Circulair kantoor combineert gezonde werkplek met fors verlagen CO2-footprint

Bij ingenieursadviesbureau Sweco realiseerde Smart WorkPlace partner TRIBOO in Zwolle een circulair kantoor met gezonde werkplekken gemaakt van afval.

Kitty Sluisman, facility manager bij Sweco, vertelt waarom het bedrijf hiervoor gekozen heeft: “Wij willen de mensen die bij Sweco werken en de klanten die dagelijks ons gebouw betreden elke dag een spraakmakende omgeving bieden die hen uitdaagt anders te kijken naar alledaagse dingen. De circulaire producten van TRIBOO passen hierbij perfect.”

Om een gezonde en verantwoorde werkplek voor de werknemers van SWECO te creëren, werden de bureaus uitgerust met #GREENGRIDZ bureaubladen. De opbouw van de lichtgewicht constructie bestaat uit een gepatenteerd GRID systeem. Het paneel bestaat uit geupcycled afval van cellulose reststromen. De CO2-uitstoot is 60% lager dan een traditioneel massief bureaublad van spaanplaat en vrij van vluchtige organische stoffen. Het bewijs is de CARB2-certificering, de hoogste norm voor formaldehyde.

EverUse

De akoestische schermen tussen de bureaus zijn gemaakt van EverUse. Een geupcycled circulair product met Cradle-to-Cradle certificaat, gemaakt van cellulose vezels uit papier en karton afval reststromen. EverUse heeft een negatieve CO2 footprint van -1 kg CO2/kg product. Anders gezegd: 1 kilo akoestisch isolatiemateriaal EverUse bevat 1 kilo CO2. In een EverUse akoestisch paneel zit ongeveer 4 kilo circulair materiaal verwerkt. Voor het Sweco-kantoor in Zwolle dat is ingericht met 55 werkplekken betekent dit dat je 220 kilo CO2 onttrekt aan het milieu. Het kantoor wordt zo een waardevolle grondstoffenbank.

TRIBOO en Sweco hebben de handen ineengeslagen om als waardeketen verantwoordelijkheid te nemen voor grondstoffen van hoge kwaliteit. Als de producten niet meer nodig zijn bij Sweco gaat TRIBOO het volume wegen en betaalt het Sweco de grondstofwaarde per kilo terug. Dit kan omdat TRIBOO als producent de grondstof kan hergebruiken in de fabriek van TRIBOO. Vervolgens vindt het de weg naar een nieuwe afnemer. Op deze manier wil TRIBOO aantonen dat afval niet bestaat.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven