De 9 tot 5 mentaliteit in ere herstellen

De 9 tot 5 mentaliteit in ere herstellen

In 1919 diende de toenmalige Nederlandse minister van Arbeid, Piet Aalberse, de achturige werkdag in. Ruim 100 jaar later is de achturige werkdag nog steeds de standaard, al staat de 9 tot 5 mentaliteit in een ander licht.

Er is in 2023 meer flexibiliteit dan vroeger. Inmiddels werken de meeste mensen 36 uur. De 9 tot 5 mentaliteit zal in een positief licht gezet moeten worden. De nieuwe generaties zitten namelijk steeds minder te wachten op overwerk en 60-urige werkweken.

Meer of minder werkuren?

Volgens Jan de Leede, universitair docent HRM aan de Universiteit Twente, mag er nog wel wat af van die 36 uur. Werkdagen van zes uur zouden de norm kunnen worden. “Dat leidt tot een hogere productiviteit, minder stress en minder ziekteverzuim. Ook wordt de balans tussen werk en privé hersteld, een van de belangrijke onderwerpen van de huidige arbeidsmarkt." Jonge mensen kiezen steeds vaker voor vrije tijd boven carrière maken. Een duidelijke werkprivebalans kan de oplossing bieden volgens Sollicitatie-expert Jesse Geul. Hij pleit op LinkedIn voor het in ere herstellen van de 9 tot 5 mentaliteit.

Wettelijke onbereikbaarheid

"Zorg voor een goede werkprivebalans, kijk naar resultaat in plaats van uren en geef mensen het recht op onbereikbaarheid." Deze drie tips geeft Jesse als het gaat om talent aantrekken. Het PvdA pleitte in1017 en 2018 al voor "wettelijke onbereikbaarheid." Volgens toenmalig Kamerlid Van Dijk was werkstress "een van de grootste ziekmakers" van deze tijd.  In het begin van juni zal er een plenair debat (initiatiefwetgeving) zijn over de wet.

Door middel van dit initiatiefwetsvoorstel wil de Barbara Kathmann van de PvdA regelen dat werkgevers en werknemers, ter voorkoming van psychosociale arbeidsbelasting, afspraken maken over niet bereikbaar zijn buiten werktijd. Hiermee kunnen de risico’s van psychosociale arbeidsbelasting, zoals stress en burn-outklachten, door het altijd bereikbaar zijn worden beperkt.

9 tot 5

Waar de 9 tot 5 mentaliteit dus altijd gezien wordt als een negatieve connotatie, omdat het impliceert dat de werknemer niet bereid is om zich in te zetten voor het bedrijf of de organisatie waarvoor hij of zij werkt. Aan de andere kant kan het hebben van een strikte werktijden ook als positief worden gezien omdat het helpt om een goede balans tussen werk en privé te behouden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat werknemers te veel werken en zichzelf uitputten, waardoor ze een betere gezondheid en welzijn behouden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven