SWP MAGAZINE #12 verschenen: lees hem hier!
De 12e editie van het magazine is verschenen. Deze editie van het Smart WorkPlace Magazine staat in het teken van wellbeing, een onderwerp met steeds grotere prioriteit. Lees het volledige magazine nu online!
Dit magazine is de 12e editie van het SWP Magazine, lees vorige edities hier gratis terug!
Gelukkig en gezond
Gelukkige en gezonde medewerkers zijn productiever en maken samenwerken voor iedereen aangenamer. De gezondheid, vitaliteit en arbeidssatisfactie van medewerkers wordt kortweg wellbeing genoemd. Wellbeing van medewerkers kan uit vier aspecten bestaan: omgevingsfactoren (de fysieke werkomgeving), fysieke factoren (voldoende beweging, gezonde voeding), sociale factoren (contacten met collega’s) en psychologische factoren (onder andere werkdruk).
Jaco van Noppen
Op de cover van deze editie: Jaco van Noppen, Director Campus Real Estate & Facility Management bij de Technische Universiteit Delft. Afgelopen voorjaar werd Jaco van Noppen uitgeroepen tot de ISS Workplace Manager of the Year 2023. Voldoende aanleiding om deze workplace manager pur sang te vragen wat hem drijft, en welke ontwikkelingen hij ziet op zijn vakgebied. Vertrekpunt daarbij zijn de vijf aspecten waarop Van Noppen het verschil maakt volgens het rapport van de vakjury: duurzaamheid, gezondheid, sociaal, verbinding en kennisdeling.
“De gezonde werkomgeving was als issue al belangrijker aan het worden, maar dat is door covid nog eens enorm versterkt. Mijn indruk is dat het ons als Real Estate- en FM-professionals helpt om binnen de organisatie sneller en beter over het voetlicht te krijgen dat een werkplek méér is dan een bureau met vier muren. Dat het ook een gezonde werkplek moet zijn, qua ventilatie, groen en verlichting – dat het ook een plek moet zijn waar het gewoon prettig is om te werken. Wat daarbij zeker ook een rol speelt is dat medewerkers veeleisender zijn geworden. Ze komen nog maar twee of drie dagen naar kantoor, en vaker van buiten de regio. Dat levert over het geheel genomen een toename van de flexibiliteit in de workforce op en dat zullen we moeten faciliteren. Ik zie daarin ook een belangrijke opgave voor het vakgebied: een goede inschatting maken van de ontwikkelingen op de korte, middellange en lange termijn zodat organisaties daar voldoende flexibel op kunnen inspelen. We zijn de fase van het ‘u-vraagt-wij-draaien’ nu wel ontstegen, het vak is volwassen geworden. We werken met data en kijken naar een integrale aanpak van de werkplek. Modulair, flexibel, betaalbaar, en natuurlijk duurzaam en gezond.”
Welbevinden
Beïnvloeden organisaties het welbevinden van de workforce in grote mate of geven medewerkers zelf de doorslag? De Round Table Wellbeing bracht experts van Smart WorkPlace samen in het slimme, hybride kantoor van Spacewell. Een goede werk-privé balans, gezondheid en werkgeluk zijn sleutelwoorden voor goed presterende en tevreden medewerkers. Als deze puzzelstukjes op de juiste plek liggen, is het voor werkgevers eenvoudiger om professionals langdurig aan het bedrijf te koppelen. Geen overbodige luxe, in de hedendaagse dynamische markt. Maar hoe zwaar is de invloed van organisaties op gezondheid en werkgeluk? Gastheer Asaël Akkerman van Spacewell gaf aan dat de maakbaarheid van het welbevinden door organisaties wordt overschat en nuanceerde: “We moeten ons buigen over de elementen waar we invloed op hebben en ontdekken hoe we belangen koppelen. Want of je nu in faciliteiten, vastgoed of technologie zit, je hebt altijd te maken met een investor en occupier dynamiek, waarin uitgangspunten over faciliteiten die bijdragen aan gezondheid en werkgeluk, verschillen.”
Wat voor een gebruiker een essentiële upgrade is, kan voor een investeerder of gebouweigenaar een kostenpost zijn, zonder directe toevoeging van waarde. Taxonomie kan hier een zet in de goede richting geven, vervolgde Akkerman: “Dankzij een ordening van elementen komt het gesprek op gang. In die discussie gaat het over een toekomstbestendige omgeving en daar maken welbevinden en geluk onderdeel van uit. Je kunt dit beïnvloeden, maar denk wel goed na op welk deel van de formule je invloed uitoefent.
Het fysieke magazine valt binnenkort bij SWP-Partners op de mat. Als je (nog) geen partner bent maar wel graag een exemplaar wilt ontvangen, kijk dan hier! De online versie van het magazine lees je hier.
Wat is sociale duurzaamheid?
dinsdag 7 november
Wat is socialde duurzaamheid? Met die vraag moet elke organisatie beginnen volgens Head of Diversity & Inclusion bij ...
Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame 50
maandag 6 november
Hoogleraar en coördinator duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen van TU Delft won tijdens de Klimaattop GO 2024 de felbegeerde ...