Jaap Dijkgraaf over de fysieke werkomgeving en werkgeluk

Jaap Dijkgraaf over de fysieke werkomgeving en werkgeluk

Bij de Round Table 'Health & Happiness' was ook Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur bij het Adviesbureau DWA. De Round Table besprak de behoeften in de werkomgeving, hoe je ze ontdekt en hoe je ze implementeert.

Accepteer de verschuivingen in deze transitie, durf te experimenteren, kijk waar de flow heengaat en probeer als organisatie mee te bewegen. - Jaap Dijkgraaf

De Round Table vond plaats in het kantoor van Nationale Nederlanden in Den Haag en ging dieper in op wat er nodig is om een gezonde werkomgeving te creëren. Jaap Dijkgraaf pleit ervoor om terug te gaan naar de menselijke maat. Volgens hem wordt er teveel gepraat over fte’s en vierkante meters. “We vergeten dat de fte een mens is die functioneert in een sterk wisselende context. Kijk daarom naar de identiteit van de individuele mens en zijn behoeften. Nu zijn er te veel kantoren met een actieve mens houderij waarbij iedereen in dezelfde modus wordt gestopt. Een organisatie creëert een illusie en bouwt vervolgens een gebouw om die illusie te versterken. Als je voor een andere aanpak kiest, zul je zien dat mensen meer kunnen dan ze denken. Bovendien kom je dan tot verrassende concepten.” Dijkgraaf wijst er op dat we daarbij nog in een overgangsfase zitten waarbij we experimenteren met concepten: “De grootste fout die we daarbij kunnen maken is denken dat we het weten.”

De fysieke werkomgeving

Inhakend op de opmerking van Dijkgraaf verplaatst het gesprek zich naar wat een goede drijfveer is voor de werkomgeving. Want hoe verzorg je nou een gezonde werkomgeving? Dijkgraaf beantwoord dit: “We weten al veel over de fysische eigenschappen – CO2-gehalte, temperatuur, luchtvochtigheid etc. – van een werkomgeving waar mensen zich prettig voelen." De mix tussen fysiek en digitaal is echter een nieuwe splitsing en dus ook een nieuwe uitdaging. “Sommige zaken kun je open laten of mee experimenteren, op andere punten moet je streng zijn. Bij ons draait het om kennisoverdracht. Wij werken met ontwerpende ingenieurs die binnen complexe ontwerpomgevingen afwegingen en keuzes moeten maken. Om dat goed te doen is reflectie nodig en juist dat werkt niet via Teams. Daarvoor moet je elkaar fysiek zien. Dus moet je daarover als organisatie afspraken maken. Dat zijn de kaders. Daarbinnen mogen mensen vervolgens op teamniveau beslissen op welk moment ze dat doen.” “Wij laten sommige mensen die niet meer zitten te wachten om naar kantoor te komen bewust met rust. Met wel een voorwaarde: de belofte dat ze naar kantoor komen als dat nodig is.” Als je niet meer continu samen bent moet je duidelijk communiceren en goede afspraken maken over wat je van elkaar verwacht en wanneer je waar bent.

Dijkgraaf zet aan het eind de discussie over behoeften in perspectief. “Ik geloof dat weinig mensen een baan zoeken omdat de werkplek zo leuk is. Mensen kijken veel meer waar passie zit en of het merk van de organisatie goed is. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever goed weet wat je business is en hoe je daarmee in de maatschappij wilt staan. Bovendien moet je goed kijken naar je groep medewerkers. Je huisvesting en je werkplekken moeten vervolgens een afspiegeling daarvan zijn.”

Lees het volledige Round Table verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven