Geluk in de cowork ruimte: is dit überhaupt mogelijk?

5 min

 

Geluk in de cowork ruimte: is dit überhaupt mogelijk?

Geluk is een moeilijk begrip om te meten. In deze blog van DeKamer kijken we naar de opties en hoe je geluk kunt creëren in cowork ruimtes.

Aristoteles zei: “Geluk is geen plezier, noch is het deugd. Het is de beoefening van de deugd. Geluk kan pas aan het einde van een leven worden bereikt.” Dat is een nette uiting van wat Jeannine van der Linden, oprichter van DeKamer, zegt te hebben gehoord van haar opa. “Hij zei altijd: er komt een tijd dat je geen problemen en zorgen meer hebt. Meestal merk je dat al je problemen twee, drie minuten nadat ze je in de grond hebben begraven, verdwenen zijn.” 

Dit perspectief informeert haar benadering van geluk: het komt en gaat, het is geen doel of een toestand die kan worden bereikt en stagneert, het verandert. Mensen kunnen niet aan de lopende band gelukkig zijn en geluk neemt niet altijd voor iedereen dezelfde vorm aan. 

Jeannine van der Linden en Natalie du Toit, Olympische en Paralympische geamputeerde zwemster en motiverende spreker over inclusiviteit, spraken over geluk binnen een cowork ruimte.

Hoe je geluk kunt meten in cowork ruimtes

Als een cowork ruimte eenmaal als doel heeft en op weg gaat om geluk binnen de ruimte te bereiken, gaat het al de verkeerde kant op, volgens Jeannine. Ze meent dat “wanneer je specifiek op zoek gaat naar geluk in je cowork ruimte, het onder je handen verdwijnt.”

Geluk creëren is geen proces waarover je je coworkers vragen kunt stellen in enquête vorm, legt Jeannine uit. De beste manier om geluk te bereiken binnen een cowork ruimte is door middel van gedeelde ervaringen of gedeelde doelen. Natalie is het eens met deze stelling en zegt dat “een cowork ruimte tot doel kan hebben iemand gelukkig te maken door ze het gevoel te geven dat ze succesvol zijn.”

Natalie legt uit dat zelfs zoiets eenvoudigs als het afhandelen van een takenlijst iemand een gevoel van succes kan geven. En dat geluk er voor iedereen anders uitziet. Ze voegt eraan toe dat het vinden van geluk uiteindelijk bij het individu ligt, maar dat betekent niet dat een cowork ruimte geen deel kan uitmaken van deze reis.

Hoe je geluk kunt creëren in cowork ruimtes

 

Zoals Jeannine al zei is geluk – uit haar ervaring – meestal iets dat voortkomt uit de gedeelde ervaring en gedeelde doelen, vaak binnen een community. Ze vertelt veel verhalen over hoe leden van haar cowork community elkaar hielpen in moeilijke tijden, zoals toen het gips van de muur viel of de verwarming het niet meer deed. 

Hoewel deze incidenten niet gepland waren, vormden ze een ervaring waarbij haar coworkers een hechte band vormden. Over gedeeld trauma valt veel te zeggen, legt ze lachend uit, maar uiteindelijk gaat het om de tijd die samen doorgebracht word.

Ze voegt er ook aan toe dat wanneer een project voor gemeenschapsopbouw wordt gepland, dit niet hetzelfde effect lijkt te hebben als wanneer iets spontaan gebeurt. Ze ontdekte – tenminste in haar cowork ruimte – dat geluk voortkomt uit organische ervaringen. 

Natalie vertelt hoe inclusiviteit een verschil kan maken. Voor haar, als gehandicapte, wil ze zich prettig voelen in een ruimte. Ze legt uit dat ruimtes die rekening houden met handicaps, ervoor plannen en ook inclusiever zijn, uiteindelijk tot meer geluk kunnen leiden in een cowork ruimte.

Voor Natalie moeten inclusiviteit, diversiteit, gelijkheid en toegankelijkheid een drijfkracht voor cowork ruimtes zijn. Ze legt uit dat het hebben van een duidelijke aanwijzing van de waarden en ook de attributen van een ruimte, of het nu online is zoals op een website of een poster aan de muur, ook tot geluk kan leiden. Haar redenering is dat niet elke cowork ruimte hetzelfde is en dat niet iedereen dezelfde behoeften heeft; dus als ze weten hoe de cowork ruimte in elkaar zit voordat ze er gebruik van maken, kan dit tot groter geluk onder coworkers leiden omdat ze zich meer op hun gemak voelen. 

Een andere vorm van geluk creëren is door ervoor te zorgen dat de berichtgeving klopt. Dit kan ervoor zorgen dat de inclusiviteit van de cowork ruimte vanaf het begin zichtbaar is. Hier is een voorbeeld van hoe de juiste taal ervoor kan zorgen dat coworkers zich meer betrokken voelen:

Jeannine en Natalie hebben deel uitgemaakt van het ECA-initiatief (European Coworking Assembly): het IDEA-handboek (inclusiviteit, diversiteit, eerlijkheid of rechtvaardigheid en toegankelijkheid oftewel ‘accessibility’). Tijdens het proces schreef Jeannine wat tekst voor een webpagina en gebruikte de uitdrukking “breng je hele zelf mee.”

Voor Natalie, die een deel van haar been verloor bij een motorfietsongeluk, betekende deze uitdrukking iets anders, aangezien je zou kunnen zeggen dat ze niet ‘heel’ is. Dit soort taal voelt niet inclusief en kan anderen beledigen. Maar een community – de coworkers, de eigenaar van de cowork ruimte en de manager – kan samenwerken om ervoor te zorgen dat de juiste boodschap overkomt. Het ontvangen van advies van coworkers moet serieus worden genomen, maar ook als een manier om te leren worden geacht. 

Als je nu naar de pagina van het ECA navigeert, zie je dat er staat: “breng je unieke zelf.” Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe teamwerk kan zorgen voor toekomstig geluk.

Hulpmiddelen voor geluk in cowork ruimtes

Er zijn veel hulpmiddelen die cowork ruimtes kunnen gebruiken in het najagen van geluk binnen de cowork ruimte. Jeannine zegt dat “een soort ondervraging van jezelf (als eigenaar van een cowork ruimte) nodig is.” Ze zegt dit omdat het voor haar belangrijk is om te begrijpen hoe je een inclusieve ruimte kunt maken, maar ook om te beseffen dat vooroordelen invloed kunnen hebben op hoe een ruimte wordt beheerd. 

Natalie is het met Jeannine eens en zegt dat “om deel te nemen aan de Paralympische spelen, je niet wordt beoordeeld op je handicap, maar op je bekwaamheid.” Dit is een mentaliteit die een cowork ruimte kan laten groeien tot een ruimte die gericht is op groei, inclusiviteit en geluk.

Zowel Jeannine als Natalie zijn het erover eens dat training een manier is voor teams om te leren omgaan met situaties en ‘out of the box’ te denken in termen van inclusiviteit. 

Natalie legt uit hoe het ECA IDEA-handboek een goed startpunt kan zijn voor elke cowork ruimte die haar inclusiviteit binnen de ruimte wil verbeteren. 

Uiteindelijk zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar voor eigenaren van cowork ruimtes die hen kunnen helpen bij het bereiken van hun einddoel: gelukkige coworkers.

Delen:

Meer nieuws

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

dinsdag 1 juli

Per 1 juli is Natalie Hofman aangesteld als de nieuwe business unit directeur bij HEYDAY Interim, een zelfstandige business ...

Lees meer

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

dinsdag 1 juli

Op een zonovergoten ochtend in mei vindt de Compliance Round Table plaats in een heel bijzondere locatie: ‘De Kapel’ ...

Lees meer

Vero: nieuwe gratis AI-agent

Vero: nieuwe gratis AI-agent

maandag 30 juni

Alvero ondersteunt workplace professionals met Agentic AI Introductie Vero: een gratis AI-agent die helpt met vragen, ideeën ...

Lees meer

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

maandag 30 juni

“De nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog”, valt te lezen in een opiniestuk van Jan Joost Flim, ...

Lees meer

E-zine 'Smart Buildings'

E-zine 'Smart Buildings'

donderdag 26 juni

De adoptie, transformatie en mogelijkheden van technologie op de werkplek zijn ongekend en ontwikkelen harder dan ooit. ...

Lees meer

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

donderdag 26 juni

Op woensdag 2 juli 2025 vertelt Amabel Chiarito over het innovatieve werkplekconcept van Haskoning in het nieuwe, duurzame ...

Lees meer

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

donderdag 26 juni

SmartLabs en International Workplace Group gaan een wereldwijde samenwerking aan van tien jaar. Daarmee spelen ze in op ...

Lees meer

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

woensdag 25 juni

Hollandse Nieuwe creëerde voor MVRDV in Tripolis Park een werkomgeving waar betekenisvolle connecties en spontane ontmoetingen ...

Lees meer

De kracht van een integrale aanpak

De kracht van een integrale aanpak

dinsdag 24 juni

De droom van iedere gebouweigenaar: een toekomstbestendige vastgoedportefeuille waarmee je energie bespaart, een gezonde ...

Lees meer

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de NAVO-top

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de ...

dinsdag 24 juni

Terwijl Den Haag zich voorbereidt op zware verkeershinder tijdens de NAVO-top, houdt IWG professionals productief met gratis ...

Lees meer

Platform voor AI-gedreven optimalisatie van gebouwen

Platform voor AI-gedreven optimalisatie van gebouwen

vrijdag 20 juni

Een platform biedt gebouwbeheerders en installateurs een hulpmiddel om het energieverbruik en de prestaties van één ...

Lees meer

Gemeentehuis Land van Cuijk: duurzame renovatie en nieuwbouw

Gemeentehuis Land van Cuijk: duurzame renovatie en nieuwbouw

donderdag 19 juni

Op 1 januari 2022 fuseerden de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave tot de nieuwe gemeente ...

Lees meer

Een neurodivers kantoor, bestaat dat wel?

Een neurodivers kantoor, bestaat dat wel?

donderdag 19 juni

Bestaat een neurodivers kantoor? Met deze vraag herlanceert Tarkett de praktische gids 'Principes voor Human-Conscious Design', ...

Lees meer

SWP Talks #66: Zero waste

SWP Talks #66: Zero waste

woensdag 18 juni

In de nieuwste aflevering van SWP Talks staat het thema zero waste op de werkvloer centraal. Host Suzan Schalx gaat in gesprek ...

Lees meer

Waarom datagedreven ventilatie loont

Waarom datagedreven ventilatie loont

woensdag 18 juni

Nog te vaak draait de keuze bij ventilatie vooral om de laagste aanschafprijs, terwijl juist de Total Cost of Ownership ...

Lees meer

Definitief Ontwerp ABG-kantoor afgerond

Definitief Ontwerp ABG-kantoor afgerond

dinsdag 17 juni

Het Definitief Ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor van de ABG-organisatie is afgerond. HEVO bereikt daarmee een belangrijke ...

Lees meer

Onzekerheid de enige constante

Onzekerheid de enige constante

maandag 16 juni

Het nieuwe normaal is misschien wel het nieuwe onbekende. Tijdens een Round Table gingen professionals van onder andere ...

Lees meer

Regelgeving is er niet voor niets

Regelgeving is er niet voor niets

vrijdag 13 juni

Een veilige en duurzame werkomgeving creëren is niet exclusief voor koplopers binnen facilitair management en gebouwbeheer. ...

Lees meer

Toekomstbestendige werkomgeving Hoogheemraadschap van Delfland

Toekomstbestendige werkomgeving Hoogheemraadschap van Delfland

donderdag 12 juni

De afgelopen tien jaar is het Hoogheemraadschap van Delfland als organisatie gegroeid. Ook de manier van werken is veranderd ...

Lees meer

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

woensdag 11 juni

Bij deze SWP Talks op de WorkPlace Xperience vertellen experts hoe we duurzaamheid concreter kunnen maken, van ambitie naar ...

Lees meer

Terug naar boven