Automatisering in de voedingssector

 

Automatisering in de voedingssector

Eten op de werkplaats is een veelbesproken onderwerp. Van catering tot snackautomaat naast het koffieapparaat. Goed en gezond eten is een steeds belangrijker punt geworden voor een gezonde werkplek.

Volgens het team van Alberts is het tijd voor innovatie op dit vlak. Het begon allemaal met bestellen, teveel betalen en teleurgesteld worden door een smoothie in de VS. Mede-oprichters Glenn, Philippe en Stefan vonden de inspiratie om te stoppen met praten over de ontoegankelijkheid van gezonde voeding en er iets aan te gaan doen.

Automatisering

Net zoals onze traditionele maakbedrijven kampt ook de voedingsindustrie met een krapte op de arbeidsmarkt. Mensen vinden en opleiden voor het uitvoeren van bepaalde repetitieve taken is een constante uitdaging. Alberts produceert voedselmachines voor o.a. winkels, scholen en bedrijven. De machine bereidt smoothies of warme soepen met een druk op de knop door een aantal bevroren ingrediënten te malen, mixen en bereiden. De gebruiker kan zelfs een mobiele app gebruiken om aangepaste blends samen te stellen naar zijn smaak of dieetbehoeften. Op die manier kan iedere organisatie een gezonde en lekkere snack of maaltijd aanbieden op een kleine oppervlakte. De machine reinigt zichzelf ook om het onderhoud minimaal te houden.

Controle op afstand

Co-Creatie centrum Flanders Make ondersteunde verschillende stappen van de ontwikkeling. Eerst en vooral bij de ontwikkeling van de machine zelf, die uiteraard geconnecteerd moet zijn om bestellingen via de app te kunnen ontvangen, maar ook om van op afstand bepaalde controles te kunnen uitvoeren. Hiervoor maakt Alberts, op aanraden van Flanders Make, gebruik van EtherCat, een communicatieprotocol voor realtime gestuurde systemen. Maar ook voor de productieprocessen van de machines was Flanders Make betrokken voor het ergonomisch maken van de assemblage. Met name bij het assembleren van de crusher, die de bevroren bestanddelen fijnmaalt, waren een aantal handelingen niet ergonomisch voor de operator. In het lopende onderzoek neemt een cobot bepaalde taken in die assemblage over, door bijvoorbeeld zware onderdelen vast te houden terwijl de operator ze bevestigt. Alberts past in komende versies van de smoothiemachine ook bepaalde onderdelen aan om de productie en assemblage samen met robots/cobots te vergemakkelijken.

Benieuwd naar meer informatie over automatisering? Lees hier verder.

Delen:

Meer nieuws

Digitale Round Table over toekomst van het onderwijs

Digitale Round Table over toekomst van het onderwijs

vrijdag 9 mei

Saxion Hogeschool en Veldhoen+Company organiseren op 20 mei een Digitale Round Table over onder andere de inrichting van ...

Lees meer

Veldhoen + Company nieuwe partner Smart WorkPlace

Veldhoen + Company nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 8 mei

Veldhoen + Company ontwikkelt en implementeert al meer dan 30 jaar nieuwe manieren van werken voor organisaties over de ...

Lees meer

Toekomst van het onderwijs op een campus

Toekomst van het onderwijs op een campus

donderdag 8 mei

Over de toekomst van het onderwijs op de campus spreken Maik Kocken en Jackie de Vries tijdens Campus Day op 5 juni.

Lees meer

SWP Talks #60 Hospitality

SWP Talks #60 Hospitality

donderdag 8 mei

Hospitality is een van de onderwerpen die ter grondslag staat aan een goede beleving op kantoor. In deze aflevering van ...

Lees meer

Huisvesting als hefboom voor de campus

Huisvesting als hefboom voor de campus

woensdag 7 mei

Hoe zorg je dat je campus inspeelt op veranderende behoeften in onderwijs, werkveld en maatschappij en flexibel genoeg is ...

Lees meer

Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

dinsdag 6 mei

Uit de BNW Index 2025 blijkt dat 54% van de deelnemende organisaties ‘Digitalisering’ als topprioriteit zien. ...

Lees meer

Facilitaire volwassenheid als borging voor weerbare organisaties

Facilitaire volwassenheid als borging voor weerbare organisaties

dinsdag 6 mei

Thomas Nobel en Bram Aarntzen dagen elkaar uit om na te denken over een energie gevende en opbouwende aanpak richting facilitaire ...

Lees meer

Mapiq nieuwe partner Smart WorkPlace

Mapiq nieuwe partner Smart WorkPlace

vrijdag 2 mei

Mapiq ontwikkelt slimme werkplekoplossingen om hybride werken efficiënter en flexibeler te maken. Als partner van Smart ...

Lees meer

AFAS Campus: hergebruik van vloerbedekking, glaswanden en plafondplaten

AFAS Campus: hergebruik van vloerbedekking, glaswanden en plafondplaten

donderdag 1 mei

AFAS transformeert drie kantoorgebouwen tot de gloednieuwe AFAS Campus: dotNL. In dit artikel lees je hoe duurzaamheid, ...

Lees meer

Vepa versterkt circulaire ambities

Vepa versterkt circulaire ambities

donderdag 1 mei

Bij Vepa the furniture factory vindt een verandering plaats in de directie. Na meer dan twee decennia van toegewijd leiderschap ...

Lees meer

Remco Martens benoemd tot Chief Commercial Officer ISS

Remco Martens benoemd tot Chief Commercial Officer ISS

woensdag 30 april

ISS maakt bekend dat Remco Martens per 1 mei aantreedt als Chief Commercial Officer (CCO). In deze functie maakt hij deel ...

Lees meer

<span>Hoe ontwikkel je succesvolle ecosystemen op een campus?</span>

Hoe ontwikkel je succesvolle ecosystemen op een campus?

dinsdag 29 april

Tijdens het event Campus Day op 5 juni vertelt Margot Nijkamp over het ontwikkelen van ecosystemen op een campus. Een inspirerend ...

Lees meer

Whitepaper Solved overhandigd tijdens de WorkPlace Xperience

Whitepaper Solved overhandigd tijdens de WorkPlace Xperience

maandag 28 april

Michael Kortekaas nam tijdens de WorkPlace Xperience 2025 Solved's nieuwe whitepaper 'Geen pleisters plakken, maar kansen ...

Lees meer

Entweder nieuwe Smart WorkPlace

Entweder nieuwe Smart WorkPlace

maandag 28 april

Inspirerende werkomgevingen waar iedereen wint, daar zet Entweder zich voor in. Het bedrijf uit Twente sluit zich aan bij ...

Lees meer

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

vrijdag 25 april

Op 15 en 16 april 2025 zetten 1.850 deelnemers de duurzame stap naar de gezonde en gelukkige werkomgeving van morgen.

Lees meer

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

donderdag 24 april

Kantoorleegstand dwingt ons niet alleen om opnieuw na te denken over de rol van de werkplek in ons leven, het doet tegelijk ...

Lees meer

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

donderdag 24 april

Het nieuwe kantoor van Sweco staat in Utrecht en biedt een nieuwe werkplek voor de afdelingen Srchitectuur, Stedelijke planning ...

Lees meer

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

woensdag 23 april

Tijdens een uitzending van BNR’s The Daily Move pleitte Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, voor het benutten ...

Lees meer

De campus vraagt om flexibiliteit en schaalgrootte

De campus vraagt om flexibiliteit en schaalgrootte

woensdag 23 april

De mbo-campus moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij, flexibel om in te spelen op een veranderende onderwijsstrategie ...

Lees meer

Rapport belicht wat opgeleide Gen Z’ers écht willen

Rapport belicht wat opgeleide Gen Z’ers écht willen

woensdag 23 april

De Nederlandse technische sectoren staan aan de vooravond van een groot probleem: een flink deel van de ervaren vakmensen ...

Lees meer

Terug naar boven