Nominaties 'Kantoorgebouw van het Jaar 2022' bekend

6 min

 

<span id='MainContent_Article_Title'>Nominaties 'Kantoorgebouw van het Jaar 2022' bekend</span>

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober de prijs voor 'Kantoorgebouw van het Jaar' uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury vier projecten genomineerd.

De inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar 2022 zijn door de jury beoordeeld met een aantal punten als belangrijke leidraad. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties
Al voor de adviezen om thuis te werken in verband met Covid-19 werd gezegd dat de functie van het kantoor aan het veranderen was. Het kantoor kreeg nog meer (ook) een sociale functie en werd de plek om collega’s te ontmoeten voor overleggen en verbinding. Na de lockdowns bleek het kantoor zeker niet te hebben afgedaan.

Onder de inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar viel het grote aantal opgewaardeerde kantoorgebouwen op. Veel bestaande kantoren ondergingen een verduurzaming en aanpassing met oog voor functionele en sociale plekken. De jury is gekomen tot de volgende vier nominaties (in alfabetische volgorde):


EDGE Amsterdam West – de Architekten Cie.
Het kantoorgebouw is in de jaren 1970 ontworpen door Oyevaar, Stolle en Van Gool, de voorloper van het huidige de Architekten Cie. Het gebouw in Amsterdam-West bestaat uit zeven bouwlagen in de vorm van acht ‘klavers’ rond een binnengebied. Het gebouw is getransformeerd, waarbij de vrij indeelbare vloeren nu open ruimten met gecombineerde functies zijn. Elke toren biedt zicht en toegang tot het atrium, dat nu een weelderig groene ontmoetingsplek onder een glazen dak is.

Een gebouw dat door velen was afgeschreven is weer tot leven gekust, stelt de jury vast. De architecten zijn er in geslaagd om een kantoorgebouw met ongenaakbare gevels een menselijk hart en een nieuwe ziel te geven. Dankzij het glazen dak is het binnengebied een aantrekkelijk en functioneel onderdeel van het gebouw geworden; de glazen gevels en trappartijen verbinden visueel en fysiek de kantoorvloeren met het atrium, terwijl via deze zijde nu ook veel daglicht in de kantoren valt. De jury waardeert ook de gerealiseerde hoge ambties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. EDGE Amsterdam-West is een inspirerend voorbeeld voor hergebruik van een bestaand gebouw.

Floating Office Rotterdam – Powerhouse Company
In de Rijnhaven van de Maasstad ligt het Floating Office Rotterdam (FOR), een ontwerp van Powerhouse Company en ontwikkeling van RED Company. Naast deze twee ondernemingen biedt het huisvesting aan het Global Center on Adaptation en een restaurant met groot buitenterras. Het drijvende kantoorgebouw fungeert binnen het streven van de gemeente om de Rijnhaven te vergroenen als pilot voor drijftechnieken en is tevens een voorbeeld van duurzame technologie en circulair bouwen. Bij het ontwerp van FOR heeft het welzijn van de gebruikers prioriteit gekregen. Dat uit zich in ontwerp en materiaalgebruik van het gebouw. De drijvende tuinen rond het drijvende kantoor zijn ontworpen door Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Floating Office Rotterdam is een belangrijk project in het kader van de wateropgave, meent de jury. Bovendien is het op vele fronten een vooruitstrevend ontwerp. Het is opgetrokken in hout, met zijn lichte gewicht geschikt voor drijvend bouwen, terwijl het ook duurzaam is. Het gebouw is demontabel door de droge verbindingen en zijn modulair systeem. Ook klimaat- en energiehuishouding zijn duurzaam opgelost. Verder ziet het kantoor er prettig uit en biedt het de werknemers een royaal terras, een drijvend zwembad en prachtig uitzicht dankzij grote ramen. De jury waardeert de durf van het project, dat laat zien hoe een voormalige binnenhaven leefbaar is te maken.

