Huisvesting als hefboom voor de Campus

Hoe zorg je dat je campus inspeelt op veranderende behoeften in onderwijs, werkveld en maatschappij en flexibel genoeg is om snel te reageren op actuele ontwikkelingen?
Dat is een vraag die voor alle campussen speelt, zo leidt moderator Wim Kooyman, tevens directeur Smart WorkPlace, het rondetafelgesprek in: “Campussen moeten meer ruimte geven voor ontmoeting en coaching van studenten en er is een grotere behoefte aan samenwerking met het bedrijfsleven. Daarnaast moet een campus een weerspiegeling zijn van de maatschappij en de flexibiliteit hebben om online én offlineonderwijs te geven. Hoe kan een mbo-campus meegroeien in een veranderende onderwijsstrategie en ‘sticky’ worden, zodat studenten, medewerkers, het werkveld en de directe omgeving er
willen blijven plakken?”
ROC Nijmegen
En dat vormt het startschot om eens een kijkje te nemen bij onder andere ROC Nijmegen. Corrie Vinckers, projectdirecteur Strategisch Huisvesting Plan a.i. van ROC Nijmegen, vertelt eerst over hoe andere scholen studenten nauwer betrokken bij het onderwijs. “Zoals Fontys Hogeschool, die als strategie had om langer studenten te binden en te boeien. Door een thuishaven te zijn, maar ook een schooldag te verlengen en faciliteiten aan te bieden. En in Utrecht was er lange tijd een uitdaging om studenten een beleving mee te geven in Utrecht Science Park, voorheen de Uithof. Dankzij de bibliotheek als leer- en ontmoetingsplek en studentenwoningen werd het gebied levendig.”
Een MBO-campus moet volgens haar meer zijn dan alleen een veilige thuishaven. “Dat is een belangrijk fundament, maar het gaat ook om de invloed van het vakmanschap en dit te laten zien. Daarmee maak je een verbinding met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door een kapsalon, bakkerij, stomerij of restaurant. Natuurlijk biedt dat gemak en zorgt het ervoor dat mensen meer tijd doorbrengen op de campus, omdat het inspeelt op behoeften. Dat heeft ROC Nijmegen op de Plaza op locatie Campusbaan vormgegeven. Het bindt naast studenten en medewerkers ook mensen uit de omgeving. Maar het heeft meer functies. Want iedereen heeft het over een leven lang ontwikkelen en dat gaat nu eenmaal eenvoudiger als opleidingen een sterke verbinding hebben met een lokaal en eigen cluster van bedrijven. Maatschappelijke ontwikkelingen en de druk van de arbeidsmarkt drijven de inzet op het creëren van krachtige communities.”
Benieuwd naar meer van dit gesprek? Lees de volledige Round Table hier.