Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

Uit de BNW Index 2025 blijkt dat 54% van de deelnemende organisaties ‘Digitalisering’ als topprioriteit zien. Tegelijkertijd blijkt dat veel organisaties nog zoekende zijn. Maar hoe beïnvloedt digitalisering eigenlijk de werkomgeving?
Organisaties die digitalisering omarmen lijken een voorsprong te hebben. Maar is die voorsprong genoeg, of vraagt hybride werken 3.0 om een geheel nieuwe aanpak? Samen met Rabobank zoeken we in de BNW Index naar antwoorden.
Rabobank's antwoord op hybride werken
Rabobank is een voorbeeld van een organisatie die de transitie naar hybride werken succesvol heeft doorgevoerd. Tijdens de coronapandemie ontwikkelden ze het werkplekconcept Rabo@Anywhere, waarbij ze data gebruikten om inzicht te krijgen in werkpatronen en behoeften, en dit vertaalden naar een wendbaarder werkplekconcept.
Rabo@Anywhere wordt nu opnieuw toegepast in Rabobank’s vernieuwde campus op het Matserterrein in Utrecht, te midden van de razendsnelle transformatie van werk door de opkomst van GenAI. Deze situatie biedt een ideale kans om te onderzoeken hoe je met data en inzicht een flexibel werkplekconcept verder kunt ontwikkelen. In gesprek met Rabobank onderzoeken we of zij in staat zijn om ervaringen uit het verleden toe te passen op de nieuwste digitale ontwikkelingen en hoe ze zich voorbereiden op de toekomstige digitale transformatie. En: wat kunnen andere organisaties hiervan leren? Om tot deze antwoorden te komen, spraken we met vijf experts binnen de Rabobank, ieder met een unieke rol, maar allen met één gemeenschappelijke focus: de toekomst van werk.
Dit gesprek vond plaats in een ronde tafel setting, waarin we samen met de experts in discussie gingen over de impact van digitalisering. Het was een levendige sessie waarin uiteenlopende perspectieven samenkwamen, maar waar uiteindelijk een helder beeld ontstond van hoe Rabobank zich niet alleen voorbereidt op de toekomst, maar deze actief vormgeeft.
Een experiment met impact
Om beter te begrijpen hoe medewerkers echt willen werken, zette Rabobank een experiment op. Nieuweboer legt uit: “We creëerden drie persona’s en splitsten die elk in twee groepen. De ene groep kreeg een compleet nieuwe werkomgeving, de andere bleef in de oude situatie.”
Berg vult aan: “We hebben een verdieping volledig leeggehaald en ingericht als ontmoetingsplek. Een andere verdieping werd half-half ingericht, en op een derde lieten we alles zoals het was. Wat bleek? Mensen trokken massaal naar de half-half vloer. De gedachte dat medewerkers alleen voor sociale interactie naar kantoor komen, ging dus niet op.” Dit experiment benadrukte de behoefte aan een flexibele werkomgeving die zowel ontmoetingen als gefocust werken ondersteunt.
Benieuwd naar alle inzichten uit dit gesprek? Lees het volledige verhaal in de BNW Index 2025.