De reden waarom mensen (onbewust) ongezond thuiswerken

Ongezond thuiswerken leidt tot spanning, stress en zelfs tot ziekte of uitval. Niet duurzaam dus, in deze blog vertelt Anke van Eck hoe je dit voorkomt.

Een veel voorkomend probleem bij thuiswerkers: ze zijn alleen maar gericht op output en zitten daardoor veel te lang op 1 stoel op 1 plek. Zonder de benodigde pauzes en oplaadmomenten te nemen. Om zich vervolgens niet zo productief te voelen als ze zouden willen.

(On)bewust ongezond

Als een uitgeknepen vaatdoek achter hun pc zitten, ondanks de vele koppen koffie. Dit is toch niet wat je wil voor jezelf, jouw team en andere collega’s?

Er zijn 3 ingrediënten nodig voor een gezonde en optimale thuiswerkdag:

  • IN-put = alles om te verteren
  • NO-put = alles voor ontspanning
  • OUT-put = alles m.b.t. creatie en communicatie

Om al deze ingrediënten in een thuiswerkdag toe te kunnen voegen, kan ook het hele huis worden gebruikt. Het is toch bijzonder dat er kantoren worden ingericht met huiskamers, lounges en aangekleed met huiselijke elementen. En we thuis massaal op een bureaustoel gaan zitten de hele dag? Alle ingrediënten dienen in één dag aanwezig te zijn om een gevoel van voldoening te hebben en met een gerust hart en hoofd naar bed te gaan.

De hele dag productief

Er is echter een groot probleem dat ervoor zorgt dat we massaal op een thuiswerkdag de hele dag achter de pc zitten. We vinden dat we continu productief moeten zijn op de thuiswerkdag. Alle to do’s moeten worden afgewerkt en wel zo snel mogelijk. Er is geen tijd voor pauze. Denken we. Die gedachten bepalen je gevoel en je gedrag.

Je voelt je slecht of schuldig als je pauze neemt. Om dat slechte gevoel te voorkomen eet je dan toch maar even snel boterhammen achter de pc. Ga je niet wandelen tijdens de werkdag maar aan het einde van de dag. Er is geen ruimte om even een kind weg te brengen want dat verstoort de werkmodus.

Minder

De kunst is het manen van deze saboteur. Alleen gaat dat een stuk makkelijker wanneer de belemmerende gedachte eerst wordt geneutraliseerd. Want dat gevoel van spanning is wat ons gedrag bepaald. Dus dat hebben we te identificeren. Daarna kan het middels een simpele oefening worden geneutraliseerd. Om te eindigen met positieve gedachten die een nieuw gedachtenpaadje aanleggen. Zo simpel. En zó effectief. Want dit maakt dat je wél jezelf permissie geeft om de benodigde pauze te nemen. Om op te laden. Om in flow te kunnen raken en heerlijk productief te zijn.

Omdat deze stap cruciaal is in het creëren van een gezonde thuiswerkdag heb ik de bijbehorende oefening opgenomen. Bekijk de video en doe mee. Vervang de saboterende gedachte met een positieve helpende gedachte in slechts 10 minuten. Dat is het startpunt om nieuw gedrag zoals het nemen van pauze wél in de planning van de thuiswerkdag op te nemen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Anke van Eck

Anke van Eck

Designer & Thuiswerkexpert, ThuiswerkAcademie

»

permalink

Meer artikelen van Anke van Eck

Naar het overzicht

Terug naar boven