Niet blindstaren op energie

Deelnemers aan het rondetafelgesprek 'de kracht van een integrale aanpak' willen zich niet blindstaren op alleen het onderwerp energie, maar verduurzaming breder benaderen. Dat geldt zeker voor Selina Roskam van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
“Bij grote renovatie- én nieuwbouwprojecten gebruiken we de Routekaart Verduurzamen en de thema’s die Martijn eerder voorstelde. Je wil altijd sneller verduurzamen, maar het kost tijd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Mandemaat werd al genoemd en zo zijn er nog een aantal projecten in wording, hier in Den Haag. Een onderwerp dat nog niet benoemd is, maar voor ons wel essentieel is, is veiligheid. Dat staat voor ons ook hoog op de agenda, de fysieke veiligheid van de mensen die werken in die gebouwen.” En soms schuren die veiligheid en duurzaamheid: “Er zitten standaard al veiligheidseisen aan een groendak, maar als het ook een verblijfsruimte wordt, zoals bij een groendak met recreatieve voorzieningen, zijn er andere verplichtingen om aan te voldoen.” Selina weet ook dat deze uitdaging goed in te vullen is: “Als je dit op tijd ter tafel brengt en de verschillende belangen bespreekt.”
Oplossingen
Snelheid én kwaliteit zijn belangrijk en gewenst, maar de praktijk van verduurzaming is weerbarstig. Zo gooit netcongestie roet in het eten. Selina: “De warmtepomp die je graag wilt plaatsen om te elektrificeren, dat lukt misschien niet vanwege een broodnodige zwaardere aansluiting die je niet krijgt.” Ze ziet ook oplossingen: “Het vraagt om slimmer met energie om te gaan, bijvoorbeeld met energiemanagement. Het gaat echt over pieken. Het net kan het niet aan als iedereen die ’s ochtends op kantoor aankomt zijn auto aan de laadpaal wil zetten. Bewustwording is belangrijk, want velen denken nog dat een zonnige dag betekent dat het handig is om meteen te starten
met het laden van de EV. Dat is niet altijd zo.”
De strategische vastgoedaanpak ziet Selina terug bij RVB. Ze geeft aan dat er allereerst een correcte afweging nodig is over wanneer welk vastgoed wordt aangepakt: “Naast assetmanagement voeg je in je planvorming strategische doelen als veiligheid, duurzaamheid, slimheid en toegankelijkheid toe. Die aanpak is nodig, want we zien dat we ons niet meer kunnen permitteren om een gebouw in etappes aan te pakken. Er is simpelweg de capaciteit niet om eerst te isoleren, dan biobased materialen toe te passen om vervolgens pas het gebouw slim te maken, allemaal op verschillende momenten. We moeten dit veel slimmer aanpakken.” Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kantoorbezetting, die sinds corona gemiddeld lager is geworden. Selina legt uit dat dit een ingewikkelde uitdaging is: “We weten dat we overcapaciteit hebben en kijken kritisch bij klantvragen over de benodigde werkplekken en ruimte. Bestaand vastgoed beter benutten is duurzamer dan nieuwe panden bouwen.” Hier geeft Joris aan dat er kansen liggen in het openstellen van ruimte: “Want je hebt ook nog andere gebruikers in je omgeving. Waarom dan niet je kantoor gebruiken op tijdstippen dat er weinig mensen zijn? En wellicht kun je in de avonduren wel een andere functionaliteit toewijzen.”
Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het verslag hier.