SWP MAGAZINE #11 verschenen: lees hem hier!

SWP MAGAZINE #11 verschenen: lees hem hier!

In de 11e editie is veel informatie te vinden over duurzaam, circulair en CO2-neutraal werken. Het magazine bevat interviews, columns en opiniestukken. Lees het volledige magazine nu online!

Het coverinterview is gehouden met Andy van den Dobbelsteen, Sustainability Coördinator bij TU Delft. Verduurzaming is belangrijk voor Andy en de TU Delft, zo belangrijk zelfs dat de TU Delft honderd miljoen gaat investeren in de verduurzaming van hun campus en organisatie. "Het is onvermijdelijk dat een duurzame campus ook duurzaam onderzoek afdwingt", Andy spreekt hier ook over op de WorkPlace Xperience 2023.

Honderdzestien pagina's aan artikelen over duurzaamheid, health & happiness en assetmanagement. Zo spreekt SWP-expert Jan Gerard Hoendervanger over de valkuilen van het flexibiliseren van de werkplek en de voordelen van een 'vaste' eigen werkplek en Dieuwe Breunissen schrijft in zijn column over 'De gunfactor van positieve plekken'. Zo springt het magazine tussen duurzaamheid op het vlak van psychologie en human capital naar duurzaamheid op basis van energieverbruik.

Een hot topic als het op duurzaamheid aankomt is de verschuiving naar energielabel C, Hans Nas, business development specialist bij ABB schrijft in zijn column in het magazine over een toekomstbestendige stap naar energielabel C. Volgens hem stopt het namelijk niet bij C, het doel moet altijd A zijn. "Het is een mooie stap, maar voor de toekomst niet voldoende. Wie verstandig is maakt van de investering in energielabel C gelijk een opstap naar energielabel A."

Coherente kantoren

Melina Forooraghi promoveerde aan de Chalmers University in Gothenburg op het onderwerp Healthy Offices, met als subtitel Conceptualizing Healthy Activity-based Offices. Lees het proefschrift van Melina Forooraghi hier. Voor deze editie van het Smart WorkPlace Magazine schreef Theo van der Voordt een artikel over het proefshrift van Melina en over de waardering voor coherente kantoren.

Forooraghi pleit er voor om niet alleen aandacht te besteden aan het voorkomen van pathgogene invloedsfactoren, die mensen ziek maken, maar ook en vooral aan een salutogene benadering, gericht op het ondersteunen en bevorderen van fysiek, mentaal, psychologisch en spiritueel welbevinden. De pathogene benadering is kenmerkend voor studies naar het Sick Building Syndrome, waaruit blijkt dat een slecht binnenklimaat, slecht afgestelde air conditioning en slecht onderhouden installaties er toe kunnen leiden dat mensen die lang en veel in een kantoor verblijven ziek worden.

Tegenwoordig hoor je hier minder over. De meer proactieve, op health promotion gerichte benadering sluit goed aan bij de al ruim 70 jaar oude definitie van gezondheid van de World Health Organisation: “Een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of gebrek."

De online versie van het magazine hier. Heeft u suggesties voor de volgende editie? Neem dan contact op met de redactie.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven