Circulaire koffie op het werk komt snel dichterbij

Circulaire koffie op het werk komt snel dichterbij

Circulaire Economie kent geen afval: producten en materialen worden in een kringloop telkens gebruikt. De lineaire manier van werken en denken ombuigen naar een circulaire gebeurt met stapjes. Zo ook met koffie, bewijst Peeze.

Dit bedrijf is bezig met twee kringlopen, zie ook onderstaande afbeelding:

Een biologische kringloop (groen):

Koffie is van zichzelf een circulair product in de biologische kringloop met een restproduct dat terugvloeit in de natuur. Het verpakkingsmateriaal is dat echter nog niet helemaal, Peeze is gestart met biobased folie en heeft onlangs zijn eerste composteerbare koffiefolie gelanceerd; de koffiecups zijn al 100% circulair.

Circulaire koffie op het werk komt snel dichterbij

Een technische kringloop (blauw):

De product(onderdelen) worden zo ontwikkeld, geproduceerd en vermarkt, dat ze hun economische waarde zoveel mogelijk behouden. Het verduurzamen van koffiemachines is een actueel vraagstuk dat het bedrijf met zijn partners aan het ontwikkelen is, waarbij men overschakelt van bezit naar gebruik. Dit vraagt echter om een nieuw circulair verdienmodel alsook goede recyclingsystemen, stelt Peeze.

Koffiemachines

Op het gebied van koffiemachines doet Peeze dat bijvoorbeeld door een afzetmarkt voor circulaire koffiemachines te creëren. “Circulaire machines staan haaks op het huidige, lineaire verdienmodel in die business”, legt Timmo Terpstra, algemeen directeur van Peeze, uit op de website van De Kleur van Geld. “Daarom bouwen we met een aantal partijen een orderportefeuille op voor enkele duizenden circulaire exemplaren. Zo wordt het interessant voor fabrikanten om ermee aan de slag te gaan.”

Bekers

Ook op het gebied van koffiebekers zet Peeze inmiddels ambitieuze stappen. Het werkt samen met Moonen Packaging. Dit bedrijf ontwikkelde een recyclebare beker, gemaakt van suikerriet-residu. Daarnaast zette het een retoursysteem op met afvalverwerker Attero om de bekers op grote schaal te kunnen composteren.

Samenwerking in keten

Om deze ambitieuze doelstellingen te bereiken, is samenwerking essentieel, stelt Terpstra: “Circulaire economie vraagt om een ketenaanpak, dus je bent per definitie afhankelijk van je partners. Daarnaast is het vaak een pad dat nog niet door anderen bewandeld is; het vergt innovatie. Je hebt daarom ambitieuze partners nodig om die vernieuwing te vinden en vervolgens in de praktijk te brengen.”

Bron: Peeze/De Kleur van Geld

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven