Oud naar nieuw: Stadhuis Tilburg

Oud naar nieuw: Stadhuis Tilburg

Hoe maak je van een stadhuis uit 1971 een moderne hybride werkplek. Stadhuis Tilburg is deze uitdaging aangegaan. Ilse Schapendonk, programmamanager Werken in Verbinding bij de gemeente Tilburg vertelt er over.

In maart 2021 opende de gemeente Tilburg het vernieuwde Stadhuis. Vijftien maanden later leidt een trotse Ilse Schapendonk, programmamanager Werken in Verbinding bij de gemeente Tilburg, tijdens de eerste City Table collega’s van andere gemeenten rond in de bijzondere werkomgeving. Daarbij gaan oud en nieuw op een prachtige manier hand in hand. Op het ene moment staan de gasten in de nieuwe raadszaal, die niet alleen flexibel multifunctioneel inzetbaar is, maar ook voorzien van de modernste technische snufjes om hybride te kunnen vergaderen. Deze raadszaal bevindt zich in het Stadhuis. Dit Stadhuis uit 1971, gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger, werd voor de verbouwing gesloopt tot casco en daarna opnieuw opgebouwd. Daarbij werd de oude raadszaal afgebroken en opnieuw aangebouwd omdat de contouren zijn verlegd. Op een ander moment staan ze in de oude raadszaal in het Paleis-Raadhuis, de buitenresidentie waarvoor Koning Willem II in 1847 de eerste steen legde. Beide panden zijn via een trap met elkaar verbonden. De City Table vindt plaats op de bovenste verdieping van het Stadhuis van waaruit de gasten naar alle kanten een prachtig uitzicht hebben.

Lage bezetting, veel evenementen

Ilse vertelt dat na de herinrichting het aantal evenementen in het vernieuwde Stadhuis fors is toegenomen. Tegelijkertijd vermeldt ze dat de bezettingsgraad nog aan de lage kant is. “Het gebouw wordt dus minder gebruikt waarvoor het eigenlijk bedoeld was – werkomgeving – en meer voor waarvoor het aanvankelijk niet bedoeld was – een omgeving voor evenementen. Leidt dit nu tot een nieuwe dynamiek ten aanzien van het toekomstig gebruik?” vraagt moderator Wim Kooyman. Een lastige vraag zegt Ilse: “Je ziet verschillen ontstaan, maar kunt nog niet een analyse erop loslaten hoe het gaat uitpakken. Wel voel je al een verschuiving ontstaan.”

Geen echte coworking-ruimte

Het huisvesten van samenwerkingsverbanden was geen uitgangspunt van de verbouwing, zegt Ilse. “De gedachte om ze ook echt hier een werkplek aan te bieden is tijdens corona ontstaan.” Dat betekent overigens niet dat het Stadhuis nu een coworking-ruimte is, die random werkplekken aanbiedt aan bijvoorbeeld ondernemers. Die mogelijkheid bieden we wel in een ander pand, de LocHal bij de Spoorzone. Dat is een huiskamer voor de stad met onder meer Seats2Meet. Ilse: “Wat we wel doen in de vernieuwde Stadswinkel (in gebruikname juli 2023) is een vaste plek geven aan een aantal maatschappelijke partners (het Zorg & Veiligheidshuis) in onze huisvesting. Of we in de toekomst meer partners onderdak gaan geven, hangt af van de ontwikkeling van het hybride werken.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Ilse  Schapendonk

Ilse Schapendonk

Programmamanager Werken in Verbinding, Gemeente Tilburg

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven