Cruciale rol voor workplace manager bij shift in mindset

Cruciale rol voor workplace manager bij shift in mindset

De workplace manager speelt een cruciale rol bij de transitie naar de Nieuwe Economie. In onderstaande blog daagt Smart WorkPlace expert Charlotte Extercatte hem uit.

‘It is time to transform’– onlangs werd een fantastisch rapport van de World Business Council of Sustainable Development (WBCSD) gepubliceerd. De oproep is duidelijk: het is nodig dat organisaties een tandje moeten bijzetten om bij te dragen aan een Nieuwe Economie. Juist de workplace manager heeft daarin een cruciale rol. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En is de workplace manager daar wel klaar voor? Van de pioniers weten we: het geeft een nieuwe dimensie aan je werk!

In de afgelopen decennia zagen we bij voorlopers in de Nieuwe Economie wat werkelijk tot transformatie leidt in organisaties. Dat wat werkte, zagen we niet terug in de publicaties van gerenommeerde instituten als de WBCSD. Nu wel. Eindelijk gaan we voorbij enkel het gesprek over harde cijfers en is er aandacht voor wat zo belangrijk is: de rol van mensen in verandering. De technieken zijn er wel om klimaatverandering te keren of grondstoffentekorten op te lossen. Het zijn de mensen die het moeten doen. De WBCSD verspreidt nu een boodschap die voor iedere organisatie – of het nou overheid of bedrijfsleven is en zowel groot als klein – van waarde is: ‘We need a shift in mindset’.

Kern is: transformeren is mensenwerk. Er zijn veel mensen die willen, maar niet weten waar te beginnen. Door nieuwe toekomstpaden te duiden voor maatschappelijke uitdagingen, te weten wie mee dient te gaan in de gewenste verandering en daar ruimte voor maakt, wordt het pad vrijgemaakt voor de transformatie. De mensen die dat willen zijn er volop, maar hun potentieel wordt onderbenut. Onder meer was UN Climate Action Award Interface daarin pionier, en hun ervaringen worden in de film Beyond Zero verteld. AmbassadorWise heeft op grond van die pionier en anderen i.s.m. Nyenrode de Veerkracht-factoren ontdekt.

Uit ons onderzoek met RVO Duurzaam Door blijkt alleen dat onder meer dat de randvoorwaarden om te kunnen transformeren onvoldoende worden vormgegeven in organisaties. We hebben wel veel ideeën en we zetten meteen de actiemodus aan. We bouwen ook graag platformen om mensen met elkaar te verbinden. Maar de juiste focus aan de voorkant en een ontbreekt en daarmee blijft resultaat uit of suboptimaal. Vaak zien we dan dat we zo druk met elkaar zijn om steeds met elkaar en aan elkaar te verbinden, dat we onvoldoende toekomen aan het gewone werk dat nodig is om te veranderen. Dat leidt dan weer tot frustratie. En vaak kost dat ook een hoop geld.

Wat wel werkt is dat we workplaces een andere betekenis geven. Juist in deze tijd zien we workplaces steeds meer als de broedplaats van de mensen die de organisatie van de toekomst vormgeven. Ambassadeurs noemen we ze. Daarin is het nodig dat je kunt werken, praktische zaken moeten zijn geregeld, maar ook dat je de omgeving de innovatie en vernieuwing en bijbehorende samenwerking ondersteunt in een inspirerende context.

Deze randvoorwaarden zijn cruciaal om tot transformatie te komen. Maar juist deze worden vaak overgeslagen. Daarom speelt de workplace manager van de toekomst een cruciale rol in het laten slagen van toekomstbestendigheid. Als die ervoor gaat staan om visie en context te organiseren voor transformatie, dan maken we meters. Hands on, concreet en direct zijn eigenschappen van smart workplace managers die we goed kunnen gebruiken. En als dat lukt, dan levert dat blije, veerkrachtige medewerkers op, maar ook veerkrachtige organisaties en een veerkrachtige samenleving. De stappen hoe daar te komen zijn bekend. Wie pakt de handschoen op?  

Beste workplace manager: zet jij de beweging in gang? Ben jij er klaar voor? Klaar voor de … shift!  Ik hoor graag van jou hoe jij dat aanpakt! Deel jij je verhaal via info@ambassadorwise.nl? Dan schrijf ik erover in mijn volgende blog.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven