‘De Workplace en FM lijst van 2019’

‘De Workplace en FM lijst van 2019’

In het vakgebied van Real Estate en Facility Management is er geen traditie van lijstjes. En dat is jammer, zo betoogt Michel Pan van Smart WorkPlace partner D&B The Facility Group in onderstaande blog.

De Top 2000 is de moeder van alle overzichten en je doet er pas echt toe als je voorkomt op de nominatielijst van de Person of the Year van Time. Lijstjes! We zijn er dol op. Lekker terugblikken, mijmerend over de tijd die voorbij is gevlógen. De Volkskrant waagde zich deze week aan een heuse wetenschappelijke analyse van dit fenomeen. Ik citeer professor cognitieve psychologie Jan Theeuwes: “Een lijst prikkelt je brein op meerdere manieren. Je kunt je geheugen verbeteren door gebruik van de zogenaamde methode van loci (Latijn voor ‘plaatsen’), waarbij je in je hoofd een virtuele route bewandelt.”

Toe maar. Ik heb altijd aangenomen dat het lezen en beluisteren van al die lijstjes vooral een kortstondig moment van nutteloos consumeren is.

Nu is er in ons vakgebied van Real Estate en Facility Management geen traditie van lijstjes. En ik vind dat, zeker na lezing van Professor Theeuwes inzichten, jammer. Wij maken ons namelijk druk over heel veel uiteenlopende zaken die behandeld zouden moéten worden in lijsten. Vandaar dat ik, óók om ervoor te zorgen dat de lezers van deze blog massaal virtueel gaan wandelen, een aanzet geef. Omdat zoveel thema’s ons boeien, heb ik mij beperkt tot drie onderwerpen die ik van belang vind.

De beste initiatieven

3: TEMPR. Ze bestaan al een tijdje, maar zijn in 2019 in de uiterst krappe arbeidsmarkt een onmisbaar fenomeen geworden. Eindelijk een partij die begrijpt waar moderne werkgevers naar op zoek zijn in deze tijden: snel inzetbaar operationeel facilitaire ZZP’ers. En dat binnen enkele muisklikken.

2: OCTO. Een PropTec start up met een heldere missie die aanslaat. Eén platform om zowel ruimtes, comfort als energieverbruik te monitoren. En OCTO richt zich vooral op pandeigenaren en vastgoedbeheerders.

1: Mark Mobach. Het was nieuws dat jammer genoeg een beetje ondersneeuwde. U beseft zich dat één van de weinig echt serieuze onderzoekers in Facility Management een dikke prijs heeft gepakt? Mark Mobach, lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen, won op 12 november de eerste Deltapremie voor toegepast onderzoek en daarmee een half miljoen euro voor zijn lectoraat. Hij wil weten in welke gebouwen we ons prettig voelen.

De slimste trends

3: Urban farming: Wat tijdenlang een utopie leek te zijn in het land dat de hyperintensieve landbouw heeft uitgevonden, werd in 2019 steeds meer realiteit. Op daken en balkons, in garages, kelders en zelfs verlaten metrobuizen groeit dankzij steeds slimmere methodes ons voedsel eerlijk en lokaal. We zijn namelijk een beetje klaar met al die verhalen over uitstervende bijenvolken en fruit dat via Mars uit Alaska komt. Nu nog toepassen in onze bedrijfsrestaurants.

2: Delivery: In de grote steden zijn UBER EATS, Deliveroo, Thuisbezorgd en kleinere initiatieven zoals MarleenKookt niet meer weg te denken. Gemak dient de mens. Vooralsnog wordt hier vooral gebruik van gemaakt door particulieren. Er zijn organisaties die onderzoeken zijn of het mogelijk is om deze service bedrijfsmatig in te zetten.

1: Mixed use opportunity’s.Het bedrijfsrestaurant dat altijd zo zielig leegstaat en daarmee symbool is voor dure vierkante meters lijkt zijn langste tijd te hebben gehad.  We zijn met behulp van creatieve inrichters steeds beter in het toepassen van mixed use opportunity’s voor deze vreetmeters. Werken, ontvangen, eten, vergaderen, we husselen er vrolijk op los. Dat zorgt weer voor een roep om verruiming van openingstijden. En zo wordt steeds vaker óók het ontbijt, een tussendoortje of een avondmaaltijd toegevoegd aan het assortiment.

De meest opvallende business deals

3. Vermaat is wéér verkocht. De eigenaar, het Zwitserse investeringsmaatschappij Partners Group, huurde zakenbank Goldman Sachs in om de verkoop te begeleiden. Dat weet je dat de deal heel veel geld heeft opgeleverd. De schatting van het FD: 750 miljoen. De nieuwe eigenaar is wéér een investeerder, namelijk het Britse Bridgepoint.

2. MVGM. Nam een half jaar geleden de continentale vastgoedbeheeractiviteiten van JLL over en werd daarmee in één klap een top vijf speler in Europa én de onbetwiste leider in Nederland.

1. WeWork. En dan vooral de afwaardering. Softbank, eigenaar van 80% van de aandelen, maakte in november bekend 4,5 miljard aan WeWork te hebben verloren. Waarop de koers van 47 naar 8 miljard kelderde. Scott Galloway, marketingprofessor van New York University en presentator van de technologiepodcast Pivot, fileerde in het NRC met satanisch genoegen de onzin rondom de hype:  “WeWork zei dat het doel van het bedrijf was om ‘het bewustzijn van de wereld te verrijken’. Meen je dat nou serieus? We Company verrijkt het bewustzijn van de wereld niet, het sluit langlopende contracten af met de eigenaren van de panden en verhuurt de ruimtes vervolgens met kortlopende contracten door aan zzp’ers.” Eerlijkheidshalve voegde hij eraan toe dat het wél een briljant idee is.

Zo, dat was dan de virtuele wandeling door ons facilitaire jaar. Het moet natuurlijk niet te lang duren. U heeft de laatste dagen voor de kerst wel wat beters te doen.

Tot 2020!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Michel  Pan

Michel Pan

Director Business Strategy, D&B The Facility Group

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven