Je nieuwe werkomgeving CO2-neutraal?

Je nieuwe werkomgeving CO2-neutraal?

Het dak vol met zonnepanelen, een warmtepompinstallatie en een grotendeels elektrisch wagenpark: veel organisaties gaan slim om met energie. Maar het is nog niet genoeg in het licht van CO2-uitstoot, stelt Jim Teunizen van Alba Concepts tijdens het Sodexo Workplace Congres 2022.

Inzetten op duurzaamheid vraagt namelijk ook om een kritische blik op materiaalgebruik. Wat betekent dat voor de werkplek van de toekomst?

Energietransitie

Voor een duurzamere wereld is niet alleen de energietransitie essentieel – waarbij we onze energie uit hernieuwbare bronnen halen in plaats van uit fossiele bronnen – maar is ook een materialentransitie nodig. Om de energietransitie mogelijk te maken, zijn veel kostbare grondstoffen nodig. Zo wordt in zonnepanelen het de schaarse grondstof Indium gebruikt. Bij de materialentransitie worden voor de bouw en inrichting van gebouwen zo min mogelijk materialen met primaire grondstoffen gebruikt en zo veel mogelijk materialen op basis van hergebruikte, gerecyclede en biobased materialen. Zo ver zijn veel organisaties nog niet. Wat kun je doen om hier een start mee te maken?

Embodied carbon

CO2-uitstoot gaat meestal over operationele uitstoot: de emissie wanneer een gebouw al in gebruik is. Cruciaal, stelt Teunizen, maar om werkelijk duurzaam te worden, is het belangrijk dat organisaties bij de bouw en inrichting van hun panden al kijken naar CO2. Materialen die nodig zijn voor de bouw van een pand, zoals beton en staal, zijn verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot. Dit noemen we ‘embodied carbon’. Door bewust te kiezen voor bouwmaterialen met een lagere CO2-footprint, maak je als organisatie verschil. Zo zijn er al circulaire gevelstenen en is er circulair beton. Door de toenemende vraag van overheden en woningcorporaties wordt er door aannemers en architectenbureaus op ingespeeld, waardoor er steeds meer kennis wordt opgebouwd.

CO2 arm bouwen: dat levert veel op!

Een duurzame toekomst vraagt om samenwerking binnen de keten. Het vraagt van aannemers om te kiezen voor circulaire bouwmaterialen, maar daarvoor hebben zij opdrachtgevers nodig die duurzaamheid als eis stellen bij de bouw van een nieuw pand. Wet- en regelgeving helpt hierbij. Wanneer er letterlijk een prijskaartje hangt aan CO2 – of juist een besparing bij gebruik van gerecyclede of biobased materialen – kan er een versnelling plaatsvinden van duurzame doelstellingen.

Lees het volledige artikel en bekijk de presentatie van Jim Teunizen hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven