Gebruikt u ook technologie tegen voedselverspilling?

Gebruikt u ook technologie tegen voedselverspilling?

Weet u hoeveel voedsel uw organisatie verspilt? En hoeveel er verloren gaat in de keten op basis van uw menu-keuze?

Jaarlijks wordt op 1,4 miljard hectare voeding geproduceerd dat uiteindelijk wordt weggegooid. Hierbij maken boeren gebruik van 250 km3 water. De productie van het weggegooide voedsel gaat gepaard met de uitstoot van 3,3 gigaton CO2. Ter vergelijking: dat is 17 keer de totale uitstoot van Nederland.

Duizelingwekkende cijfers die aan alle kanten om een verandering vraagt. Als we kijken naar de rol die we zelf kunnen hebben is de prikkel om niet te verspillen behoorlijk klein. In de Westerse wereld besteden consumenten een relatief klein deel van hun inkomen aan voedsel. Zo zijn in Nederland de bestedingen aan voeding ten opzichte van de totale bestedingen de afgelopen 35 jaar met  een derde afgenomen.

Apps

Hulp bij het verminderen van verspilling komt tegenwoordig in de vorm van apps. En dat dringt door tot in het bedrijfsrestaurant. Want waar apps als Slim Koken, ResQ, Afgeprijsd-App en Too good to go, mooie voorbeelden zijn van apps die met behulp van de consument voedselverspilling tegen moeten gaan. Andere technologische oplossingen helpen bedrijven in hun bedrijfsrestaurant. 

Sensoren

Denk aan 3D-geprint voedsel: Het Nederlandse bedrijf Oceanz kijkt samen met coöperatie DOOR naar de mogelijkheden om zonder verspilling voedsel te printen. Ook een goed voorbeeld zijn slimme sensoren in voedselverpakkingen die kunnen aangeven wanneer de houdbaarheid daadwerkelijk in het geding komt.

Urgenter

Aan de techsector ligt het dus niet. Zij staan in de startblokken om voedselverspilling terug te dringen. Maar de vraag is of dat voldoende is. De wereldwijde bevolkingsgroei zorgt ervoor dat het terugdringen van voedselverspilling namelijk steeds urgenter wordt. Dit is ook de reden waarom in de VN Sustainable Development Goals (SDG’s) is opgenomen om in 2030 de voedselverspilling per hoofd van de bevolking te halveren. Daar kunnen we op alle vlakken dus bij helpen.

Bron: ABN Amro Insights

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven