WorkPlace Inside #12: Hans Reineke 

<span>WorkPlace Inside #12: Hans Reineke</span><span> </span>

In de twaalfde editie van WorkPlace Inside vertelt Hans Reineke, oprichter en partner van Hollandse Nieuwe, over schaatsen op onbekend ijs. Hoe een goed gevulde rugzak je helpt op het ijs, maar ook als architect.

Ik ben lid van de HLSK (Hollandse Lange tocht Schaats Klub). Wij schaatsen op natuurijs in voornamelijk Scandinavië. Schaatsen op natuurijs in Scandinavië lijkt niets op wat we kennen van schaatsen in Nederland. Daar waar we in Nederland met geluk korte ijsperiodes kennen, is Scandinavië gedurende de winter compleet bevroren. Het schaatsbare ijs bevindt zich op de grens tussen vriezen en dooien. Is het te koud dan blijft de sneeuw liggen. Bevind je je op de grens tussen dooi en vorst dan heb je goede kans op schaatsbaar ijs. Deze grens beweegt tijdens het seizoen en door de weersomstandigheden naar boven of naar beneden door Scandinavië.

De grootsheid van natuur

Een schaatstocht doen we met maximaal 8 personen (één busje vol). Schaatsbaar ijs vinden we op basis van tochtrapporten van anderen en eigen interpretatie van weersomstandigheden en satellietbeelden. Een typische schaatsdag begint vroeg – tussen 7 en 8 – en eindigt bij zonsondergang. Koek-en-zopie zijn er niet bij, we hebben eigen eten drinken bij ons. Aangezien we onder wisselende omstandigheden schaatsen op onbekend ijs is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. We schaatsen met rugzakken met drijfvermogen en droge kleren. We gebruiken schaatsstokken om de dikte van het ijs tijdens het schaatsen te kunnen controleren. We hebben werplijnen en ijsprikkers om uit een wak te kunnen komen. We schaatsen op ruime afstand van elkaar en hebben een systeem van signalen en aanwijzingen om te communiceren. Er zijn regelmatig dagen waarop je niemand op het ijs tegen komt. De verbondenheid met de grootsheid van de natuur is overweldigend. Het schaatsen maakt dan ook een prachtige combinatie tussen in- en ontspanning. Het is een team effort met een heldere taakverdeling om elke dag het 'beste' ijs te vinden, nieuwe tochten te plannen, eten te kopen, te koken, te chaufferen, slaapplaatsen te vinden, tocht rapporten te schrijven en te publiceren.

Verandering de enige zekerheid

In het dagelijkse leven ben ik oprichter en partner van Hollandse Nieuwe, een team van enthousiaste architecten en interieurarchitecten. Wij ontwikkelen vanuit onze discipline toekomst gerichte werk- en leeromgevingen. De analogie tussen het schaatsen en werk is groot. Echte creatie en innovatie begint daar waar je het niet weet, hier worden we uitgedaagd en zijn we nieuwsgierig. Ik heb een diep vertrouwen in niet weten, je moet er voor zorgen dat je op onbekend terrein terecht komt. Zodra je een beeld begint te krijgen wat je op wil lossen omring je je met mensen - zowel intern en extern - om oplossingen te bedenken. Een open houding, improviseren, het organiseren en waarderen van een team en kennis die nodig is om nieuwe zekerheden te creëren is altijd een fantastisch proces. De fysieke inspanning van meerdaagse schaatstochten is groot. Je daagt je zelf uit en je moet goed voorbereid zijn; verandering is de enige zekerheid die je hebt. Het lijkt wel een vraag van een opdrachtgever. Tegelijkertijd is het schaatsen een zich herhalende beweging waarin constante focus moet zijn op wat je doet om te voorkomen dat je in een scheur rijdt of struikelt over opgewaaid sneeuw. Deze focus geeft rust, hier komen ideeën tot rijping en heb je de kans om het van meerdere kanten te bekijken. De afwisseling tussen inspanning en ontspanning voor het behalen van de beste oplossing is ook iets wat wij inzetten in ons werk. De verbondenheid en het respect voor de natuur die we op het ijs vinden klinkt door in de duurzame circulaire ontwerpen die wij maken. 

Hollandse Nieuwe gaat liever op expeditie met een goed gevulde rugzak met tools uitgerust voor het onbekende dan dat we Cruise boeken waar alle tussenstops en de eindbestemming bekend is.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Meer artikelen van Hans Reineke

Naar het overzicht

Terug naar boven