De nieuwe werkplek heet robot

De nieuwe werkplek heet robot

De piramide van Maslow is weer actueel. Onbewust automatiseren we alle voorwaarden die ons een level hoger in de piramide kunnen brengen. Ik weet zeker dat werkprocessen geheel geautomatiseerd kunnen worden.

door Fred Kloet

Dat serviceproviders robots gaan inkopen, coderen en programmeren om steeds meer rollen en taken van hun personeel over te nemen. Soort outsourcing, maar dan van humans naar robots. Klinkt logisch toch? Maar denk even een exponentieel stapje verder.

Informatieschuivers

Microsoft, SAP, Planon, Trimble en Workday zijn geen dozenschuivers meer, maar wel nog informatieschuivers. Wijsheid verkopen ze nog niet. Interoperabiliteit wordt door de overheid afgedwongen, maar het zijn vaak deze bedrijven die vertragen. Indoorpositioning wordt met kadastrale data verbonden. Het BIMGebouwdossier komt er. Betrokken sectoren leggen de basis voor digitalisering van de fysieke wereld en de processen die met hulp van fysieke middelen worden uitgevoerd. De robot is de perfecte integrator. Mechanische kracht, denkvermogen, programmeerbaar, responsive en 24/7 inzetbaar. Parametrisch werken en mobiliteit zijn haar kracht.

Wandelende IT-er

De robot is een wandelende IT-er en server die scenario’s, standaard werkprocessen en kennisintensieve functies uitvoert. Eentje die wel sociaal is en met eindgebruikers wil communiceren. Het is een kwestie van tijd dat HR-managers rol-specifieke robots gaan werven in plaats van mensen. Wandelende werkplekken. Met 0% ziekteverzuim en 100% productiviteit is de businesscase snel gemaakt. Smart-robotics.nl is het uitzendbureau voor robots. Hun robots zijn ‘flexibel inzetbaar, eenvoudig te (her)configureren, betaalbaar en veilig te bedienen’. Klinkt als het perfecte agile team. 

Digital Twins

En zo automatiseren we snel een deel van onze basisbehoeften. Beweging, eten en drinken blijven onvervangbaar en krijgen steeds meer aandacht. De groei van retail, hospitality en vitaliteit zijn daarvan het bewijs. Veiligheid kunnen we automatiseren. Samenwerken ook. En misschien ook wel seks en onvoorwaardelijke liefde. Denk aan de robots voor demente bejaarden. Eigenlijk zijn dit Digital Twins van mantelzorgers, sociaal werkers, kleinkinderen en huisdieren. Planning van waar we zijn, met wie we samenwerken, welke informatie en diensten we nodig hebben, wat de kosten zijn en wie die betaalt, wordt door de softwarebedrijven volledig achter de schermen afgehandeld. Ze verdwijnen steeds meer uit beeld. Net als met cash geld en de zoektocht naar waardevol cryptogeld.

Artificial Wisdom

Samen met de robot maken we dus ruimte voor waar we voor op aarde zijn: opvoeden, leren, doen wat je roeping is, evolueren, ervaring doorgeven, de aarde redden en gelukkig zijn. Laten we hopen dat de genoemde bedrijven ons daarbij gaan helpen. En laten we niet bang zijn voor robots, want ze kunnen wel van data naar informatie, maar nooit naar wijsheid. Ooit gehoord van Artificial Wisdom? 

Foto: Atos

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven