Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

4 min

 

Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

Hoe zien duurzame foodservices er in de praktijk uit in het klimaatneutrale pand EDGE West Amsterdam? Dat vertellen  Kirsten Drenth (links) van Sodexo en Michiel Sluis van APG.

Het 48 jaar oude pand EDGE West is na een 3 jaar durende renovatie onlangs weer in gebruik genomen. Bij de herontwikkeling was duurzaamheid het uitgangspunt. Zowel de ontwikkelaar als de huurders hebben de ambitie om het BREEAM Outstanding-certificaat te behalen. APG koos daarom voor partners voor wie duurzaamheid ook een vanzelfsprekendheid is, zoals Sodexo. Sodexo verzorgt de koffiebar, restaurantservices, evenementenvoorziening, banqueting, de receptie en het servicepunt. Het servicepunt is nieuw. Hier kunnen mensen bijvoorbeeld een taxi regelen, een paraplu of fietspomp lenen of andere huishoudelijke zaken regelen.

Internationaler concept

Michiel vertelt dat de huurders van EDGE West drie duurzaamheidsdoelstellingen hebben geformuleerd. “Het verlagen van de CO2-uitstoot, het verhogen van de circulariteit en sociaal duurzaam ondernemen, waarvan inclusie, diversiteit en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel uitmaken. We hebben Sodexo gevraagd ons te helpen om die doelstellingen te realiseren.” Uit onderzoek dat de ontwikkelaar van EDGE West liet doen naar de populatie van het gebouw, kwam naar voren dat het publiek in het gebouw een stuk internationaler is dan voorheen. Daardoor sloot het Nederlands georiënteerde restaurantconcept niet meer aan. Daarnaast wilden we een zo duurzaam mogelijk restaurantaanbod om te voldoen aan onze doelstellingen. Uitdagingen die Sodexo heeft omgezet in een concept dat heel goed past bij EDGE West.”

Onderweg naar 90% duurzaam aanbod

Kirsten gaat in op dat concept: “We hebben voor EDGE West een concept ontwikkeld met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot: Modern Recipe. Dit is een internationaal Sodexo-concept dat we in Nederland voor het eerst inzetten en doorontwikkelen bij EDGE West. Ons partnership met APG geeft ons hierin de ruimte. In onze keten zit de uitstoot met name in het gebruik van dierlijke eiwitten en het aantal transportkilometers dat producten afleggen. Samen met onze chef-koks en leveranciers zijn we aan de slag gegaan om een zo duurzaam mogelijk aanbod te creëren. Ongeveer 70% van ons aanbod bestaat uit duurzame gerechten: veelal gerechten op basis van plantaardige eiwitten gemaakt met een beperkte hoeveelheid ingrediënten en afkomstig van waar mogelijk lokale leveranciers. We streven ernaar dat het aanbod over vijf jaar 90% duurzaam is. Dat geldt wel al voor het banqueting-aanbod. Omdat 100% duurzaam nu nog niet haalbaar is, compenseren we de CO2-uitstoot met de aanleg van een bedrijfsbos. Bij elke 20 banquetinglunches planten we 1 boom.”

Duurzame foodservices in klimaatneutraal EDGE West

Andere vorm van dienstverlening & war on talent

Sodexo maakt niet alleen in het restaurantaanbod, maar ook op andere vlakken zo duurzaam mogelijke keuzes. Kirsten: “Zo hebben we geen uitingen op papier, maar gebruiken we digitale schermen voor onze communicatie. Wegwerpservies en -bestek is er alleen op aanvraag en tegen betaling. De opbrengst daarvan gaat naar het bedrijfsbos. Papieren bekers worden verwerkt tot kopieerpapier en hygiënepapier. We werken met Waste Watch, een methode om de hoeveelheid afval en het soort afval in kaart te brengen met als doel de reststromen zo veel mogelijk te beperken. We verwachten hiermee 50% voedselverspilling tegen te gaan. Tot slot is bij EDGE West gekozen voor een kassaloos concept, waarbij mensen met hun smartphone afrekenen in een mobiele omgeving. In plaats van kassamedewerkers zijn er gastvrouwen en gastheren. Omdat er door het internationale publiek vrij veel vraag is naar warme maaltijden, werken we met relatief veel koks.” Michiel is ervan overtuigd dat de dienstverlening in het pand bijdraagt aan het aantrekken van nieuwe medewerkers. “De services in het pand, waaronder het restauratieve aanbod, sluiten steeds beter aan bij de behoeftes van verschillende medewerkers.”

Koffie bestellen in gebarentaal

Op sociaal vlak is duurzaamheid eveneens een speerpunt. Daarom wordt de Sign Language Coffee Bar grotendeels bezet door dove of slechthorende mensen. Koffie bestel je in gebarentaal. Een nieuwe taal leren is een uitdaging, daarom staan er schermen bij de koffiebar met filmpjes waarop je kunt zien hoe je je favoriete koffie bestelt. Michiel: “Onze pandbewoners zijn ontzettend enthousiast over dit concept.”

Michiel vertelt dat de huurders de gebruikers vooral willen verleiden om duurzamere keuzes te maken. Kirsten: “Het uitgangspunt bij alles wat we serveren is dat het vooral lekker moet zijn. Want duurzame alternatieven zijn gewoon ook echt heel smakelijk!” Michiel: “Ook de meat-lovers worden zo enthousiast gemaakt om gerechten te kiezen op basis van plantaardige eiwitten.” 

Lees hier een eerder artikel over EDGE West, waarin APG en Sodexo toelichten hoe ze samen werken aan duurzaamheid en de optimale workplace experience.

