CfPB presenteert twee nieuwe wetenschappelijke papers over de werkomgeving

CfPB presenteert twee nieuwe wetenschappelijke papers over de werkomgeving

Het Center for People and Buildings (CfPB) presenteerde tijdens de wetenschappelijke conferentie van het Transdisciplinary Workplace Research twee nieuwe whitepapers.  

Alle papers zijn beschikbaar via CfPB (foto: vlnr; Dennis La Brijn, Anca Gosselink en Maaike Niekels)

Het Delftse kenniscentrum CfPB presenteerde twee wetenschappelijke papers. CfPB-onderzoeker Maaike Niekels bijdrage betrof het paper 'What do knowledge workers actually do? A framework to develop a new taxonomy for knowledge workers’ activities'. Dit paper - geschreven door Maaike in samenwerking met CfPB-collega's Anca Gosselink, Henk-Jan Hoekjen en Bartele Hoekstra - vormt de wetenschappelijke onderlegger voor het Nationaal Onderzoek 'Activiteiten op het werk'. Dit onderzoek is enige tijd geleden gestart.

Maaike gaf het publiek een korte uitleg bij de wetenschappelijke uitgangspunten en methodiek van dit onderzoek. “De activiteitgerelateerde werkomgeving heeft zich ontwikkeld tot de standaard samenstelling van kantoren”, hield Maaike de aanwezigen voor. “Maar er is verrassend weinig onderzoek gedaan naar wat die activiteiten van kenniswerkers eigenlijk precies inhouden. We willen als CfPB een gevalideerde taxonomie van activiteiten ontwikkelen, zodat organisaties op een verantwoorde manier keuzes voor werkomgevingen in de toekomst kunnen maken. Dat is nu belangrijker dan ooit, omdat de opkomst van hybride werken tot veel verwarring leidt bij organisaties en hun medewerkers.”

Een vierde ‘B’

Ook CfPB-onderzoeker Dennis La Brijn presenteerde een paper tijdens de TWR Conference. Zijn bijdrage ging over het paper 'The role of cohesion and connection within the ABW framework: A critical elaboration', dat hij schreef met CfPB-collega's Sjors Houtveen en Jacqueline Schlangen. Dennis vertelde de aanwezigen over het belang van verbinding in het hedendaagse kantoor, niet toevallig ook het onderwerp van het drukbezochte CfPB Jaarcongres, dat op 13 oktober gehouden werd in Rijswijk. “Het woord ‘verbinding’ wordt tegenwoordig veel gebruikt wanneer het gaat over de werkomgeving”, aldus Dennis. “Wij denken dat het – zeker nu – belangrijk is om dit onderwerp meer nadruk te geven. In onze wereld spreken we vaak over ‘Bricks, Bytes and Behaviour’. Wij denken dat in de huidige context een vierde ‘B’ bij zou moeten; de ‘B’ van ‘Bonding’. Binnen het CfPB geven we momenteel op verschillende manieren nadere invulling aan dit onderwerp. We hebben onder meer een wetenschappelijk artikel geschreven over historische voorbeelden van ‘verbinding’ en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om gemeenschappelijkheid te organiseren.”

‘Er is meer behoefte dan ooit aan nieuw onderzoek’

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven