De nieuwe standaard voor circulaire facilitaire diensten

Tijdens de Workplace Xperience 2025 presenteerde PHI Factory de Facility Circularity Index (FCI): de eerste methode die speciaal is ontwikkeld voor de facilitaire sector om de circulariteit van facilitaire diensten meetbaar te maken. Was je er niet bij? Geen zorgen! Dit is wat je moet weten over de FCI.
Waarom een meetinstrument voor circulariteit?
De recent gepubliceerde Integrale Circulaire Economie Rapportage 2025 (ICER 2025) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) laat zien dat de circulaire transitie in Nederland stagneert. De Integrale Circulaire Economie Rapportage 2025 laat zien dat de circulaire transitie in Nederland onder druk staat. Zo blijft het gebruik van grondstoffen stijgen, waardoor het doel om het grondstoffengebruik in 2030 te halveren ernstig in gevaar komt. Tegelijkertijd nemen de leveringsrisico’s van grondstoffen voor de Nederlandse economie toe. Hoewel recycling momenteel de meest toegepaste strategie is, blijkt deze vaak onvoldoende om echte circulariteit te realiseren. Bovendien belemmeren structurele factoren – zoals bestaande wet- en regelgeving – de omschakeling naar een circulaire economie.
In tegenstelling tot het thema klimaatverandering – waarvoor inmiddels goed ingebedde meetstandaarden bestaan – ontbreekt voor circulariteit nog een breed gedragen, beproefde methodiek. Precies dit gat vult de FCI, specifiek ontwikkeld voor toepassing binnen facilitaire organisaties.
Hoe werkt de FCI?
Binnen de facilitaire sector worden aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen verbruikt – van voedingsmiddelen en papier tot sanitaire producten. Deze middelen verlaten het gebouw grotendeels als afval. Door deze stromen inzichtelijk te maken, helpt de FCI organisaties verspilling terug te dringen en grondstoffen efficiënter te benutten.
De FCI richt zich op zes centrale inkoopcategorieën:
- Catering
- Warme dranken
- Werkomgeving
- ICT
- Schoonmaak
- Gebouwbeheer
Op basis van data over inkoop en afvalstromen berekent de FCI een circulariteitsscore in de vorm van een percentage. Hier wordt rekening gehouden met herstelpotentieel materiaal, levensduur, materiaal schaarste en in hoeverre het materiaal zelf circulair is. Deze score geeft direct inzicht in de mate van circulariteit en dient als basis voor het formuleren van strategieën en gerichte interventies.
De voordelen van de FCI op een rij
Inzicht in middelen en stromen: Brengt grondstoffen-, product- en afvalstromen in kaart, zodat organisaties beter begrijpen waar circulariteit te winnen is. Naast materiaalcirculariteit worden ook belangrijke indicatoren zoals materiaalschaarste, hersteltype en levensduur meegenomen in de analyse. Deze bieden inzicht in de mate waarin materialen bijdragen aan circulaire dan wel lineaire principes.
Data-gedreven besluitvorming: Op basis van objectieve cijfers kunnen processen worden geoptimaliseerd, hergebruik worden gestimuleerd en duurzame inkoopkeuzes worden gemaakt.
Vergelijkbaarheid en compliance: De gestandaardiseerde methodiek maakt benchmarking mogelijk met sectorgenoten en ondersteunt bij het voldoen aan duurzaamheidsrapportages zoals de CSRD.
Meer weten? Dit artikel verscheen eerder in het SWP E-zine 'Smart Buildings'.