Opinie: ‘De (gas)prijs van thuiswerken is te hoog voor werknemer én maatschappij’

Opinie: ‘De (gas)prijs van thuiswerken is te hoog voor werknemer én maatschappij’

In Het Parool verscheen een opniestuk van Linde Kattenberg en Martijn Stroom, onderzoekers aan de Universiteit Maastricht. Een echte must-read. 

Ook in de luwte van de pandemie blijven veel mensen (deels) thuiswerken. Werkgevers zeggen grote kantoorruimtes op omdat ze niet gevuld worden. Dat is een vergissing, betogen Linde Kattenberg en Martijn Stroom, vanwege de energiecrisis moeten we juist weer op kantoor gaan werken.

Onderzoeksbureau State of Remote Work stelt dat 97 procent van de werkenden in de VS graag (deels) thuis wil blijven werken. Ook in Nederland is dit sentiment aanwezig. Werkgevers hebben hier massaal op gereageerd door hun kantoorruimte te verkleinen. Eerder stelde Het Financieele Dagblad al dat van dertig grote Nederlandse bedrijven ongeveer de helft kantoorruimte heeft verkocht of het huurcontract heeft ingeperkt. Maar wat gebeurt er als werknemers ineens weer terugkeren naar het kantoor; zijn werkgevers daar op voorbereid?

Krapper bij kas

Het wisselende succes van thuiswerken is echter niet de acuutste bedreiging voor de toekomst van thuiswerken. Waar thuiswerken eerder voornamelijk kostenbesparend was (met uitzondering van eigen koffie), drijven de buitensporige gas- en elektriciteitsprijzen werknemers nu het huis uit. Een werknemer die deze winter thuiswerkt kan volgens Milieu Centraal tijdens de wintermaanden al snel 2 m³ per dag bij zijn gasrekening optellen. Als je een variabel contract hebt, kan dat je 150 euro per maand kosten. Het geïntroduceerde prijsplafond is daarbij in plaats van een ondersteuning juist een extra prikkel om de deur uit te gaan. Omdat het prijsplafond is vastgesteld op een gemiddeld verbruik van 1200 m3, zal thuiswerken het verschil maken tussen onder dit gemiddelde blijven en er overheen gaan.

Lees het volledige opiniestuk in Het Parool.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven