Facility manager, hoe groen is de stroom die jij inkoopt?

Facility manager, hoe groen is de stroom die jij inkoopt?

De zakelijke markt blijkt volgens de jaarlijkse Stroomranking nog volop grijze stroom in te kopen. De initiatiefnemers van de Stroomranking roepen zakelijke gebruikers op groenere eisen te stellen aan de aan hen geleverde stroom.

De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE onderzochten voor het zesde jaar op rij de investeringen, inkoop en levering van stroomleveranciers in Nederland en beoordeelden die op duurzaamheid. Voor het eerst levert dat naast een consumentenranking ook een zakelijke ranking op. En die viel niet mee, want met het gemiddelde cijfer op de zakelijke lijst is een bedroevende 4,6. Ter vergelijking: voor consumentenstroom krijgen de leveranciers gemiddeld een 6,3. 

Alleen Pure Energie (zakelijk) krijgt een 10, terwijl er in de consumentenranking 4 bedrijven zijn die een 10 halen. De gehele top bij zakelijk bestaat uit 4 leveranciers; naast Pure Energie zijn dat: De Groene Stroomfabriek, Greenchoice en Qwint Maar vooral het aantal achterblijvende stroomleveranciers, 16, valt op. Met als negatieve topper: Gazprom met een 2,1. 

Facility manager, hoe groen is de stroom die jij inkoopt?

Meer zakelijk stroomverbruik

Dat in deze stroomranking nu voor het eerst ook zakelijke energieleveranciers worden gerangschikt, is niet onlogisch als je kijkt naar hoeveel energie gebruikt wordt op de zakelijke markt. Deze is namelijk duidelijk groter dan de particuliere markt: 56,4 TWh tegenover 45,8 TWh. 

Eisen stellen

“Het gemak waarmee fossiele stroom doorgeschoven wordt van particuliere naar zakelijke gebruikers baart zorgen. Door de grote urgentie van het klimaatprobleem hebben zakelijke stroomgebruikers een groeiende verantwoordelijkheid om duurzamer in te kopen. Verduurzaming van energie kan alleen een vlucht nemen als ook zakelijke klanten, zoals scholen, eisen gaan stellen aan hun stroomleveranciers; zakelijke stroomleveranciers zullen dan hierop moeten inspelen door hun investeringen en hun inkoop- en leveringsbeleid te vergroenen”, stellen de onderzoekers in het rapport.

Tijd voor een goede discussie! Als je interesse hebt in een Ronde Tafel over dit onderwerp meld je dan hier aan.

Bron: Natuur en Milieu

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven