5 tips om de circulaire cirkelredenering te doorbreken

5 tips om de circulaire cirkelredenering te doorbreken

Circulaire economie is een bijzonder vaak gebruikte term, maar gebeurt het ook? Want wanneer is circulaire economie een echt succes? Hoe doorbreek je de zogeheten circulaire cirkelredenering?

Dat vraagt Hans Stegeman, econoom en Hoofd Research en Investment Strategy bij Triodos Investment Management, de beleggingstak van Triodos Bank, zich af in een column op de website De Kleur van Geld. “Voor mij is de circulaire economie een samenleving waarbij alles erop gericht is om materialen en grondstoffen uit de natuur zo lang en efficiënt mogelijk te gebruiken. Kringlopen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar recycling – waar mensen vaak het eerst aan denken – is juist wat je niet wil: materiaal is dan al afval geworden.”

Voorbeelden

Hij noemt in zijn blog de bekende voorbeelden van wat volgens hem door deze bedrijven en de buitenwereld als circulaire voorbeelden worden genoemd. Zoals Fairphone en Mud Jeans. “Maar ook bij deze mooie voorbeelden is nog geen sprake van een 100% circulair businessmodel. Meestal gaat het maar om een deel van de bedrijfsvoering, zoals bij Philips of Mud Jeans. Vaak lukt het niet om alle materialen terug te winnen, zoals bij Fairphone. Maar deze bedrijven zijn in ieder geval op de goede weg.”

Wat is wel goed?

Maar hoe doe je het dan wel goed in de ogen van deze econoom? Hij vindt namelijk dat wat soms op microniveau heel verstandig kan zijn, de aarde nog verder de vernieling in helpt. Circulair cirkelredeneren noemt hij dat. “Gelukkig is het vrij eenvoudig te formuleren wanneer circulariteit wel leidt tot duurzaamheid, en dus mínder materiaalgebruik.” Dit zijn Hans Stegemans vijf tips voor duurzame businessmodellen:

  1. Gebruik minder grondstoffen. Dit is de makkelijkste manier om te verduurzamen, en daar zijn we al een hele tijd mee bezig. Dit is nog niet circulair, maar helpt wel.
  2. Vervang fossiele grondstoffen voor hernieuwbare grondstoffen. Dit werkt natuurlijk alleen als deze hernieuwbare grondstoffen niet voedsel of andere functies in de weg staan.
  3. Vervang primaire grondstoffen door secundaire grondstoffen. Dus een opgeknapte telefoon die de aankoop van een nieuwe vervangt is goed. Een tweedehands broek kopen in plaats van een nieuwe is goed.
  4. Neem verantwoordelijkheid voor producten na verkoop. Of dit nu door een product als dienst model gebeurt, langere garantie of gratis reparatie maakt niet uit. Zolang producten hierdoor langer meegaan, is het goed voor verduurzaming. 
  5. Zorg ervoor dat producten langer mee gaan en beter worden benut. Bijvoorbeeld samen met gereedschap doen via een deelplatform is hartstikke circulair. Maar ook bij het ontwerp van een product nadenken over modulariteit helpt.

Lees hier de gehele column van Hans Stegeman.

Bron: dekleurvangeld.nl.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven