Innovatieve pitches om bestaande gebouwen en organisaties te verduurzamen

 

Innovatieve pitches om bestaande gebouwen en organisaties te verduurzamen

Op 13 februari vond bij Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings de zeventiende editie plaats van de CFP Innovatiedag. Met innovatieve pitches om bestaande gebouwen en organisaties te verduurzamen.

De CFP Innovatiedag werd gehouden op het kantoor van CFP, de St@art in Apeldoorn. 

Het publiek bestond uit onder andere beslissers, beheerders en gebruikers in zakelijk en particulier vastgoed en natuurlijk uit concullega’s van de pitchende bedrijven. In de afgelopen jaren verzorgden al 300 bedrijven een pitch tijdens de CFP Innovatiedagen.

Tijdens de zestiende CFP Innovatiedag, op 7 februari 2019, waren er 21 pitches. Hieronder een overzicht:

1 PCM Power unit – Simon Loerakker, Duraflow

De PCM koeling van Duraflow maakt gebruik van ‘Phase Changing Materials’: de koeling maakt gebruik van zoutoplossingen die van fasen veranderen. Hiermee kan warmte onttrokken worden uit de omgeving. Deze koeltechniek passen ze vooral toe bij datacenters, waar ze tot nu toe 95% op de energiekosten besparen.

2 Holistisch verduurzamen van een stad – Sandra Baan, Ibi2

Met de Urban System Scan (USS) krijgt Ibi2 inzicht in problemen bij de verduurzaming van steden. Continu worden er sociale onderzoeken uitgevoerd, waarmee Ibi2 een model heeft ontwikkeld ter verduurzaming van steden. Ze komen hiermee niet tot de oplossing van slechts 1 probleem, maar pakken meteen meerdere problemen aan.

3 Energie besparen dmv nanofolie – Harwin Rutgers, Claid

Claid plakt nanofolie over glas voor een isolerende werking. “Zelfs bij dubbel glas levert dat een besparing op van 60-70%”, aldus Rutgers. Omdat de nanofolie aan de binnenkant wordt aangebracht, zie je er niets van aan de buitenkant. Daarom is het ook toepasbaar voor monumentale panden.

4 Elektriciteitsopslag tegen de laagst mogelijke kosten – Guido Dalessi, Elestor BV

In plaats van lithium-ion batterijen gebruikt Elestor waterstof-bromide batterijen. “Deze grondstoffen zijn beter verkrijgbaar en minder belastend voor het milieu. Daarnaast loopt de capaciteit van deze batterijen in de loop der tijd niet terug”, licht Dalessi toe. Deze batterijen kunnen toegepast worden bij grootschalige elektriciteitsopslag, bijv. bij grote zonnepanelen projecten.

5 NOM-wonen NOMEGEN – Geert Elemans, Bewoner NOM-Wonen

Geert Elemans licht toe dat sociale innovatie bij NOM wonen een belangrijke rol speelt. Het is voor een aannemer heel belangrijk om met de bewoners te communiceren en dat alle informatie onderling gedeeld wordt. Zo worden de bewoners meegenomen in de keuzes die gemaakt worden en begrijpt de aannemer ook wat er speelt bij de bewoners. Elemans geeft een voorbeeld: Hoe kook je op elektriciteit? Dat onderwerp speelt niet zozeer bij de aannemer, maar bij de bewoners des te meer.

6 Van Energietransitie naar Businesstransitie – Dick van Dijk, Remeha

Volledig gasloos worden heeft tijd nodig, legt Van Dijk uit. “We kunnen niet in 1x allemaal van het gas af.” Daarom verdiept Remeha zich in verschillende mogelijkheden: gasketels, maar ook biogas en waterstof, warmtepompen en hybride warmtepompen. Ze kijken eigenlijk naar alle systemen om de transitie naar gasloos goed door te komen.

7 Duurzaam gekoeld ventileren met 0 op de meter: ja dat kan! – Willem van Dijk, Air@Work

Air@Work vertelt over hun nieuwe koelmethode: de 2 traps-koeling. Naast DX-koeling gebruikt Air@Work ook verdampingskoeling. De koeling kunnen zij voor 2/3 met verdampingskoeling doen (tot 18,5 graden). De laatste stap (van 18 naar 16 graden) doen ze met DX koeling. “Hiermee kunnen we veel efficiënter koelen”, vertelt Van Dijk.

8 Groen isoleren/bouwen met een minimale footprint – Peter Davids, Straw Blocks Systems

Straw Blocks Systems gebruikt stro of graan om isolatiemateriaal te maken. Hiermee slaan ze een brug tussen de bouw- en landbouwsector. Davids legt uit: ”Onze isolatie is brandveilig, vochtvrij en gemaakt met circulaire bouwstoffen.”

9 ClearlineFusion, beproefde dakintegratie solar PV – Benno Klein Goldewijk, Viridian Solar

ClearlineFusion ontwikkelt zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking. Daardoor hoeven de panelen niet óp de dakbedekking geplaatst te worden, maar kunnen de panelen geïntegreerd worden met het dak. De techniek wordt al veel in Schotland, Engeland, Duitsland en Nederland toegepast.

10 De Groene Fabriek – Dennis Methorst, CCS Energieadvies

De Groene Fabriek houdt zich onder andere bezig met het gebruik van restwarmte van de industrie. Vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd: er wordt gekeken naar welke industriële panden gebruikt zouden kunnen worden om restwarmte te lozen en welke verbruikers dat vervolgens weer af zouden kunnen nemen.

11 CP4U: uw specialist in decentrale energie oplossingen – Harald Ernens, Cheappower4U

Hele complexen kunnen verwarmd worden met 1 apparaat. Cheappower4U heeft een warmtekracht koppeling (WKK) waardoor ook elektriciteit wordt geproduceerd naast warmte. Hierdoor wordt zo’n 60% minder gas en 33% minder CO2 uitgestoten. “Omdat bewoners zelf niet meer hoeven te investeren in verwarmingskosten, blijft er geld over om te investeren in isolatie en andere duurzame maatregelen”, aldus Ernens.

12 Making your facade smart and sustainable – Maike Schwarz, PHYSEE

PHYSEE heeft ramen en kozijnen ‘smart’ gemaakt, met onze huid als basisprincipe. “Als het koud is, trek je je jas aan. Zo werkt het bij onze ramen ook”, vertelt Schwarz. In de ramen hebben ze zonnepanelen verwerkt, waardoor energie wordt opgewekt. Deze toepassing kan ook voor monumenten gebruikt worden.

13 Gasloos met Solarus PowerCollector – Kenneth Colijn, Solarus

De Solarus PowerCollector is een zonnepaneel met een speciale spiegel erin verwerkt. Hierdoor kan er ook elektriciteit opgewekt worden wanneer de zon uit een andere hoek komt. Daarnaast zit er koeling in door zonnecollectoren. “De collectoren gaan hierdoor langer mee en zijn efficiënter”, zegt Colijn.

14 One call total charge solutions – Ron van Leersum, Elbizz

Elbizz houdt zich bezig met slimme laadservices van elektrische auto’s. Met de laadvoorzieningen bij woningen en op het werk kunnen auto’s geladen, maar ook ontladen worden. “Vaak kom je thuis en hoeft je auto niet opgeladen te worden omdat de accu nog bijna vol zit. Dan kun je de auto ontladen: het gebouw kan dan energie gebruiken uit je auto”, legt van Leersum uit. Zo vermijd je energiepiekmomenten.

15 Verwarm daar waar de behoefte bestaat! – Anneke van Ommen, HeatFun

HeatFun verwarmt onder andere woningen en retail met infraroodverwarming. Er is geen periodiek onderhoud nodig en volgens van Ommen geeft het een energie-efficiëntie van 95%. Ook verbetert het de luchtkwaliteit wat een positief effect heeft op de gezondheid van de gebruikers.

16 Versnellen in verduurzamen – Monique Egenberger, Tsavo

Isoleren en ventileren, daar gaat het om bij Tsavo. Hierbij focussen ze op de eindgebruiker, waardoor ze verduurzaming versnellen. Ze vragen bewoners bijvoorbeeld in welke maatregelen ze willen investeren: zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Hierdoor worden verwachtingen snel duidelijk en kunnen ze hierop inspelen.

17 Hitte Eilanden – meer koelcapaciteit en minder energieverbruik – Oxycom Fresh Air BV

Een hitte eiland is het centrum van de stad, waar veel meer warmte is dan elders. Steden moeten gekoeld worden. Oxyxim Fresh Air doet dit met behulp van water: met de Condensor pre-cooling. Dit geeft een energiebesparing van 30%, een langere levensduur en maakt installatie en onderhoud gemakkelijker.

18 De waarde van EverUse – Martijn Vinke, EverUse B.V.

EverUse houdt zich bezig met circulair isoleren. Ze maken isolatiemateriaal van papiervezels. Omdat het isolatiemateriaal van natuurlijke materialen gemaakt wordt, is het niet schadelijk voor de gezondheid. Bovendien hergebruiken ze oud isolatiemateriaal om het isolatiemateriaal te maken.

19 Slimme energie neutrale ventilatie voor gezond en comfortabel binnenklimaat – Coen Borren, Fresh-r

Fresh-r zorgt voor frisse lucht. Hoe? Met sensoren wordt de luchtkwaliteit in een gebouw gemeten. Hierop worden de ventilatiepanelen van Fresh-r aangestuurd. Er hoeft dus geen raam meer open, waardoor er geen warmte verloren gaat in de ruimte. “De panelen zijn makkelijk in onderhoud en je kunt de energiebesparing bijhouden via een app”, licht Borren toe.

20 Climate Booster – Henk de Beijer, Climate Booster

Climate Booster is een kliksysteem om onder een radiator te klikken. Hiermee wordt de ruimte sneller warm, waardoor minder energie verbruikt wordt. Naast dat de Climate Booster kan verwarmen, kan hij ook koelen. “Bovendien kun je hier EPC punten mee verdienen en het duurt maar een half uur om te installeren”, vertelt de Beijer.

21 Afsluitende pitch – Bert van Renselaar, CFP Green Buildings

Bert van Renselaar sloot de innovatiedag af met een groot vraagstuk: hoe meten we de circulaire economie? Het antwoord is even eenvoudig als effectief: we gaan kilogrammen grondstoffen meten die de cirkel inkomen en die de keten uitgaan. De circulaire economie wordt bereikt als iedereen nul kg grondstoffen als “virgin” gaat gebruiken en als nul kg grondstoffen de keten verlaten. Hiermee is de grootste duurzame innovatie, naar een circulaire economie, meetbaar gemaakt door CFP.

Delen:

Meer nieuws

<span>Hoe ontwikkel je succesvolle ecosystemen op een campus?</span>

Hoe ontwikkel je succesvolle ecosystemen op een campus?

dinsdag 29 april

Tijdens het event Campus Day op 5 juni vertelt Margot Nijkamp over het ontwikkelen van ecosystemen op een campus. Een inspirerend ...

Lees meer

Whitepaper Solved overhandigd tijdens de WorkPlace Xperience

Whitepaper Solved overhandigd tijdens de WorkPlace Xperience

maandag 28 april

Michael Kortekaas nam tijdens de WorkPlace Xperience 2025 Solved's nieuwe whitepaper 'Geen pleisters plakken, maar kansen ...

Lees meer

Entweder nieuwe Smart WorkPlace

Entweder nieuwe Smart WorkPlace

maandag 28 april

Inspirerende werkomgevingen waar iedereen wint, daar zet Entweder zich voor in. Het bedrijf uit Twente sluit zich aan bij ...

Lees meer

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

vrijdag 25 april

Op 15 en 16 april 2025 zetten 1.850 deelnemers de duurzame stap naar de gezonde en gelukkige werkomgeving van morgen.

Lees meer

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

donderdag 24 april

Kantoorleegstand dwingt ons niet alleen om opnieuw na te denken over de rol van de werkplek in ons leven, het doet tegelijk ...

Lees meer

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

donderdag 24 april

Het nieuwe kantoor van Sweco staat in Utrecht en biedt een nieuwe werkplek voor de afdelingen Srchitectuur, Stedelijke planning ...

Lees meer

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

woensdag 23 april

Tijdens een uitzending van BNR’s The Daily Move pleitte Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, voor het benutten ...

Lees meer

De campus vraagt om flexibiliteit en schaalgrootte

De campus vraagt om flexibiliteit en schaalgrootte

woensdag 23 april

De mbo-campus moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij, flexibel om in te spelen op een veranderende onderwijsstrategie ...

Lees meer

Rapport belicht wat opgeleide Gen Z’ers écht willen

Rapport belicht wat opgeleide Gen Z’ers écht willen

woensdag 23 april

De Nederlandse technische sectoren staan aan de vooravond van een groot probleem: een flink deel van de ervaren vakmensen ...

Lees meer

Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

dinsdag 22 april

Hoe realiseer je een nieuw Quantumlab te midden van netcongestie? RoyalHaskoningDHV helpt de Universiteit van Amsterdam ...

Lees meer

Tweede editie van BNW Index gelanceerd op WorkPlace Xperience

Tweede editie van BNW Index gelanceerd op WorkPlace Xperience

woensdag 16 april

YNNO en Smart WorkPlace (SWP) lanceerden vandaag de Benchmark voor de Nederlandse Werkomgeving (BNW Index) tijdens de WorkPlace ...

Lees meer

Iris Kranenburg wint ISS WorkPlace Talent of the Year

Iris Kranenburg wint ISS WorkPlace Talent of the Year

dinsdag 15 april

De winnares van de ISS WorkPlace Talent of the Year-award is Iris Kranenburg, werkzaam als Professional Huisvesting & ...

Lees meer

Annemarie Melissen wint ISS WorkPlace Manager of the year Award

Annemarie Melissen wint ISS WorkPlace Manager of the year Award

dinsdag 15 april

Tijdens de WorkPlace Xperience 2025 is Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate bij FrieslandCampina, beloond ...

Lees meer

Navigating Stress wint de CSU Smart Solution of the Year Award

Navigating Stress wint de CSU Smart Solution of the Year Award

dinsdag 15 april

Navigating Stress is uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award 2025. Geert Kruijswijk en Mirte ...

Lees meer

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

maandag 14 april

Door hybride werken worden kantoren structureel minder gebruikt. Veel organisaties kampen met lage bezettingsgraden, terwijl ...

Lees meer

Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

maandag 14 april

Hybride werken gaat niet meer weg en dat heeft gevolgen voor de optimale werkplek op kantoor, nu en in de toekomst. In de ...

Lees meer

Whitepaper: Integrale waardengerichte businesscases

Whitepaper: Integrale waardengerichte businesscases

vrijdag 11 april

Businesscases en besluitvorming zijn een belangrijke stap in elk project. Maar hoe gaat de praktijk om met businesscases? ...

Lees meer

Duurzame werkomgeving die meebeweegt bij Essent

Duurzame werkomgeving die meebeweegt bij Essent

donderdag 10 april

In een gesprek met Smart WorkPlace vertellen Jan Klein Goldewijk (Essent) en YNNO-adviseur Jamie Douw over de realisatie ...

Lees meer

<span>Univé nieuwe partner Smart WorkPlace</span>

Univé nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 10 april

De coöperatieve verzekeraar Univé wil verder blijven ontwikkelen naar de werkomgeving van de toekomst. Om nieuwe ...

Lees meer

Blog: Digitalisering loont

Blog: Digitalisering loont

woensdag 9 april

Steeds meer organisaties digitaliseren hun facility management processen. En dat is logisch: je bespaart kosten, verbetert ...

Lees meer

Terug naar boven