Hoofdkantoor Lieven de Key – Studioninedots (foto)
Het bestaande kantoor van de woningbouwvereniging in Amsterdam is getransformeerd tot een duurzaam, toekomstbestendig hoofdkantoor. De drie bestaande gebouwen zijn gerestaureerd, gerenoveerd en onderling verbonden, waardoor locaties konden worden samengevoegd. Een aaneengesloten structuur van betonnen kaders, open of met glazen invulling, vormt de verbindende lijn. Een nieuwe tuin is duidelijk zichtbaar voor voorbijgangers en personeel. Het kantoor is verrijkt met een breed scala aan werkplekken en ontmoetingsruimte en wordt opengesteld voor de buurt. Een dubbele trap in het atrium creëert ontmoetingsplekken en met beplanting een groene long van het complex. Deze binnentuin is door Delva Landscape Architecture & Urbanism in nauwe samenwerking met Studioninedots ontworpen en gerealiseerd.

In de drie verschillende gebouwen, die het hoofdkantoor van Lieven de Key vormen, heeft Studioninedots een eenheid weten te vinden. Door in het interieur veel materialen weg te halen, is transparantie en hoogte gecreëerd. Het resultaat is sterk en puur. De ontsluiting en het ontstane contact door het maken van openingen is voelbaar; tegelijkertijd doet het interieur ondanks de openheid geborgen aan. Het is vriendelijk en biedt een menselijke maat. In het totale architectonische beeld vormt de openheid van het interieur een verrassend contrast met de toegevoegde plint aan de buitenzijde. Hoewel de jury in schaal een discrepantie voelt tussen de bovenbouw en de plint, is de plint goed ingezet om uniformiteit te creëren. De plint communiceert ook goed met de buitenruimte en de omgeving.

It Swettehûs – GEAR Coöperatie
Op een knooppunt van water-, spoor- en autowegen biedt It Swettehûs bij Leeuwarden ruimte aan de brugbediening, technische dienst en gemeenschappelijke ruimten. De functies zijn logisch gestapeld en vormen een compositie van dozen die refereren aan Friese boerderijen, schepen en brugbedieningsgebouwtjes. Vanuit de hoge circulaire ambities van Provinciale Waterstaat zijn vele hergebruikte en biobased materialen toegepast. Zo bestaan de hoofddraagconstructie, gevels, binnenwanden en meubilair uit afgedankte basralocus meerpalen. Het gebouw wordt volledig voorzien van duurzame energie.

Hoewel het besloten lag in de eisen van de opdrachtgever, waardeert de jury de grote aandacht voor duurzaamheid in dit project – van gerecyled en recyclebaar materiaalgebruik, demontabiliteit en duurzame energiehuishouding tot de flexibele plattegronden. Het gebouw heeft een robuuste uitstraling, met een zekere onafheid, die past bij de plek en de taken die er worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is het gebouw als geheel onverwachts en intrigerend in zijn verschijningsvorm. De functionele indeling heeft geleid tot de vorm van It Swettehûs, met de brugbediening bovenin voor het uitzicht, de technische dienst beneden, direct aan de haven en het werkcafé als ontmoetingsplek ertussen. Het resultaat is een duidelijk object met signaalfunctie.

Uitreiking
Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2022 bekend gemaakt.

Bron: Architectenweb

Foto: DELVA

Delen:

Meer nieuws

De Sustainability Index: inzicht in duurzaamheid

De Sustainability Index: inzicht in duurzaamheid

dinsdag 20 mei

We weten allemaal waar we naartoe moeten: Paris Proof in 2050, circulair bouwen als nieuwe norm. Maar tussen ambitie en ...

Lees meer

<span>Het maximale effect van natuur in de werkomgeving</span>

Het maximale effect van natuur in de werkomgeving

maandag 19 mei

Wetenschappelijk kan worden aangetoond dat de positieve invloeden van natuur en planten op de werkvloer productiviteit, ...

Lees meer

Wonen, wandelen, werken: hybride werken als oplossing

Wonen, wandelen, werken: hybride werken als oplossing

maandag 19 mei

Onderzoek van International Workplace Group toont aan dat lokaal werken de fysieke en mentale gezondheid van werknemers ...

Lees meer

Gispen nieuwe partner Smart WorkPlace

Gispen nieuwe partner Smart WorkPlace

vrijdag 16 mei

Gispen staat voor duurzaam design, als nieuwe Smart WorkPlace partner delen zij kennis en ervaring op het gebied van circulair ...

Lees meer

Grip Facility lanceert nieuwe contractmanagement software

Grip Facility lanceert nieuwe contractmanagement software

donderdag 15 mei

Grip Facility presenteert met trots hun vernieuwde contractmanagement software: het Contract Dashboard. Ontworpen om organisaties ...

Lees meer

SWP Talks #61: Empathische gebouwen

SWP Talks #61: Empathische gebouwen

woensdag 14 mei

Hoe voelt een gebouw de gebruiker aan? Onder leiding van Anna Casemier gingen experts op de WorkPlace Xperience 2025 in ...

Lees meer

Duurzaam door inzicht, lef en integraal denken

Duurzaam door inzicht, lef en integraal denken

woensdag 14 mei

Duurzaamheid staat in de top drie trends die de werkomgeving beinvloeden, maar hoe vertaal je ambities naar acties? In de ...

Lees meer

Programmatische aanpak energieneutrale scholen

Programmatische aanpak energieneutrale scholen

woensdag 14 mei

Hoe maak je energieneutrale, duurzame en gezonde schoolgebouwen? Die vraag bespreken experts van Draaijer in deze blog. ...

Lees meer

Emile Spek spreekt over de campus in de stad

Emile Spek spreekt over de campus in de stad

dinsdag 13 mei

Met de titel 'De Campus in de Stad' reflecteert Emile Spek tijdens Campus Day op de rol van een kennis- en innovatie-omgeving ...

Lees meer

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

dinsdag 13 mei

Het nieuwe kantoor van Sweco staat in Utrecht en biedt een nieuwe werkplek voor de afdelingen Architectuur, Stedelijke planning ...

Lees meer

Blog Wim Kooyman: Slapende reus

Blog Wim Kooyman: Slapende reus

maandag 12 mei

Campussen zijn de hotspots waar de universitaire wereld, de overheid en het bedrijfsleven elkaar kunnen vinden. Maar hoe ...

Lees meer

CONTRAST zet volgende stap in participatie van medewerkers

CONTRAST zet volgende stap in participatie van medewerkers

maandag 12 mei

Bij CONTRAST Facility + Hospitality ondertekenen consultants Lisanne Hanneman en Maarten van Hussen deze maand hun partnercontract. ...

Lees meer

Digitale Round Table over toekomst van het onderwijs

Digitale Round Table over toekomst van het onderwijs

vrijdag 9 mei

Saxion Hogeschool en Veldhoen+Company organiseren op 20 mei een Digitale Round Table over onder andere de inrichting van ...

Lees meer

Veldhoen + Company nieuwe partner Smart WorkPlace

Veldhoen + Company nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 8 mei

Veldhoen + Company ontwikkelt en implementeert al meer dan 30 jaar nieuwe manieren van werken voor organisaties over de ...

Lees meer

Toekomst van het onderwijs op een campus

Toekomst van het onderwijs op een campus

donderdag 8 mei

Over de toekomst van het onderwijs op de campus spreken Maik Kocken en Jackie de Vries tijdens Campus Day op 5 juni.

Lees meer

SWP Talks #60 Hospitality

SWP Talks #60 Hospitality

donderdag 8 mei

Hospitality is een van de onderwerpen die ten grondslag liggen aan een goede beleving op kantoor. In deze aflevering van ...

Lees meer

Huisvesting als hefboom voor de campus

Huisvesting als hefboom voor de campus

woensdag 7 mei

Hoe zorg je dat je campus inspeelt op veranderende behoeften in onderwijs, werkveld en maatschappij en flexibel genoeg is ...

Lees meer

Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

dinsdag 6 mei

Uit de BNW Index 2025 blijkt dat 54% van de deelnemende organisaties ‘Digitalisering’ als topprioriteit zien. ...

Lees meer

Facilitaire volwassenheid als borging voor weerbare organisaties

Facilitaire volwassenheid als borging voor weerbare organisaties

dinsdag 6 mei

Thomas Nobel en Bram Aarntzen dagen elkaar uit om na te denken over een energie gevende en opbouwende aanpak richting facilitaire ...

Lees meer

Mapiq nieuwe partner Smart WorkPlace

Mapiq nieuwe partner Smart WorkPlace

vrijdag 2 mei

Mapiq ontwikkelt slimme werkplekoplossingen om hybride werken efficiënter en flexibeler te maken. Als partner van Smart ...

Lees meer

Terug naar boven