Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

4 min

 

Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

Hoe zien duurzame foodservices er in de praktijk uit in het klimaatneutrale pand EDGE West Amsterdam? Dat vertellen  Kirsten Drenth (links) van Sodexo en Michiel Sluis van APG.

Het 48 jaar oude pand EDGE West is na een 3 jaar durende renovatie onlangs weer in gebruik genomen. Bij de herontwikkeling was duurzaamheid het uitgangspunt. Zowel de ontwikkelaar als de huurders hebben de ambitie om het BREEAM Outstanding-certificaat te behalen. APG koos daarom voor partners voor wie duurzaamheid ook een vanzelfsprekendheid is, zoals Sodexo. Sodexo verzorgt de koffiebar, restaurantservices, evenementenvoorziening, banqueting, de receptie en het servicepunt. Het servicepunt is nieuw. Hier kunnen mensen bijvoorbeeld een taxi regelen, een paraplu of fietspomp lenen of andere huishoudelijke zaken regelen.

Internationaler concept

Michiel vertelt dat de huurders van EDGE West drie duurzaamheidsdoelstellingen hebben geformuleerd. “Het verlagen van de CO2-uitstoot, het verhogen van de circulariteit en sociaal duurzaam ondernemen, waarvan inclusie, diversiteit en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel uitmaken. We hebben Sodexo gevraagd ons te helpen om die doelstellingen te realiseren.” Uit onderzoek dat de ontwikkelaar van EDGE West liet doen naar de populatie van het gebouw, kwam naar voren dat het publiek in het gebouw een stuk internationaler is dan voorheen. Daardoor sloot het Nederlands georiënteerde restaurantconcept niet meer aan. Daarnaast wilden we een zo duurzaam mogelijk restaurantaanbod om te voldoen aan onze doelstellingen. Uitdagingen die Sodexo heeft omgezet in een concept dat heel goed past bij EDGE West.”

Onderweg naar 90% duurzaam aanbod

Kirsten gaat in op dat concept: “We hebben voor EDGE West een concept ontwikkeld met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot: Modern Recipe. Dit is een internationaal Sodexo-concept dat we in Nederland voor het eerst inzetten en doorontwikkelen bij EDGE West. Ons partnership met APG geeft ons hierin de ruimte. In onze keten zit de uitstoot met name in het gebruik van dierlijke eiwitten en het aantal transportkilometers dat producten afleggen. Samen met onze chef-koks en leveranciers zijn we aan de slag gegaan om een zo duurzaam mogelijk aanbod te creëren. Ongeveer 70% van ons aanbod bestaat uit duurzame gerechten: veelal gerechten op basis van plantaardige eiwitten gemaakt met een beperkte hoeveelheid ingrediënten en afkomstig van waar mogelijk lokale leveranciers. We streven ernaar dat het aanbod over vijf jaar 90% duurzaam is. Dat geldt wel al voor het banqueting-aanbod. Omdat 100% duurzaam nu nog niet haalbaar is, compenseren we de CO2-uitstoot met de aanleg van een bedrijfsbos. Bij elke 20 banquetinglunches planten we 1 boom.”

Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

Andere vorm van dienstverlening & war on talent

Sodexo maakt niet alleen in het restaurantaanbod, maar ook op andere vlakken zo duurzaam mogelijke keuzes. Kirsten: “Zo hebben we geen uitingen op papier, maar gebruiken we digitale schermen voor onze communicatie. Wegwerpservies en -bestek is er alleen op aanvraag en tegen betaling. De opbrengst daarvan gaat naar het bedrijfsbos. Papieren bekers worden verwerkt tot kopieerpapier en hygiënepapier. We werken met Waste Watch, een methode om de hoeveelheid afval en het soort afval in kaart te brengen met als doel de reststromen zo veel mogelijk te beperken. We verwachten hiermee 50% voedselverspilling tegen te gaan. Tot slot is bij EDGE West gekozen voor een kassaloos concept, waarbij mensen met hun smartphone afrekenen in een mobiele omgeving. In plaats van kassamedewerkers zijn er gastvrouwen en gastheren. Omdat er door het internationale publiek vrij veel vraag is naar warme maaltijden, werken we met relatief veel koks.” Michiel is ervan overtuigd dat de dienstverlening in het pand bijdraagt aan het aantrekken van nieuwe medewerkers. “De services in het pand, waaronder het restauratieve aanbod, sluiten steeds beter aan bij de behoeftes van verschillende medewerkers.”

Koffie bestellen in gebarentaal

Op sociaal vlak is duurzaamheid eveneens een speerpunt. Daarom wordt de Sign Language Coffee Bar grotendeels bezet door dove of slechthorende mensen. Koffie bestel je in gebarentaal. Een nieuwe taal leren is een uitdaging, daarom staan er schermen bij de koffiebar met filmpjes waarop je kunt zien hoe je je favoriete koffie bestelt. Michiel: “Onze pandbewoners zijn ontzettend enthousiast over dit concept.”

Michiel vertelt dat de huurders de gebruikers vooral willen verleiden om duurzamere keuzes te maken. Kirsten: “Het uitgangspunt bij alles wat we serveren is dat het vooral lekker moet zijn. Want duurzame alternatieven zijn gewoon ook echt heel smakelijk!” Michiel: “Ook de meat-lovers worden zo enthousiast gemaakt om gerechten te kiezen op basis van plantaardige eiwitten.” 

Lees hier een eerder artikel over EDGE West, waarin APG en Sodexo toelichten hoe ze samen werken aan duurzaamheid en de optimale workplace experience.

Delen:

Meer nieuws

Solved Club 25 belicht toekomst van kantoorhuisvesting

Solved Club 25 belicht toekomst van kantoorhuisvesting

vrijdag 12 september

Donderdag 18 september 2025 organiseert Solved in Rotterdam de jaarlijkse Solved Club 25, een exclusief evenement voor beslissers ...

Lees meer

Van koffieautomaat-loopje naar echte beweging

Van koffieautomaat-loopje naar echte beweging

donderdag 11 september

'Zitten is het nieuwe roken' hoor je steeds vaker, maar wat kun je doen om medewerkers in beweging te krijgen? In deze blog ...

Lees meer

De kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken

donderdag 11 september

IFM-contracten zijn notoir complex, maar hebben voordelen als efficiëntie, kostenbesparing en betere kwaliteit en consistentie. ...

Lees meer

Flexibiliteit sleutelwoord voor de toekomst

Flexibiliteit sleutelwoord voor de toekomst

woensdag 10 september

Transities op de onderwijscampus buitelen over elkaar heen: van energie- en CO2-reductie tot groene mobiliteit en hergebruik ...

Lees meer

Het belang van gezonde luchtkwaliteit

Het belang van gezonde luchtkwaliteit

dinsdag 9 september

Een gezonde schoolomgeving zou vanzelfsprekend moeten zijn. Toch blijkt dat ruim 80% van de Nederlandse scholen te maken ...

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

dinsdag 9 september

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

Concurrenten komen samen voor duurzame doorbraak

Concurrenten komen samen voor duurzame doorbraak

maandag 8 september

Asito heeft een belangrijke stap gezet richting haar duurzaamheidsdoelstellingen door volledig over te stappen op circulaire ...

Lees meer

Gispen zet stappen naar de toekomst in duurzaamheidsverslag 

Gispen zet stappen naar de toekomst in duurzaamheidsverslag 

vrijdag 5 september

Gispen publiceert het nieuwe Duurzaamheidsverslag 2024: een jaarverslag over de in het vorige jaar behaalde resultaten en ...

Lees meer

TU Delft experimenteert met groene gevels.

TU Delft experimenteert met groene gevels.

donderdag 4 september

TU Delft onderzoekt hoe groene gevels kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige campus. Daarbij worden diverse systemen ...

Lees meer

Maarten Bronda nieuwe CFO Sodexo Nederland

Maarten Bronda nieuwe CFO Sodexo Nederland

woensdag 3 september

Maarten Bronda is per 1 september de nieuwe CFO Sodexo Nederland en maakt deel uit van het directieteam. Sinds 2024 was ...

Lees meer

AT Osborne opnieuw gecertificeerd op hoogste trede van CO2-Prestatieladder

AT Osborne opnieuw gecertificeerd op hoogste trede van CO2-Prestatieladder

woensdag 3 september

AT Osborne heeft voor het vijfde jaar op rij de hoogste trede van de CO2-prestatieladder behaald. Het adviesbureau heeft, ...

Lees meer

Alvero publiceert duurzaamheidsverslag 2025

Alvero publiceert duurzaamheidsverslag 2025

dinsdag 2 september

Met het verslag 'Maak gebruik van wat er is' laat Alvero zien hoe meubelverhuur is uitgegroeid tot een strategische pijler ...

Lees meer

Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2025’ 

Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager ...

dinsdag 2 september

De shortlist met 10 kandidaten voor de MVO Manager van het Jaar verkiezing editie 2025 is bekend gemaakt. Dit jaar ...

Lees meer

Whitepaper: Natuurlijke elementen in de werkomgeving

Whitepaper: Natuurlijke elementen in de werkomgeving

maandag 1 september

Natuurlijke elementen op de werkvloer dragen bij aan een gezondere en productievere werkomgeving. In HEYDAY's nieuwe whitepaper ...

Lees meer

Stichting Politieveteraan ontvangt winnaarscheque ISS WorkPlace Manager Award 

Stichting Politieveteraan ontvangt winnaarscheque ISS WorkPlace ...

vrijdag 29 augustus

Namens ISS en Maaike van Kats (winnaar WorkPlace Manager 2024) heeft Wim Kooyman op 26 augustus de winnaarscheque van de ...

Lees meer

ISS en SBB versterken samenwerking voor meer stagekansen in facilitaire dienstverlening

ISS en SBB versterken samenwerking voor meer stagekansen in facilitaire ...

donderdag 28 augustus

ISS en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) bundelen hun krachten om jongeren betere kansen ...

Lees meer

Gen Z helpt oudere collega’s met AI en verhogen productiviteit op de werkvloer

Gen Z helpt oudere collega’s met AI en verhogen productiviteit ...

woensdag 27 augustus

Uit nieuw internationaal onderzoek van International Workplace Group (IWG), bekend van onder meer Spaces en Regus, blijkt ...

Lees meer

5 jaar hybride werken: wat werkt, wat schuurt?

5 jaar hybride werken: wat werkt, wat schuurt?

woensdag 27 augustus

Op woensdag 27 augustus 2025 vindt het jaarlijkse congres van het Center for People and Buildings (CFPB) plaats, ditmaal ...

Lees meer

Minder vierkante meters, meer visie bij VGZ

Minder vierkante meters, meer visie bij VGZ

dinsdag 26 augustus

Wat doe je als je te veel kantoorruimte hebt, maar toch strategisch aanwezig wilt blijven in de regio? Die vraag lag op ...

Lees meer

Jubileum WorkPlace Xperience 2026 in Jaarbeurs Utrecht

Jubileum WorkPlace Xperience 2026 in Jaarbeurs Utrecht

dinsdag 26 augustus

Op 22 en 23 april 2026 vindt de vijfde editie van de WorkPlace Xperience plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze jubileumeditie ...

Lees meer

Terug naar boven