Delen:

Meer nieuws

Onzekerheid de enige constante

Onzekerheid de enige constante

maandag 16 juni

Het nieuwe normaal is misschien wel het nieuwe onbekende. Tijdens een Round Table van YNNO op 22 mei gingen professionals ...

Lees meer

Regelgeving is er niet voor niets

Regelgeving is er niet voor niets

vrijdag 13 juni

Een veilige en duurzame werkomgeving creëren is niet exclusief voor koplopers binnen facilitair management en gebouwbeheer. ...

Lees meer

Toekomstbestendige werkomgeving voor Hoogheemraadschap van Delfland

Toekomstbestendige werkomgeving voor Hoogheemraadschap van Delfland

donderdag 12 juni

De afgelopen tien jaar is het Hoogheemraadschap van Delfland als organisatie gegroeid. Ook de manier van werken is veranderd ...

Lees meer

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

woensdag 11 juni

Bij deze SWP Talks op de WorkPlace Xperience vertellen experts hoe we duurzaamheid concreter kunnen maken, van ambitie naar ...

Lees meer

Compliance, van papieren tijger naar kans

Compliance, van papieren tijger naar kans

woensdag 11 juni

In een rondetafelgesprek op initiatief van Melford en CoSource, die deel uitmaken van Vebego Facility Solutions, bespreken ...

Lees meer

Wireworks: Een circulaire ruimte-in-ruimte oplossing

Wireworks: Een circulaire ruimte-in-ruimte oplossing

dinsdag 10 juni

Met Wireworks introduceert Vepa – Nederlandse fabrikant van duurzaam meubilair – een opvallende en eigentijdse ...

Lees meer

Hoe krijg je groen licht om te investeren in een betere werkomgeving?

Hoe krijg je groen licht om te investeren in een betere werkomgeving?

vrijdag 6 juni

Aan goede ideeën voor de verbetering van de werkomgeving is vaak geen gebrek. Veel medewerkers en managers zien dagelijks ...

Lees meer

Hybride werken 2.0: is jouw kantoor er klaar voor?

Hybride werken 2.0: is jouw kantoor er klaar voor?

donderdag 5 juni

Hoe maak je van je kantoor een plek waar mensen graag naar toe komen? Die vraag stelt Melvin Schalkx van BUREAU VANDERVORM ...

Lees meer

SWP Talks #64: Empathische gebouwen

SWP Talks #64: Empathische gebouwen

woensdag 4 juni

Empathische gebouwen ondersteunen je medewerkers en begeleiden ze naar een gezondere, productieve en duurzame werkomgeving. ...

Lees meer

AVEX introduceert circulaire AV-oplossing

AVEX introduceert circulaire AV-oplossing

woensdag 4 juni

In samenwerking met Sony, Vogel's, Logitech, Samsung en Kenwel lanceert AVEX 'BRIX Zero', een baanbrekend concept voor ...

Lees meer

Ontdek het nieuwe kantoor van Haskoning

Ontdek het nieuwe kantoor van Haskoning

dinsdag 3 juni

Op woensdag 2 juli 2025 kan jij het nieuwe, duurzame kantoor van Haskoning in Delft ontdekken, tijdens de SWP op locatie.

Lees meer

Nieuwe flexibele Office Hotel locaties geopend

Nieuwe flexibele Office Hotel locaties geopend

dinsdag 3 juni

Office Hotel, aanbieder van flexibele, all-in kantooroplossingen, breidt uit naar Amsterdam en Halfweg. De locaties OverAmstel ...

Lees meer

Webinar: het gelukmakend gebouw

Webinar: het gelukmakend gebouw

maandag 2 juni

Werkgeluk staat hoog op de agenda van organisaties. Maar terwijl we het belang ervan breed erkennen, blijken gebouwen die ...

Lees meer

SWP Talks #63 Vastgoed

SWP Talks #63 Vastgoed

woensdag 28 mei

Wat is de waarde van vastgoed binnen organisaties? Die vraag bespreekt Wim Kooyman in deze SWP Talks met gasten Paul van ...

Lees meer

30 september 2025: Campus Day in Amsterdam!

30 september 2025: Campus Day in Amsterdam!

woensdag 28 mei

De 6e editie van Campus Day heeft als thema 'De campus in transitie'. Welke transities zijn er en hoe benutten we de ...

Lees meer

Olssen nieuwe partner Smart WorkPlace

Olssen nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 28 mei

De tijd van je 'eigen' bureau is voorbij, maar waar laat je dan je eigen spullen? Olssen levert sinds 2004 slimme lockers, ...

Lees meer

De invloed van gebouwkeuze op gezondheid

De invloed van gebouwkeuze op gezondheid

dinsdag 27 mei

De gezondheid van medewerkers is een belangrijke metric, maar is volgens Silvia de Haan niet een topic dat hoog op de lijst ...

Lees meer

Wat is de impact van je bedrijfslunch op de natuur?

Wat is de impact van je bedrijfslunch op de natuur?

maandag 26 mei

Welk eten of drinken je aanbiedt op kantoor heeft een invloed op duurzaamheid en biodiversiteitsherstel. In dit artikel ...

Lees meer

De werkomgeving als sociale hub

De werkomgeving als sociale hub

vrijdag 23 mei

Kantoren zijn al lang niet meer uitsluitend een werkplek; ze spelen een belangrijke rol in de sociale verbondenheid en mentale ...

Lees meer

Hoe past een kantoor in de flexibele wereld?

Hoe past een kantoor in de flexibele wereld?

donderdag 22 mei

Tijdens een rondetafelbijeenkomst in de HOFF-toren in Amsterdam gingen diverse belanghebbenden vanuit hun eigen achtergrond ...

Lees meer

Terug naar boven