Vincents verjaardag

Vincents verjaardag

Op 30 maart viert de wereld de geboortedag van Vincent van Gogh. Voor Smart WorkPlace partner Van Gogh Museum aanleiding om een beeld te schetsen van de manier waarop hijzelf zijn verjaardag vierde.

Het Van Gogh Museum doet dit aan de hand van de brieven die Vincent van Gogh schreef. Die geven antwoord op vragen als ‘Hoe vierde Vincent zijn eigen verjaardag?’ ‘Wie feliciteerde hem?’ ‘Kreeg hij cadeautjes?’.

Volgens het museum zou Vincent het niet geloven als je hem zou vertellen hoeveel mensen er op 30 maart stilstaan bij zijn verjaardag. De kunstenaar ontving tijdens zijn leven slechts een handjevol felicitaties per brief. Vincent werd niet overladen met cadeaus, hij was blij met kleine dingen.

Vincents 21e verjaardag

Voor zijn 21e verjaardag stuurde Vincents jongere broer Theo hem 1 gulden om manchetknopen van te kopen. Vincent woonde op dat moment in Londen, waar hij werkte voor kunsthandel Goupil. Theo werkte ook voor Goupil, maar dan in Brussel. Een paar manchetknopen zouden Vincent goed van pas komen. Hij was blij, maar voelde zich ook bezwaard:

In een brief van Pa en Moe kreeg ik een gulden van je voor een paar manchetteknoopen. Hartelijk dank daarvoor kerel, maar dat had je niet moeten doen, je hebt je geld meer noodig dan ik. (Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 30 maart 1874. Brief 021)

Vincents 30e verjaardag

Veel mensen vieren hun 30e verjaardag met een dubbel gevoel. Misschien is het wel de eerste verjaardag waarbij je 's ochtends niet blij uit je bed springt. Vincent had daar geen last van, hij had juist een hele goede dag. Hij was net drie jaar aan het werk als kunstenaar. Hij woonde in Den Haag waar hij les kreeg van de beroemde kunstenaar Anton Mauve. Drie dagen na zijn verjaardag schreef Vincent aan Theo:

Dank voor Uw goede wenschen op mijn verjaardag, ik had toevalligerwijs een erg prettigen dag daar ik net een voortreffelijk model had voor een spitter. (Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, omstreeks 3 april 1883. Brief 334)

Vincents 37e verjaardag

Vincents 37e verjaardag zou zijn laatste worden. In juli van datzelfde jaar overleed hij. Rondom zijn verjaardag in maart voelde hij zich somber. Theo maakte zich zorgen en probeerde Vincent een beetje op te vrolijken. Hij stuurde hem een paar reproducties van etsen van Rembrandt en een brief:

Wat zou ik blij zijn als ik je morgen kon komen opzoeken om je de hand te drukken op je verjaardag. Wordt het een feestdag voor je of ben je nog altijd in een situatie waarin je je ongelukkig voelt? Wat doe je overdag en heb je iets te doen wat je afleidt? Kun je lezen en heb je wat je nodig hebt? (...) Ik stuur je een paar reproducties van etsen van Rembrandt, die zijn zo mooi. Met een stevige handdruk en geloof me, je liefhebbende broer. (Theo van Gogh aan zijn broer Vincent, 29 maart 1890. Brief 860)

Geen reactie

Wanneer Theo enkele weken na Vincents 37e verjaardag nog niets van hem heeft vernomen, begint hij zich zorgen te maken.

Je stilzwijgen is voor ons een bewijs dat je nog steeds ziek bent en ik heb er behoefte aan om je te zeggen, waarde broer, dat Jo en ik er ook onder gebukt gaan dat je nog steeds ziek bent. Oh, wij zouden zo gelukkig zijn als we iets voor je konden doen om je lijden te verlichten.(Theo van Gogh aan zijn broer Vincent, 23 april 1890. Brief 862)

Een week later

Een week later is Vincent eindelijk in de gelegenheid om Theo te antwoorden. Hij is nog steeds niet helemaal beter, maar wil niet te laat zijn om op zijn beurt Theo een fijne verjaardag te wensen. Theo was jonger dan Vincent en vierde zijn 33e verjaardag op 1 mei 1890.

Tot nu toe heb ik je niet kunnen schrijven, maar nu het dezer dagen wat beter gaat, wilde ik niet langer wachten met jou, je vrouw en je kind een gelukkig jaar toe wensen, aangezien het je verjaardag is. Tegelijkertijd verzoek ik je de verschillende schilderijen die ik je toestuur, te aanvaarden met mijn dank voor al je goedheid jegens mij, want zonder jou zou ik diep ongelukkig zijn. (Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 29 april 1890. Brief 863)

Het lijkt erop dat Theo Vincents dierbaarste ‘cadeau’ was. De innige band met zijn broer maakte van Vincent een rijk mens.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven