Terwijl er veel meer valt te kiezen en te integreren: naast thuis en kantoor ook allerlei third places; naast flexibiliteit in plaats ook in tijd; face-to-face, online en mixed presence interactie; synchrone en asynchrone samenwerking. De term blended working1, die deze brede lading veel beter dekt, was beschikbaar, maar werd helaas niet gekozen.

Het zij zo; ik leg me er bij neer. Want taal werkt toch het handigst als we dezelfde termen gebruiken. Tegenwoordig heb ook ik het meerdere keren per dag over ‘HW’. En ik lever graag een bijdrage aan het webinar over hybride werken op 6 december.

Ik ga mee met de flow, maar wel onder één voorwaarde: dat we er geen ‘het’ voor gaan zetten, zoals dat is gebeurd bij Het Nieuwe Werken. Die ‘het’ voedde in mijn ogen het idee dat er een bepaalde – noem het ‘nieuwe’, moderne of toekomstgerichte – manier van werken zou zijn, die we ons allemaal eigen zouden moeten maken. Terwijl de essentie volgens mij juist is dat er steeds meer ruimte ontstaat om op verschillende manieren te werken. Laten we niet opnieuw de fout maken om elkaar een specifieke manier van werken op te dringen, maar de toegenomen ruimte benutten om beter in te spelen op verschillende behoeften in relatie tot het werk, de persoon, en zijn/haar privésituatie.

Noot

  1. Van Yperen, N. W., & Wörtler, B. (2017). Blended working. In G. Hertel, D. Stone, R. Johnson, & J. Passmore (Eds.), The Wiley-Blackwell handbook of the psychology of the internet at work (pp. 157-174). Wiley-Blackwell. 

 Tijdens het webinar ‘Is de hybride medewerker klaar voor de toekomst?’, dat Smart WorkPlace op 6 december samen met NTT organiseert, gaat Jan Gerard Hoendervanger verder in op dit thema. Inschrijven voor het webinar kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven