Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

4 min

 

Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

Hoe zien duurzame foodservices er in de praktijk uit in het klimaatneutrale pand EDGE West Amsterdam? Dat vertellen  Kirsten Drenth (links) van Sodexo en Michiel Sluis van APG.

Het 48 jaar oude pand EDGE West is na een 3 jaar durende renovatie onlangs weer in gebruik genomen. Bij de herontwikkeling was duurzaamheid het uitgangspunt. Zowel de ontwikkelaar als de huurders hebben de ambitie om het BREEAM Outstanding-certificaat te behalen. APG koos daarom voor partners voor wie duurzaamheid ook een vanzelfsprekendheid is, zoals Sodexo. Sodexo verzorgt de koffiebar, restaurantservices, evenementenvoorziening, banqueting, de receptie en het servicepunt. Het servicepunt is nieuw. Hier kunnen mensen bijvoorbeeld een taxi regelen, een paraplu of fietspomp lenen of andere huishoudelijke zaken regelen.

Internationaler concept

Michiel vertelt dat de huurders van EDGE West drie duurzaamheidsdoelstellingen hebben geformuleerd. “Het verlagen van de CO2-uitstoot, het verhogen van de circulariteit en sociaal duurzaam ondernemen, waarvan inclusie, diversiteit en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel uitmaken. We hebben Sodexo gevraagd ons te helpen om die doelstellingen te realiseren.” Uit onderzoek dat de ontwikkelaar van EDGE West liet doen naar de populatie van het gebouw, kwam naar voren dat het publiek in het gebouw een stuk internationaler is dan voorheen. Daardoor sloot het Nederlands georiënteerde restaurantconcept niet meer aan. Daarnaast wilden we een zo duurzaam mogelijk restaurantaanbod om te voldoen aan onze doelstellingen. Uitdagingen die Sodexo heeft omgezet in een concept dat heel goed past bij EDGE West.”

Onderweg naar 90% duurzaam aanbod

Kirsten gaat in op dat concept: “We hebben voor EDGE West een concept ontwikkeld met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot: Modern Recipe. Dit is een internationaal Sodexo-concept dat we in Nederland voor het eerst inzetten en doorontwikkelen bij EDGE West. Ons partnership met APG geeft ons hierin de ruimte. In onze keten zit de uitstoot met name in het gebruik van dierlijke eiwitten en het aantal transportkilometers dat producten afleggen. Samen met onze chef-koks en leveranciers zijn we aan de slag gegaan om een zo duurzaam mogelijk aanbod te creëren. Ongeveer 70% van ons aanbod bestaat uit duurzame gerechten: veelal gerechten op basis van plantaardige eiwitten gemaakt met een beperkte hoeveelheid ingrediënten en afkomstig van waar mogelijk lokale leveranciers. We streven ernaar dat het aanbod over vijf jaar 90% duurzaam is. Dat geldt wel al voor het banqueting-aanbod. Omdat 100% duurzaam nu nog niet haalbaar is, compenseren we de CO2-uitstoot met de aanleg van een bedrijfsbos. Bij elke 20 banquetinglunches planten we 1 boom.”

Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

Andere vorm van dienstverlening & war on talent

Sodexo maakt niet alleen in het restaurantaanbod, maar ook op andere vlakken zo duurzaam mogelijke keuzes. Kirsten: “Zo hebben we geen uitingen op papier, maar gebruiken we digitale schermen voor onze communicatie. Wegwerpservies en -bestek is er alleen op aanvraag en tegen betaling. De opbrengst daarvan gaat naar het bedrijfsbos. Papieren bekers worden verwerkt tot kopieerpapier en hygiënepapier. We werken met Waste Watch, een methode om de hoeveelheid afval en het soort afval in kaart te brengen met als doel de reststromen zo veel mogelijk te beperken. We verwachten hiermee 50% voedselverspilling tegen te gaan. Tot slot is bij EDGE West gekozen voor een kassaloos concept, waarbij mensen met hun smartphone afrekenen in een mobiele omgeving. In plaats van kassamedewerkers zijn er gastvrouwen en gastheren. Omdat er door het internationale publiek vrij veel vraag is naar warme maaltijden, werken we met relatief veel koks.” Michiel is ervan overtuigd dat de dienstverlening in het pand bijdraagt aan het aantrekken van nieuwe medewerkers. “De services in het pand, waaronder het restauratieve aanbod, sluiten steeds beter aan bij de behoeftes van verschillende medewerkers.”

Koffie bestellen in gebarentaal

Op sociaal vlak is duurzaamheid eveneens een speerpunt. Daarom wordt de Sign Language Coffee Bar grotendeels bezet door dove of slechthorende mensen. Koffie bestel je in gebarentaal. Een nieuwe taal leren is een uitdaging, daarom staan er schermen bij de koffiebar met filmpjes waarop je kunt zien hoe je je favoriete koffie bestelt. Michiel: “Onze pandbewoners zijn ontzettend enthousiast over dit concept.”

Michiel vertelt dat de huurders de gebruikers vooral willen verleiden om duurzamere keuzes te maken. Kirsten: “Het uitgangspunt bij alles wat we serveren is dat het vooral lekker moet zijn. Want duurzame alternatieven zijn gewoon ook echt heel smakelijk!” Michiel: “Ook de meat-lovers worden zo enthousiast gemaakt om gerechten te kiezen op basis van plantaardige eiwitten.” 

Lees hier een eerder artikel over EDGE West, waarin APG en Sodexo toelichten hoe ze samen werken aan duurzaamheid en de optimale workplace experience.

Delen:

Meer nieuws

De onmisbaarheid van datagedreven én ethisch werken

De onmisbaarheid van datagedreven én ethisch werken

dinsdag 16 december

De snelle groei van kunstmatige intelligentie verandert het werkveld in een razendsnel tempo. Steeds meer keuzes worden ...

Lees meer

De criteria van de Vebego Workplace Innovation Award

De criteria van de Vebego Workplace Innovation Award

dinsdag 16 december

De Vebego WorkPlace Innovation Award zet innovatie in de schijnwerpers. In dit artikel laten we zien welke criteria gelden.  ...

Lees meer

Een optimale werkbeleving

Een optimale werkbeleving

maandag 15 december

De manier waarop we werken verandert razendsnel. Flexibiliteit, beleving en welzijn staan centraal. Moderne bedrijven kijken ...

Lees meer

Kroon op drie jaar succes

Kroon op drie jaar succes

maandag 15 december

PHI Factory is voor de derde keer uitgeroepen tot nummer 1 van de categorie ‘zakelijke dienstverlening in sustainability’ ...

Lees meer

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

donderdag 11 december

Toegankelijk onderwijs voor iedereen, het klinkt vanzelfsprekend maar in de praktijk is dat helaas niet altijd zo. Nu technologie ...

Lees meer

Gewoon beginnen en uitproberen

Gewoon beginnen en uitproberen

donderdag 11 december

Half april 2025 ontving Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate, Workplace & Sustainability bij FrieslandCampina, ...

Lees meer

De impact van geluid op de werkvloer

De impact van geluid op de werkvloer

woensdag 10 december

Van alle werknemers ergert 52 procent zich aan hinderlijk geluid op de werkplek en 34 procent ervaart hier ook echt klachten ...

Lees meer

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

woensdag 10 december

Donderdag 5 februari 2026 vindt de SWP Stand Up 2026 plaats op de locatie HNK/NSI Sloterdijk. De Stand Up begint om 14:00 ...

Lees meer

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

dinsdag 9 december

Key Quality en The Food Office sloegen de handen ineen en introduceren het Facilitair Samenwerkingskompas: een onafhankelijk ...

Lees meer

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame werkomgeving

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame ...

dinsdag 9 december

Vebego Facility Solutions en Smart WorkPlace introduceren een gloednieuwe award die innovatie in de schijnwerpers zet: de ...

Lees meer

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Terug naar boven