Nieuw jaar, nieuwe wetten

Nieuw jaar, nieuwe wetten

Zoals elk jaar begint ook dit jaar met een paar belangrijke veranderingen in wetgeving. In de categorie 'werk en inkomen' zien we een paar belangrijke veranderingen die invloed hebben op de werkplek.

Lees hier de belangrijkste wetten die op 1 januari 2023 zijn ingetreden. Zowel voor het werk en inkomen als voor de milieu- en klimaatwetgeving.

Werk en inkomen

Stijging minimumloon
Onder andere door inflatie gaat 1 januari 2023 gaat het minimumloon omhoog. Bekijk de minimumloonbedragen per maand, week en dag.

Transitievergoeding bij ontslag
De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag is vanaf 1 januari maximaal 89.000 euro. Is je jaarsalaris nou meer dan 89.000 euro? Dan is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.

Basistarief inkomstenbelasting lager
Het basistarief in de inkomstenbelasting daalt van 37,07% naar 36,93%. Dit geldt voor inkomens tot 73.031 euro.

Arbeidskorting omhoog
De arbeidskorting gaat jaarlijks omhoog vanaf 1 januari 2023. Werknemers en ondernemers met een inkomen tot €115.301 betalen door de arbeidskorting in 2023 minder inkomstenbelasting. Zo houden zij meer inkomen over. De arbeidskorting wordt vanaf 1 januari 2023 elk jaar verhoogd.

Hogere thuiswerkvergoeding 2023
Werkgevers mogen werknemers een belastingvrije vergoeding geven voor de kosten die ze maken bij thuiswerken. Per 1 januari 2023 stijgt dit bedrag van € 2,-- naar € 2,13 per dag. Over deze vergoeding hoef je dus geen loonbelasting te betalen. Ook als werknemers maar een gedeelte thuiswerken mag je ze de € 2,13 betalen.

Reiskostenvergoeding naar 21 cent per kilometer
Ook de onbelaste reiskostenvergoeding is aangepast. Van € 0,19 per kilometer is dit nu € 0,21 per kilometer. Vanaf 2024 mag je zelfs € 0,22 per kilometer onbelast vergoeden. 

AOW-leeftijd stijgt met 3 maanden
De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2023 met 3 maanden omhoog. Dat betekent dat de AOW-leeftijd 66 en 10 maanden wordt.

Milieu en klimaat

Btw op zonnepanelen van 21% naar 0%
Het btw-tarief op zonnepanelen gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Hierdoor hoeft u de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Kantoren moeten energielabel C hebben
Een kantoor moet minimaal energielabel C hebben om vanaf 2023 nog als kantoor gebruikt te mogen worden. Er zijn uitzonderingen voor kleine kantoren, kantoren in monumenten en kantoren die een nevenfunctie zijn van een andere gebruiksfunctie.

Veel dus om rekening mee te houden, maar ook mogelijkheden om je slag te slaan en je werkplek te verbeteren.

Bron: Rijksoverheid

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven